Ny norsk salgssjef Georg Engebu (t.v.) og Robert Widerström har sans for det nye hvite TV-kabinettet med runde former.

Ikke enten eller hos Samsung

Hos Samsung er det ikke snakk om Blu-ray eller HD-DVD, LCD eller plasma. Der sier de ja takk, begge deler.

- Samsung skal være et åpent selskap, og vi låser oss ikke til det ene eller andre systemet, sier nordisk produktmarkedssjef for lyd og bilde, Stefan Andersson.

På CES viste Samsung frem sin første Blu-ray spiller, BD-P1000, som skal være i handelen i USA i løpet av første kvartal 2006 til rundt 7.000 kroner.

- I beste fall kan vi ha en Blu-ray spiller på markedet i Europa i november-desember. Jeg vet ikke om dette blir den samme modellen som amerikanerne nå har lansert, sier Andersson til fagbladet Elektronikkbransjen.

- Hvordan forholder Samsung seg i formatkrigen mellom Blu-ray og HD-DVD?

- Vi støtter begge. Vi ønsker å tilby produkter av alle slag, uten binding til den ene eller andre standarden. Slik det ser ut nå kommer vi først med en Blu-ray-spiller. Vi kommer trolig til å lansere en HD-DVD-spiller, men har ikke kommet riktig så langt med denne, sier Andersson.

Utviklet alle komponentene

Samsung har utviklet alle komponentene i BD-P1000 selv, og har valgt en løsning der en pickup er utstyrt med to laserlesere. Dette skal være en kostnadseffektiv løsning, som gjør det mulig å spille DVD og CD i tillegg til Blu-ray-plater.

Den koreanske produsenten har heller ikke tatt stilling i kampen mellom plasma og LCD.

- Vi satser på både begge standarder. Vi har den fordelen at vi jobber med begge teknologier, men ser klart at salget går mot LCD, sier nordisk produktmarkedssjef på bilde, Robert Widerström.

Samsungs nye plasmaskjermer i E7-, C7 og Q7-seriene er utstyrt med en film som skal hindre reflekser fra rommet. Belegget skal absorbere lys utenfra, og slippe gjennom lyset innenfra. På denne måten skal kontrastnivået økes, og uønskede reflekser hindres.

- Dette er en nyutvikling i plasmautviklingen, da man ofte har klaget litt på refleksjoner og et litt gråaktig bilde. Med dette filteret unngår man det. Jeg har ennå ikke sett en tilsvarende løsning hos andre aktører i markedet, og ser frem til å slippe de første apparatene i handelen i mars, sier Widerström.

Ny salgssjef i Norge, Georg Engebu, har stor sans for hvitfargen på de nye LCD-modellene.

- De kommer i både sort (piano black) og hvitt (white pearl), og har et utrolig stilig design. Det slanke kabinettet med skjulte høyttalere vil falle i smak hos mange. Vi lanserer modeller på 23, 26, 32 og 40 tommer, sier Engebu.

Samarbeid med Microsoft

Nordisk produktsjef Robert Widerström forteller at Samsung har samarbeidet med Microsoft for å utvikle et eget spillmodus, som skal optimalisere kvaliteten på bilde, lyd og responstid for å gi en best mulig

spillopplevelse.

- Betraktningsvinkelen er 178 grader, og kontrastnivået 5.000:1, sier Widerström.

Apparatene kommer i sort versjon i slutten av mars, og i hvit versjon før sommeren.

- Vi har fått gode tilbakemeldinger på designkonseptet med rundere former og hvit farge. Dette kan bli et populært nisjeprodukt som spesielt designorienterte kommer til å like. Også bildekvaliteten er svært god, med vårt nye SPVA-panel (Super Panel Viewing Angle) med 178 graders betraktningsvinkel. Dette kommer fra Samsungs nye fabrikker i Korea, som er vår 7. generasjon. Arbeidet med å bygge 8. generasjon er i gang, og vi har også prosjektert for generasjon 9 og 10, sier Andersson.

Under CES lanserte Samsung en ny bildeforbedringsteknologi kalt Smooth motion driver, som skal doble bildefrekvensen.

- Dette kommer til å være en revolusjon i bransjen. Alle kaller bildebehandlingskretsene sine ulike ting, men denne teknologien tror jeg ingen andre har lansert ennå. Den dobler frekvensen fra 50 til 100 Hz, og kommer på våre toppmodeller både i LCD og plasma før sommeren, sier Widerström.

