Sentrumsgården der J. M. Hansen har drevet butikk er et landemerke i Tromsø sentrum. Her fra 2006. Foto: Erik Andersen

LEGGER NED BUTIKKEN I TROMSØ

J. M. Hansen legger ned butikken sin i Tromsø sentrum. Selskapet driver videre innen automatikk, installasjon og maritim virksomhet.

– Butikken har for mange - deriblant meg selv - vært selve symbolet på J. M. Hansens virksomhet, sier administrerende direktør Nina Hjort til iTromsø.

Hun sier til lokalavisen at avgjørelsen er tatt med tungt hjerte.

Tidligere sto butikkdriften for cirka 50 prosent av omsetningen, mens den i siste regnskap så vidt passerte 5 prosent

– Dette har vært svært vanskelig for familien. Ikke minst hovedeierne - min mor og far - som er dem som har fulgt butikkdriften nærmest. Men alt har sin tid. Bedriften er 91 år gammel. Skal vi ha nye 91 år må vi utvikle oss, sier Hjort til iTromsø.

J. M. Hansen AS ble etablert i 1925 og har vært totalleverandør innen elektriske installasjoner og elektriske produkter.

– Helt siden vår grunnlegger Johan Martin Hansen var blant de første til å tilby installasjon av elektrisitet ombord i fiskebåter, har vi målrettet arbeidet for å gi kundene våre optimale løsninger - basert på høy kompetanse og lang erfaring, heter det på selskapets nettsted.

Elektroforretningen i Tromsø sentrum har holdt det gående siden 1934, og nedleggelsen vil skje i løpet av våren. Planen er ifølge iTromsø at lokalet skal være utflyttet 1. juni.

Klesbutikk inn

Hjorts forgjenger i direktørstolen i J. M. Hansen er hennes far, Odd Erik Hansen, som i sin tid sto sentralt i etableringen av Expert-kjeden. J. M. Hansen etablerte ved siden av butikken i sentrum et varehus på Langnes i Tromsø, som de i 2014 solgte til Lefdal. Nå legger selskapet også  ned butikken i sentrum.

– Store kjedebutikker etablert utenfor sentrum er markedsvinnerne i vår bransje, sier Hjort til fagbladet Elektronikkbransjen.

Lokalene i sentrum leies ut til kleskjeden Høier.

– Høier tilhører en bransje som har langt bedre forutsetninger for å lykkes i sentrum enn vår bransje, sier Hjort.

Butikkdriften utgjør i dag en liten del av omsetningen i J. M. Hansen-konsernet.

– Tidligere sto butikkdriften for cirka 50 prosent av omsetningen, mens den i siste regnskap så vidt passerte 5 prosent, sier Hjort til fagbladet Elektronikkbransjen.

Konsernet omsetter i dag for cirka 250 millioner kroner og har 180 ansatte.

Odd Erik Hansen foran utstillingsvinduet til forretningen i Storgata i Tromsø, i 2006. Foto: Erik Andersen
Administrerende direktør Nina Hjort i J. M. Hansen fotografert i 2007. Foto: Stian Sønsteng
Til toppen