– Butikklyset er viktig for å få produktene til å se best mulig ut, sier Torgeir Salvesen i Fagerhult Retail. Han har selv fortid fra elektronikkbransjen, fra sin tid i BSH Husholdningsapparater.

DEN RENESTE STRØMMEN er den som aldri blir produsert

– Det er en rekke faktorer innen butikkbelysning som bidrar til reduserte driftskostnader kombinert med miljøgevinst.

Det sier norsk salgssjef i Fagerhult Retail, Torgeir Salvesen.

– Butikkbelysning påvirker våre følelser, humør og ikke minst kjøpsadferd. Riktig lysdesigntilpasset butikkens profil kombinert med spennende butikkinnredning er ofte avgjørende for om butikken lykkes. Det er hevet over tvil at mye og riktig lys selger. I mange butikkmiljøer kan nok denne filosofien fortsatt gi bra salg, men i dag finnes store muligheter for butikkjedene å redusere energiforbruket samtidig som salget øker, sier Salvesen.

Han viser til standardene EN 12464-1 (planleggingskriterier for belysningsanlegg) og EN 15193 (bygningsenergidirektivet), og omtaler dem som utelukkende positive for bransjen.

– Dette er en vinn-vinn-situasjon for bransje og bruker. For bransjen betyr det økt fokus på lyskvalitet og kunnskap. Direktivene i kombinasjon stiller krav til stor fleksibilitet i belysningsanlegget og høy energieffektivitet, i tillegg til riktige belysningsnivåer, variasjonsmuligheter og dagslyshensyn, sier Salvesen.

Han oppsummerer sparerådene for butikkbelysning slik:

Grunnbelysning

Moderne armaturerer og lyskilder gir vesentlig mer lys per watt.

– En butikk kan redusere energiforbruket bare i grunnlyset med 20 til 40 prosent samtidig som lysverdien målt i lux forblir uendret, dersom lysanlegg eldre enn 5 år med T8 lysrør skiftes med moderne armaturer med optimaliserte reflektoregenskaper og T5 lysrør. Dessuten gir ny elektronisk forkobling høyere frekvens og mindre flimmer i moderne T5-lysrør sammenlignet med eldre, noe som gir et mer behagelig lys, sier Salvesen.

Effektbelysning

Effektbelysning brukes for å skape riktig atmosfære. Mest brukt i punktbelysning (spotlight) og pendelarmaturer er halogen, metallhalogen og sparepærer. Halogen gir i følge Fagerhult en lyseffektivitet på 12-18 lm/watt, mens metallhalogen gir 61-83 lm/watt.

– I praksis kan effektforbruket reduseres med 60-80 prosent ved å skifte fra halogen til metallhalogen uten at lysmengden blir mindre. Ved å benytte sparepære/kompaktlysrør fremfor tradisjonell glødelampe kan tilsvarende spares også her. LED vil redusere energibehovet ytterligere, men dagens LED-teknologi har et stykke igjen for å gi tilsvarende fargegjengivelse og energieffektivitet– i tillegg er prisen for høy, sier Salvesen.

Vedlikehold

– Uten riktig vedlikehold kan lyset reduseres med inntil 30 prosent per år. Butikkansatte vil ofte ikke oppfatte endringen da reduksjonen skjer gradvis, mens butikkopplevelsen for kundene blir dårligere. Settes lysservice i system, gjøres forebyggende tiltak som støvsuging av belysning og gruppeskift av lyskilder, sier Salvesen.

Lysstyring

Mange butikker benytter konstant belysning uavhengig av om det er dagslys eller kveld, noen velger også å ha mye lys på etter stengetid.

– En enkel måte å redusere energiforbruket på er et lysstyringssystem, der for eksempel lyset dempes når dagslys gjør jobben og belysningen automatisk reduseres etter stengetid, sier Salvesen.

Kjølebehov

– Kjølebehovet i butikk reduseres i takt med redusert lysforbruk da hver watt avgir varme. Energibehovet for kjøling er vesentlig høyere enn hva som kreves for å varme opp tilsvarende lokale. Denne energibesparelsen er vanskelig å estimere nøyaktig, men bør telle med både av økonomiske og miljømessige hensyn, sier Salvesen.

ORDLISTE

VOLT (V)

Strømmen som beveger elektronene rundt i ledningene. De mest vanlige verdiene er 110V-220V-230V-240V.

WATT (W)

Verdien som forteller hvor mye elektrisk energi som blir brukt per sekund når man snakker om pærer.

LUMEN (Lm)

Måleenheten som viser den totale lyseffekten (Lysflux) som lyser ut av en lyskilde.

LUMEN/WATT (Lm/W)

Forholdet mellom lysstrømmen fra en lyskilde og effekten til lyskilden. Lysstrømmen angir hvor mye lys (lysflux) man får pr watt. Høy tallverdi indikerer at lyskilden avgir mye lys og lite varme.

Glødelampe 8-16lm/w

Halogen 12-18lm/w

Metallhalogen 60-100lm/w

Lysstoffrør T5 89-104lm/w

AMPERE (A)

Verdien av hvor fort elektronene går gjennom ledningene; den elektriske strømmene.

OHM (Ω)

Verdien av motstanden materialene gir den elektriske strømmen, kalles gjerne bare motstand.

OHMS LOV

Forholdet mellom Volt, Ampere og Ohm kalles også for Ohms lov. Dette betyr at hver verdi kan kalkuleres:

V=AxΩ

A=V/Ω

Ω=V/A

VOLT-AMPERE (VA)

Verdien som sier hvor mye elektrisk energi som blir konsumert per sekund når man snakker om transformatorer.

LUX

Belysningsstyrken oppgis i Lux og forteller hvor mye lys som treffer en flate.

LED

LightEmitting Diode.Består av en brikke (chip) i en liten reflektor mellom to elektriske punkter som lyser når strømmen slås på. Krever lite strøm, og har en levetid på inntil 100. 000 timer. Levetid for LED er definert når det gjenstår 70 prosent av opprinnelig lysverdi.

KELVIN (K)

Betegnelsen på lysets temperatur/farge. En soloppgang/nedgang er cirka 2.200 K (rød/orange), midt på dagen er sollyset cirka 6.500 K (kaldt lys). Hvitt lys ligger mellom 3000-3500K og er mest vanlig i butikkbelysning.

Les også:

Mye butikklys kan være dårlig økonomi

– Valget av type butikkbelysning har betydning både for salg, økonomi og miljø, sier man hos Fagerhult Retail.
Ansvarlig konseptdesigner Anders Strömberg med punktbelysning fra Waco.
Til toppen