Hans Petter Danielsen, teknisk direktør i P4 og leder av Digitalradioutvalget, er en ivrig forkjemper for DAB.

DABer ikke av

Med tydelig kroppsspråk, innlevelse og faginnsikt sa Hans Petter Danielsen, teknisk direktør i P4 og leder av Digitalradioutvalget, det med alt annet enn rene ord: «DAB dabber ikke av»!

Debatten rundt det nå 19 år gamle DAB-systemet har de siste månedene rast mellom generalsekretær Per Morten Hoff i IKT-Norge og medlemmene av en arbeidsgruppe nedsatt av Medietilsynet. Gruppen, hvor også Hans Petter Danielsen var med, overleverte rapporten «Digitalradio i Norge» før jul og anbefalte klart å arbeide videre med DAB.

– I 1997 valgte Stortinget DAB. Det er ikke debatt om vi skal ha DAB i Norge, vi har DAB i Norge, sa en klar Danielsen i sin innledning.

Han fastslo at innen utgangen av 2006 vil 80 prosent av lytterne kunne høre på DAB-sendinger, og at en full utbygging vil være ferdigstilt i 2012.

– Vi vil også se at radio sendes på andre plattformer, men bakkesendere vil i hovedsak være kilden for de fleste, også i fremtiden, sa Hans Petter Danielsen.

I DAB-debatten har kritikerne hevdet at lyden av DAB ikke er så bra som entusiastene skal ha det til. Danielsen forsøkte å motbevise dette ved å vise frem resultater av uavhengige lytterundersøkelser, hvor erfarne ører ikke klarte å skjelne mellom lyd fra DAB og lyd fra CD.

– Men rent teknisk er DAB-lyden dårligere, medgikk Danielsen, og poengterte nok en gang at dette er det ikke mulig å skjelne fra CD likevel – vel å merke dersom sendingsforholdene er optimale.

Danielsen sa også at DAB ble klar som standard så tidlig som i 1987, men at det siden den gang er bygd inn over 20 nye standarder, og at videreutviklingen fremdeles pågår. Elektroniske programguider, veimeldinger, bilder, TV og internettsider er alle muligheter via DAB anno 2006.

– I år viser prognosene at over 300.000 mennesker vurderer å kjøpe seg DAB-radio, og det betyr DAB i nye 100.000 husstander, spår Hans Petter Danielsen.

DAB-radioen Digiality Acoustic kan henges på vegg eller settes på bord. Fronten er i aluminium, det samme er veggbrakett og bordstand. Pris: 2.500,-
United DAB 6505 har minne på åtte stasjoner (4 DAB og 4 FM), skjerm, klokke og alarm, mulighet for tilkopling av ekstern antenne, innsovningsfunksjon, hodetelefonuttak, nett-og batteridrift.
Til toppen