Produktspesialist Sebastian Bengtsson viser modeller av tradisjonell kompressor (t. v.) og LGs nyutvikling med fjæropphengt stempel (t. h.). Foto: Erik Andersen.

LG VASKER 11 KILO med ny supertrommel

LGs vaskemaskin har takket være en helt ny trommelkonstruksjon 11 kilo kapasitet og normale ytre dimensjoner.

For å få til en slik løsning, må mye av den mekaniske konstruksjonen lages på nye måter. Det viktigste er at LG har konstruert et spesielt fleksibelt kulelager bakerst på trommelen. Kulene er ikke lenger fastmontert med lik avstand mellom seg, men blir fordelt i hele omkretsen slik at de danner motvekt til tøyet som skal sentrifugeres. Dermed blir vibrasjonene redusert til et minimum.

– Yttertrommelen er fast og går helt ut til veggene. Den nye konstruksjonen med avbalanseringen av innertrommelen gjør at diameteren kan gjøres nesten like stor som yttertrommelen. Det betyr at maskinen kan ta 11 kilo tørt tøy i samme vask, sier produktspesialist Sebastian Bengtsson hos LG Electronics Nordic AB.

Med denne konstruksjonen slipper man de tradisjonelle tunge vektene av støpejern eller betong i vaskemaskinen.

Damp

Men LG hadde også flere andre store nyheter på messen. En av dem er å kombinere vann og damp i vaskeprosessen.

– En av fordelene er at vi bruker damp som oppvarming av vasken. Det krever mindre energi enn med vann. Dampen har ørsmå vannmolekyler som når de kondenserer trenger dypere inn i tøyets fibre enn vann. Dette hjelper til å frigjøre smuss fra tøyet. Dampen er for varm for mange av vaskeprosessene, men når den kondenserer synker temperaturen raskt. Dermed kan metoden også brukes til tøy som ikke tåler høy temperatur, sier Bengtsson.

Vaskemetoden kan brukes med alle vanlige vaskemidler. Det er også utviklet egne typer programmer for denne type maskiner, som kommer i tre modeller.

Til kjøl og frys har LG utviklet en ny type prosessor. Som kjent har støynivået fra disse produktene økt etter at forbudet mot freoninnholdige kjølemidler trådde i kraft. En del av støyen kommer fra kompressoren.

– Den nye kompressortypen vi har utviklet kalles lineær konstruksjon og har et fjæropphengt stempel. Dette betyr at det bare blir et område med friksjon. Det gir både mindre varmeutvikling og mindre støy, sier Bengtsson.

LGs nye todørs-skap i GRL-serien har bredde på 91 cm utvendig. Innvendig volum er 617 liter fordelt på 205 frys og 412 til kjøl. Årsaken til volumøkningen er først og fremst tynnere vegger. Bengtsson forteller at i noen av LGs nye skap er konstruert en vakuumskuff for grønnsaker. Den skal gjøre at friskheten blir bevart i lang tid. Det er et nytt materiale i ytterveggene som LG kaller Perfect Steel. Dette materialet skal ikke gi fingermerker.

– Her er vår nye supermaskin som kan vaske 11 kilo tøy, sier produktspesialist Sebastian Bengtsson. Modellbetegnelsen i Norden er F1443KDS. Foto: Erik Andersen.
LGs todørs-skap GR-L247 har bredde 91 cm og totalt innvendig volum på 617 liter. Pris: 30.000,-
LGs F1402FDS er en av de nye modellene med kombinasjonsoppvarming med damp. Pris: 12.000,-
Til toppen