Oppskalerer til 1080p

Et annet produkt som skal forbedre TV-bildet, er DVD-spilleren DVD-HD1080, som oppskalerer signalene til 1080p. Spilleren tar også SACD og DVD Audio-plater.

- Siden oppskaleringen skjer i DVD-spilleren og signalene sendes digitalt til skjermen, mister man ingen data. Dette er ikke noe volumprodukt, men mange filminteresserte kommer til å sette pris på produktet. Spilleren kommer på markedet i slutten av april, til rundt 2.700 kroner, sier Andersson.

Samsung fikk på CES mye oppmerksomhet for sin fastminnespiller, YP-Z5, av enkelte omtalt som en Nano-killer. Minnet er 4 GB, og batterikapasiteten er 35 timer. Skjermen er 1,8 tommer, i følge Samsung er en av de største i klassa. Spilleren støtter MP3, WMA, WMA DRM10 og JPEG, samt DRM (Digital Right Management).

- Den kommer i handelen den første uka i april i Norden, i versjoner på 2 og 4 GB til 1.700 og 2.200 kroner. Vi kommer til å satse mer på fastminne- enn harddiskbaserte MP3-spillere i tiden som kommer. Dette er et naturlig valg, siden vi står for rundt 60 prosent av flashminne-produksjonen på verdensbasis, sier Andersson.

DVD-kameraet SC-DC565 kommer i handelen i slutten av april. Kameraet tar DVD-R, DVD-RW, DVD+RW og DVD+R, samt tosidige DVD+R-plater. Kameraet leser fire ulike minnekort (Memory Stick, Memory Stick Pro, MMC og SD), CCD-brikken er 1,1 MP og LCD-skjermen er 2,7 tommer.

- Samsung er best på optisk zoom, og vi har flere modeller på markedet med 33 ganger optisk zoom. Siden CCD-brikken er 1,1 MP, blir zoomen redusert til 26 ganger, - men det er fortsatt svært bra! sier Widerström.

Han forteller at Samsung kommer til å satse videre på DVD-kamera.

- Vi ser at kamera som ikke bruker bånd som lagringsmedium er et økende marked. Når det gjelder DVD, kommer våre kamera til å håndtere plater med lag på begge sider, da dette gir opp til 40 minutter kapasitet i beste kvalitet per plate. Med DVD-kamera er det lett å se på opptaket, man slipper å ta med kameraet hvis man vil vise filmen hos andre, sier Andersson.

FilterBright skal fjerne reflekser fra rommet og bedre sortnivået i plasmabildet.
DVD-spilleren DVD-HD1080 oppskalerer signalene til 1080p, slik simulerte Samsung forbedringen i bildekvaliteten.
I USA kommer Blu-ray-spilleren BD-P1000 på markedet første kvartal. Den første Blu-ray spilleren fra Samsung i Europa vil trolig ikke være i handelen før i november-desember.
Samsung står for 60 prosent av flashminne-produksjonen på verdensbasis. Deres egen spiller YPZ5 kommer i handelen i april.
Samsungs 32-tommer LCD-TV LE32R71 kommer i handelen i april til 16.000 kroner. Hjemmekinoanlegget Q100 har samme design som TVen, og koster 6.000 kroner.
Journalist Janne Bjergli i Teleavisen knotter fastminnespilleren YP-Z5. 4GB versjonen kommer i butikkene i april til 2.200 kroner.
Stefan Andersson med DVD-kameraet SC-DC565, med 26 ganger optisk zoom. Pris:6.500,-
I USA dobler Samsungs bildeforbedringssystem Smooth motion driver frekvensen fra 60 til 120 Hz. I Europa gjør systemet det samme fra 50 til 100 Hz.
Med en sterk arbeidslampe rett over skjermen demonstrerte Samsung hvordan FilterBright skal fjerne reflekser fra rommet og bedre sortnivået i plasmabildet.
Samsungs 40-tommer LCD LE40M51 har allerede vært på markedet i noen måneder. TVen har Samsungs nye design med skjuler høyttalere.
DVD-spilleren DVD-HD1080 oppskalerer signalene til 1080p, slik simulerte Samsung forbedringen i bildekvaliteten.
Til toppen