Geir M. Steinsbøs HDR ART-bilde fra Røver, ei øygruppe vest for Haugesund, tatt med en Casio Exilim EX-Z10. Til sammenligning et bilde tatt med vanlig autofunksjon.

KUNSTFOTO FRA CASIO

På Lillestrøm viste Casio for første gang frem egne bilder tatt med HDR-kunst-funksjonen.

– Det er veldig morsomt og enkelt. Med ett tastetrykk kan man få denne kjempeeffekten. Jeg tar først et vanlig bilde og et HDR-bilde, og tar dem med hjem før jeg gjør noe mer. Av og til får man kjempebilder med HDR, og man lærer etter hvert hvilke motiver som passer. For eksempel kan det være vanskelig å få fine HDR-bilder i sterkt sollys, sier Reidar Tømte i Casio.

På fotomessen viste han sine egne bilder tatt på Østlandet, mens kollega Geir M. Steinsbø stilte med bilder fra Vestlandet. Steinsbø mener spennende motiv med uvalig kontrast og farge er best egnet.

– HDR ART forsterker fargene og kontrastene, sier Steinsbø.

Tømte forteller at de første som fikk se bildene på messa, etter sigende erfarne fotofolk, var sikre på at bildene var laget i Photoshop.

– Da vi fortalte at bildene var tatt med kamera til 2.300 kroner, med en innebygd funksjon, ville de nesten ikke tro det, sier Tømte.

– Det er kanskje viktig å av og til slå av funksjonen?

– En effekt blir kun en effekt hvis man bruker den av og til, så det er klart HDR ART bør brukes med måte, sier Steinsbø.

– Hvor viktig er denne funksjonen for Casio?

– Det er ikke hovedsalgsargumentet vårt. Men for folk som er litt interessert i foto er det en god valgmulighet å få med på kjøpet, sier Steinsbø.

Første gang fagbladet Elektronikkbransjen så HDR ART var på CES i Las Vegas i 2010. Under fotomessen på Lillestrøm ble funksjonen vist for første gang på ei messe i Norge. ZR10 er foreløpig den eneste modellen med HDR ART som er ute i handelen.

Steinsbø mener det er viktig å få frem at disse kameraene også kan brukes til å ta vanlige HDR-bilder.

– Vi fokuserer på HDR ART fordi dette er et blikkfang som skiller oss fra konkurrentene, sier han.

På CES 2011 viste Casio for øvrig en nettbasert løsning, der vanlige bilder kan genereres til HDR ART.

Reidar Tømte og Geir M. Steinsbø med ZR100 og H30 (sort). ZR100 er et høyhastighetskamera som tar opp til 40 bilder i sekundet, med flere nye manuelle innstillinger, HDR ART, 12,5 ganger optisk zoom, 3-tommers skjerm og 24 mm vidvinkel. H30 har samme optikk og skjerm, samt tusen bilders batterikapasitet. Foto: Stian Sønsteng
Til toppen