– Jeg ville konstruere et kjøleskap der hver bruker har sin modul. Dermed vil jeg unngå at flere deler maten i et kjøleskap med de utfordringene de har for renhold og sammenblanding av innholdet, sier vinneren Stefan Buchberger.

LEGOKJØLER VANT designkonkurranse

Østerrikeren Stefan Buchberger vant førsteprisen i Electrolux’ internasjonale Design Lab-konkurranse. Konkurransen samlet unge industridesignere fra hele verden.

I år ble Electrolux Design Lab arrangert for sjette gang. Unge industridesignere og designstudenter fra hele verden blir invitert til å sende inn forslag til utformingen av fremtidens hvitevarer. Til årets konkurranse kom den inn mer enn 600 forslag. Juryen kåret ni av dem til en finale i Zürich i oktober.

For internettgenerasjonen

Årets tema var å formgi et produkt for internettgenerasjonen. Oppdragsgiveren Electrolux tenkte seg produkter bestemt for unge studenter eller arbeidstakere i etableringsfasen. Dermed ble føringen lagt på produkter med relativt små dimensjoner. Målsettingen var å skape utstyr med flere funksjoner, gjerne for aleneboende eller folk i kollektiv. Et produkt for nettopp den siste gruppen var det som gikk av med seieren i år. De ni forslagene som kom til finalen må betegnes som meget kreative og med stor bredde og variasjon. Her så vi alt fra en tørkemaskin beregnet på plagg som blir hengt over et stativ, flyttbar koketopp med avlastingsbord, en bag med innebygd kjøleelement drevet av bevegelsesenergi når du bærer bagen og beveger den frem og tilbake. Her var også en vaskekurv knyttet til internett der funksjonene startet automatisk når kurven ble fylt opp med tøy. Det mest særegne forslaget var nok brødristeren med skannerfunksjon og muligheter for å prege et enkelt bilde eller et ikon på brødskiven samtidig som den ble ristet.

Byggeklosser

Østerrikeren Stefan Buchberger fra University of Applied Arts i Wien vant med et moduloppbygget kjøleskap kalt Flatshare. Som navnet sier er dette et produkt de som bor sammen i en leilighet kan dele. Kjøleskapet, eller rettere sagt kjøleskapene, er laget etter modulmetoden. Hver beboer har sin kjøleskapsmodul. Inntil fire moduler plasseres oppå hverandre. I bunnen hviler alt på en felles base med kjølekompressor og styringsenheter.

– Det finnes vel ikke noe eklere enn et skittent kjøleskap som deles av flere beboere. Jeg har selv opplevd det i et bofellesskap. Ingen tar ansvar for å kaste gammel mat, og planlagte middager går i vasken fordi andre har forsynt seg med maten din. Egne erfaringer gav meg ideen til å skape et funksjonelt kjøleskap til miljøer der flere personer bor sammen og bruker samme skap, sier Stefan Buchberger.

Dette kjøleskapet kalt Flatshare er konstruert som moduler av østerrikeren Stefan Buchberger og vant årets Electrolux Design Lab.
Til toppen