Teknologidirektør Arild Hellgren i NRK mener Norge ikke har sett full HD ennå. Foto: Erik Andersen.

Fremtidens TV-format er i FULL, FULL HD

Arild Hellgren i NRK slår klart fast: 60 prosent av landet har fått slukket den analoge TVen. Forbrukerne vil gjerne ha HDTV.

Men hva er HDTV? Full HD har landet ennå ikke sett, sier Hellgren. Det som nå er på vei inn er full 1080p, 3 GB HDTV-overføringer. Ingen mottakerbokser er der i dag, men de kommer. Da vil vi få full, full HD, sier Hellgren.

– Når vi nå får progressive sendinger med maksimal oppløsning ender vi med 1920x1080 skjermer. Vi har i en rekke år mast om at bransjen må få vekk skaleringen i TVene. De som er på markedet nå ødelegger bildene ved å zoome ”litt” på bildet med billige databrikker. Slik skalering krever mer enn deres TV-apparater klarer, dere ødelegger bildet vårt, forklarer Hellgren.

Hvordan få signalet?

– Har du en Blu-Ray koblet til en HDTV med HDMI-kabel får man et fantastisk bilde, men det er ikke derfra TV-signalene kommer. Når man ser på TV, kommer signalet fra bakkenettet via HD-bokser. En slik blir levert med scart-kabel, som jo ikke gir noe HD-signal.

– Problemet er at bakkenettet i dag har dårlig kapasitet, ingen sender HD der nå (med unntak av åpningssermonien i OL). Satellitt har kapasiteten, men de fleste mottakerboksene er standard-TV. Det er ca. 1000 bokser med HD-mulighet for satellitteiere i Norge i dag, forteller Hellgren.

– Per i dag er det langt fra flertallet av det norske folk som har mulighet til å se HD. Alle vet at HD er fremtiden for TV, men hvor fort kommer vi dit? Vi snakker om å bytte ut absolutt all infrastruktur for å komme i mål. Vi slukker det siste analoge nettet til neste år. Så bygger vi om og får økt kapasitet sommeren 2010, da kommer HD-programmene, forteller Hellgren.

Men ikke kanalene. Som da vi gikk fra sort-hvitt til farge, var det enkeltprogrammer som gikk i farger, ikke selve kanalene. Med forbedret kapasitet vil vi få mulighet til å sende enkelte programmer i HD. Men neppe hele kanalen.

I 2015 er all infrastruktur og produksjonsapparatet konvertert, da vil alle NRKs programmer bli produsert og sendt i HD. På det tidspunktet vil mange flere kunder ha mulighet for å motta, og markedet for skikkelig HD være modent.

Det viktigste er at HD-overføringen får god nok båndbredde. Spør du folk om de har HD er det garantert at du får feil svar, det er mange tekniske aspekter som skal på plass før dette kommer godt frem til sluttbruker.

Med ekte HD på en god TV får du nesten 3D-opplevelse av bildet, det er helt fantastisk, sier Hellgren.

Fagbladet Elektronikkbransjen nr.8/2008

Les også:

Miljøgifter en stor trussel

Morgendagens vinnere har en egen miljøstrategi

Miljøfokus gir godt omdømme

Ny teknologi supplerer gammel

Media Markt i Norge i 2009?

For mange valg skremmer kunden

Nordboere er runde, lyse og minimalistiske

Den som søker finner – men hvem?

Er bransjen forberedt på kriser?

Penger, etikk og moral

Mye tull på messe

Teknologidirektør Arild Hellgren i NRK med de ulike TV-formatene i markedet. Foto: Erik Andersen.
Til toppen