Elektronikkbransjens medarbeider Jan Røsholm (til venstre) og salgs- og markedssjef Joel Olsen studerer Sharps 108 tommer LCD, som skal være verdens største TV-skjerm.

Fire ganger HD fra Sharp med 4096 x 2048 bildepunkter

Sharp viste en 64 tommer LCD med 4096 x 2048 bildepunkter - fire ganger HD-oppløsningen, samt verdens største LCD-TV.

Sharp lager ikke plasma. På markedet kommende sesong, kommer et meget bredt utvalg av LCD-skjermer fa 20 tommer og oppover. Serien i den laveste prisklassen heter Aquos Personal, serien heter også AD5. Modellene går fra 20 til 42 tommer, alle skjermene er HD-ready, og apparatene har HDMI-termi nal. Serien kommer på det norske markedet i juni.

– Den neste serien heter WD1 med skjermstørrelser fra 32 til 42 tommer. Apparatene i denne serien har også HD-ready skjerm med WXGA-oppløsning og reaksjonstid på seks millisekunder, sier Joel Olsen, salg- og markedssjef for lyd- og bildeprodukter i Sharp Electronics Norge.

Den neste serien har skjermer med samme oppløsning, men med 100 Hz teknologi. Skjermstørrelsen er fra 32 til 42 tommer og reaksjonstiden er nede i fire millisekunder. Olsen legger spesielt vekt på at disse apparatene har en såkalt TrueD-krets. Den skal spesielt optimalisere HD-signaler.

Full HD

Serien over dette kalles Aquos 1080 og har som betegnelsen sier full HD. Her strekker skjermstørrelsene seg fra 37 til 52 tommer.

– I dag er dette den mest avanserte serien vi har i Norge, men innen kort tid kommer en serie med enda bedre spesifikasjoner vi kaller XT1, sier han.

Snart kommer Sharp med full HD ned i 32 tommers skjermstørrelse. Dermed har den japanske produsenten skjermer med 1080p teknologi fra 32 til 65 tommer.

– Det er litt spesielt å kunne levere full HD med så liten skjermstørrelse som 32 tommer, men vi tror enkelte brukere ønsker seg denne teknologien i en slik skjermstørrelse. Det kan for eksempel være de som kombinerer TV med datamaskin og bruker av elektroniske spill der de ønsker å ha samme oppløsning som de nye spillkonsollene gir, sier Olsen.

Aquos Premium er Sharps high end-serie. Skjermstørrelsene går fra 46 til 108 tommer. Den sistnevnte skal i følge Sharp være den største LCD-skjermen på verdensmarkedet nå, og fabrikken er faktisk leveringsdyktig på dette produktet i løpet av 2007.

Et høydepunkt på utstillingen var superskjermen med mer enn 8 millioner bildepunkter. Det er sikkert framtidens bildeskjerm som kan bli vanlig om 10-15 år. Spørsmålet i dag er om det finnes videoprogrammer med så høy oppløsning.

– Det finnes men det er selvfølgelig helt spesielt materiale, og det kreves enorm datakapasitet for å spille det av. Slike skjermer må også ha elektronikk med meget krevende prosessorer, sier Olsen.

Han legger til at slik oppløsning blir mer og mer vanlig i digitale stillbildekameraer.

Stein og stål

På Cebit viste Sharp en ny serie gulvstativer med design som søyler.

– Disse stativene har et materiale som skal få de til å se ut som stein. Meningen er at forbrukerne skal kunne ha muligheten til å velge mellom forskjellige designelementer, litt i samme gate som tyske Loewe har gjort med noen av sine modeller. Overflaten på søylestativene med stein og rustfritt stål skal kunne tilpasses designet på TVen, sier Olsen.

– Hva mener du er Sharps største fordel i forhold til konkurrentene på LCD?

– Svaret ligger noe lenger tilbake i tid. Sharp tok et strategisk valg på et veldig tidlig tidspunkt om å utvikle flat-TV basert på LCD-teknologi. Dette har gitt oss et kontinuerlig forsprang på teknologiutviklingen i forhold til konkurrentene. Jeg vil anslå at det i dag ligger på mellom 18 og 24 måneder. Vi er alene om å produsere åttende generasjons LCD-TV i dag, sier Olsen.

I følge ham er Sharp fortsatt den største produsenten av LCD-paneler i verden.

I mai kommer Sharps første Blu-ray-spiller med produktnavnet BDHP10S.

– Mange er kanskje ikke klar over at Sharp har vært med på å utvikle Blu-ray teknologien. Sharp og Masushita er fortsatt de eneste som lager Blu-ray-lasere. Vi gleder oss til å slippe den første spilleren ut på markedet. BDHP10S er en veldig kompakt spiller som trolig vil koste rundt 9.000 kroner. Den er bakoverkompatibel med alle plateformater bortsett fra HD-DVD.

Denne modellen i Aquos-serien har skjermstørrelse 46 tommer.
Sharp satser på et stort utvalg av LCD-TV tilpasset ulike romstørrelser.
Til toppen