FÅ TAR TEMPEN PÅ KJØLESKAPET

Sju av ti bommer på hva som er anbefalt kjøleskaptemperatur. Over halvparten sjekker sjelden eller aldri om kjøleskapet er kaldt nok.

Publisert Sist oppdatert

Det viser en undersøkelse YouGov har gjort for Anticimex, skriver selskapet i en pressemelding.

– Jeg er ikke veldig overrasket. Mange tenker nok ikke mer over dette enn at det skal være kaldt i kjøleskapet og skikkelig kaldt i fryseren, sier næringsmiddelteknolog Hanne Høgberg i Anticimex.

Anbefalt temperatur i kjøleskapet er mellom én minusgrad og fire plussgrader. Hele 47 prosent tror anbefalt temperatur strekker seg til sju grader, ifølge undersøkelsen. Ytterligere 11 prosent tror en temperatur på åtte grader er greit.

Mange tenker nok ikke mer over dette enn at det skal være kaldt i kjøleskapet og skikkelig kaldt i fryseren

– Det er viktig å huske på at holdbarhetsdatoen på matvarer gjelder ut fra anbefalt temperatur i kjøleskap. Hvis maten oppbevares varmere, reduseres holdbarheten. Bakterier formerer seg fort og noen typer kan fordoble seg i antall på bare litt over en halvtime allerede fra fem grader, sier Høgberg i pressemeldingen.

Lettbedervelige matvarer som kjøttpålegg, fisk og kylling er ekstra sårbare i sommervarmen.

Bruk termometer

Nyere kjøleskap viser som regel hva temperaturen er. Men mange er i besittelse av kjøleskap som ikke har noen informasjon om dette.

– Gamle kjøleskap har som gjerne en bryter som går fra én til fem, og da er det er viktig å huske på at tallene ikke er temperatur, kun en gradering der fem er kaldest. Nyere kjøleskap har digital temperaturmåler innebygd, og det gjør det lettere for forbrukeren, sier administrerende direktør Jan Adelsten Røsholm i Stiftelsen Elektronikkbransjen.

Godt voksne sjekker kjøleskapet oftere enn yngre. Blant nordmenn over 55 år oppgir 35 prosent at de sjekker temperaturen ukentlig eller månedlig. I aldersgruppen 18-34 år er andelen bare 18 prosent.

Bruk termometer

Både Røsholm og Høgberg slår et slag for gjeninnføring av hengende termometer i kjøleskapet for å få bedre kontroll.

– Varm luft stiger oppover, i litt eldre kjøleskap vil det derfor være varmere øverst enn nederst. Det kan dreie seg om flere graders forskjell. Moderne kjøleskap har en vifte som sprer luften rundt i kjøleskapet, så der er forskjellene blir mindre, sier Røsholm.

Gode kjøleskap har egne skuffer for rask nedkjøling og svalerom for varer som ikke skal ha det like kaldt, som frukt og grønnsaker. Nyeste generasjon har også en dør i døren, så du slipper å åpne hele skapet når du for eksempel skal ta deg noe drikke.

Hurtig nedkjøling

Temperaturen i et kjøleskap vil påvirkes av hvor ofte du åpner døren, men også hvor fullt det er, heter det i pressemeldingen.

– I et stappfullt kjøleskap vil sirkulasjonen av kald luft bli dårligere. Da kan temperaturen stige så mye at det går ut over ferskvarene, sier Hanne Høgberg i Anticimex.

Varm mat skal ikke rett i kjøleskapet, fordi det øker temperaturen i skapet. Men tiden på kjøkkenbenken må heller ikke bli for lang, særlig ikke nå om sommeren.

– Bakterier har gode vekstvilkår i lunken mat. Alle som lager mat profesjonelt bruker maksimalt to timer på å kjøle ned mat fra 60 til ti grader, sier Høgberg.

Powered by Labrador CMS