Salgsdirektør Steven Doan Schmidt viser de to største nyhetene fra Jabra, øresettet Stone2 og bilenheten Freeway. Foto: Erik Andersen.

HÅNDFRITT FRA JABRA

Stone2 og Freeway var de viktigste nyhetene fra Jabra, som er spesialist på håndfri-løsninger.

Blåtann-kommunikasjon var stikkordet på satsingen fra Jabra på MWC. Firmaet kaller seg selv for verdensleder innen nyskapende produkter med håndfriløsninger.

– Jabra har tre store satsningsområder. Det er å komme med produkter som har god design, som er nyskapende og som gir stor verdi for brukerne, sier salgsdirektør for Nord-Europa, Steven Doan Schmidt i GN Netcom AS.

Jabra er et av merkene GN Netcom markedsfører i Norden. Han ser et kraftig voksende marked for håndfriprodukter i bil. Samtidig kan noen av produktene også brukes i håndfriløsninger hvor som helst.

Freeway

JabrasFreeway, som ble lansert i Barcelona, er typisk eksempel på det førstnevnte. Dette er en kommunikasjonsenhet med høyttaler kombinert med mikrofon til bruk i bil og som kommuniserer med mobiltelefonen. Det mest spesielle her er at det er lagt meget stor vekt på lydkvalitet. Enheten har tre høyttalere som kan skape kunstig omgivelseslyd i bilen. Mikrofonenheten er spesiallaget for å redusere bakgrunnsstøy og gjengi tale best mulig.Freeway er også konstruert slik at den automatisk slås av når du åpner bildøren og går ut av bilen. Tilsvarende slås den på når du går inn igjen.Freeway reagerer på vibrasjoner i karosseriet og endringer i lufttrykk.

– Det er stor etterspørsel for kommunikasjon i bil, spesielt når det gjelder lydkvalitet. Dette har vi lagt vekt på da vi konstruerte Freeway, sier Schmidt.

Freeway monteres enklest på solskjermen. Når den slås på første gang, forteller den brukeren hvordan den skal installeres og tilpasses mobiltelefonen. Enheten kan lades enten ved hjelp av kabel i sigarettenneren i bil eller tilkoplet PC med USB. Denne tilkoplingen gjør at Freeway også kan brukes som stereohøyttaler til datamaskin. Fullt oppladet har den 14 timers taletid eller 40 dager stand by-tid. Høyttaleren kan også spille av musikk fra mobiltelefonens datalager.

– Freeway er også fremtidsrettet. Den har talestyring og spesielle funksjoner for det vi kaller høykvalitets lydteknologi. Det betyr blant annet at den kan tilpasses bilens radio og gjengi lyd fra den uten at radioens høyttaler brukes. All kommunikasjon er basert på blåtannteknologi, sier Schmidt.

Nytt hodesett

Stone2 etterfølger Jabras første Stone hodesett. Det består av en ørehengt kombinasjon av mikrofon og ørepropp. Kommunikasjonen skjer også her med blåtann.

– Stone2 har fått åtte timers taletid, som er to timer mer enn det første Stone-produktet. Den nye modellen har også fått LED-lys som indikerer batterikapasitet. Navnet Stone går på at vi designmessig sammenligner dette produktet med en sten, sier Schmidt.

Han legger også her vekt på lydkvalitet og brukervennlighet. Stone2 har to mikrofoner. Den ene brukes til å ta opp tale og den andre registrerer støyen i omgivelsene. Kombinasjonen av de to lydkildene gjør at enheten demper omgivelseslyden mest mulig. Talemikrofonen har også en begrenser-funksjon. Det betyr at den demper talelyden hvis den er for kraftig, slik at det ikke blir ubehagelig å høre på. Stone2 tilpasser seg de fleste mobiltelefon-typer. Den kan være avslått inntil du får en oppringing. Deretter trenger du bare berøre enheten, så slår den seg på og du får samtalen inn på øret. Lading av enheten foregår med mikro USB-kontakt.

På messen viste Jabra også nye oppladbare hodetelefoner med trådløs forbindelse basert på blåtann. I tillegg kommer hodetelefoner kombinert med mikrofon. Her finnes også støyreduksjonssystemer som skal dempe bakgrunnsstøy i hodesettet.

Freeway kan brukes både i bil og som stereohøyttaler for PC. Pris: 900,-
Øresettet Stone2 har åtte timers taletid og reduserer omgivelsesstøy. Pris: 900,-
Til toppen