HVITEVAREROCKENS GUDFEDRE med gratiskonsert for bransjen

Hvitevarebandet Hurra Torpedo håper hele bransjen dukker opp på Elreturs gratiskonsert i Oslo 2. juni.

– Konserten er noe alle som arbeider med hvitevarer burde få med seg, sier Aslag Guttormsgaard.

Han er perkusjonist, gitarist og vokalist i bandet Hurra Torpedo, som spiller på kasserte hvitevarer. De har innledet et samarbeid med returselskapet Elretur. Avtalen går blant annet ut på at Elretur skal skaffe til veie hvitevarene de spiller på. Markeds- og informasjonssjef Guro Kjørsvik Husby i Elretur håper også at mange fra bransjen kommer på deres miljøaften onsdag 2. juni.

– Alle er velkomne, både butikkansatte og direktører i bransjen. Det blir flere spennende foredrag, et møte med brødrene Aukland, og vi topper kvelden med Hurra Torpedo. Arrangementet er gratis, men siden vi byr på mat og drikke må vi vite hvor mange som kommer. Påmelding skjer ved en epost til adm@elretur.no, sier Husby og understreker at alle som er i bransjen er invitert.

Åsted er Fabrikkhallen på Rodeløkka i Oslo.

Hurratorpedist Hegerberg

– Dette er noe butikkselgerne burde få med seg. De kan jo argumentere med at produktene brukes også etter at de er kastet, sier hurratorpedist Egil Hegerberg (sang, bass og gitar).

Fagbladet Elektronikkbransjen møter Hurra Torpedo på Dovrehallen. Bandet forsikrer at de er vant til hvitevarefaglige intervju.

– Her ligger noe av fascinasjonen rundt Hurra Torpedo. Hvitevarer føles så nært. Alle omgir seg med dem hele tiden, og mange vil vite mer om produktene vi spiller på, sier Guttormsgaard.

For tredjemann i bandet, Kristopher Schau, er fryseren viktigst på scenen.

– Hvis ikke den låter bra, ramler alt i hop.

Guttormsgaard har komfyrer med en god og skarp lyd som favorittinstrument, mens Hegerberg fremhever oppvaskmaskinkurver fylt med tallerkener. Disse spiller han på med oppvaskbørster.

– Da er vi andre redde for at gammel’n er klumsete og skjærer seg opp, sier Schau.

Riktignok er han med sine 39 år bare året yngre enn Hegerberg, mens Guttormsgaard er eldst med 41 år. Hurra Torpedo har holdt det gående siden tidlig på 90-tallet, med større og mindre avbrudd. De tre figurerer i en rekke musikkprosjekt i ulike konstellasjoner, for eksempel Black Debbath og Gartnerlosjen.

Da de etablerte Hurra Torpedo, bodde Schau i en leilighet i Schweigaardsgate der mange dumpet kasserte hvitevarer i bakgården og oppgangen.

Pekurium

– Det er et pekurium at vi begynte å spille på hvitevarer, sier Guttormsgaard.

Bandet har vært gjennom en læringsprosess, og ser med gru tilbake på Oslo rockfestival i 1994.

– Dette var før vi hadde skjønt at store og tunge hvitevarer var dumt, mens litt nyere og mindre hvitevarer var lurt. Vi klarte nesten ikke bære utstyret opp i tredje etasje på Rebecca West, minnes Hegerberg.

– Etter avtalen med Elretur gjør vi nesten ingenting! smiler Guttormsgaard.

– Avtalen med Elretur er veldig viktig for helsa vår, konstaterer Schau.

I dag er det Elretur som sørger for at hvitevarene står klare på bandets konserter. Tidligere var dette de lokale arrangørenes ansvar.

– De var ofte veldig stolte over hva de har fått til. Som om de hadde vært med på en dugnad de hadde sneket seg unna i mange år. Og de synes det var morsomt at mange av produktene, spesielt fryserne, luktet veldig vondt, sier Schau.

Hegerberg forklarer:

– Det danner seg en frysevæske som kan bestå av råttent kjøtt som er gått i oppløsning og råttent vann som har sildret ned i fryseren. Dette kan ha negative konsekvenser for folk som eventuelt velger å gjemme seg i fryseren før en konsert, slik en kar gjorde i Bø i 1996.

Bandet diskuterer lenge fordeler og ulemper med ulike typer hvitevarer i konsertsammenheng. Hegerberg fremhever en fryser de nylig fikk levert fra Elretur, som var bedre enn noen de tidligere hadde spilt på.

– Det var selvfølgelig en Elfunk, som viste seg å være veldig egnet til vår tunge bassdrevne og funky musikk, sier Hegerberg.

Karl Pettersens Sønner AS

Det kommer tydelig frem at de tre har et bevisst forhold til hvitevarer. I det minste når de som Hurra Torpedo blir intervjuet av fagbladet Elektronikkbransjen. For eksempel sier Schau han vil ha noe helt annet på scenen enn hjemme:

– Hjemme vil jeg ha et stort og godt kjøleskap, en svær komfyr og en bitteliten fryser. Ting som varer i mange år. På jobb vil jeg ha en stor fryser og små komfyrer som går i stykker på et blunk.

– Gjerne komfyrer fra 70-tallet. De er så porøse, sier Guttormsgaard.

– I gamle dager var det mye støpejern og produktene ble tunge. Det som er bra med 70-talls-greiene er at produktene er lettere med mye klang. I de moderne produktene er det for mye plast, mener Hegerberg.

– Den gode lyden er proporsjonal med mengden asbest, sier Schau.

Mikrofonplasseringen i hvitevarene er essensiell, men Hurra Torpedo vil ikke avsløre hvordan dette gjøres best. Nå er bandet på jakt etter en ny lydmann, siden den forrige har gått av for alderdom. De har snakket varmt om KPS-produktene de har brukt på scenen, og Schau har nettopp fortalt de to andre at KPS står for Karl Pettersens Sønner AS.

– Den perfekte lydmannen må være en av sønnesønnene, som har hvitevarene i ryggraden. Han har studert akustikk på for eksempel NTNU, er glad i rockemusikk, er villig til å gå med på et lavt honorar og er en omgjengelig fyr, sier Hegerberg.

Powered by Labrador CMS