LiftMatic er et smykke

– LiftMatic er en nyskapning og et smykke. Brukerne kan bestemme plassering etter sin arbeidshøyde.

Det sier Helle Solberg, fra HTH Kjøkkenforum AS i Bergen. Hun var en av de norske vinnerne og fikk tredje pris i den nordiske konkurransen. Hovedideen bak konkurranseforslaget hennes er at ”det enkleste ofte er det beste”. Hun la også vekt på at ovnen skulle henge på en plass der alle kunne komme til den.

– Hva følte du for en slik ovn kontra en tradisjonell ovnstype?

– For å være helt ærlig, var jeg litt skeptisk i starten. Men jeg ble raskt tent på oppgaven. Nå synes jeg liftMatic er en genial ide, sier Solberg.

Uten benk

Noe av det utradisjonelle ved Solbergs forslag var å la ovnen henge fritt på en vegg uten kjøkkenbenk under. Men samtidig er det kort avstand til en kjøkkenbenk og dermed avlastningsplass for innholdet i ovnen.

– Tenkte du dermed på spesielle bruker som for eksempel funksjonshemmede da du valgt denne løsningen.

– Min tanke var at ovnen i seg selv at den må tre fram som et smykke mest mulig frittstående. Så får man bruke ovnen i forhold til de funksjonene man har brukt for, sier hun.

– Har du tro på at denne type design er fremtidens stekeovn?

– Ja, jeg har tro på at vi skal ha utradisjonelle løsninger en gang i mellom hvis man ønsker seg et hjem med litt annerledes løsninger enn de fleste andre har, sier Solberg.

Godt bidrag

– Det er et genuint godt bidrag med de spesielle kvalitetene liftMatic har. Solberg har brukt ovnen som en skulptur på veggen og hengt den fritt fra kjøkkenbenk og overskap så den framtrer som et eget objekt. LiftMatic er designet med det for øyet.

Det sier arkitekt Kjetil Thorsen i Snøhetta, som var en av dommerne i den norske og nordiske konkurransen. Han karakteriserer Solbergs designløsning som en komposisjon som funksjonerer godt i mange situasjoner. Han ser også løsningen som veldig generell samtidig som den er elegant.

– Hvordan vurderer du de andre norske vinnerutkastene?

– De to andre norske konseptene var veldig forskjellige. Det ene er en designløsning basert på en gammel industrihall i Fredrikstad. Det er et veldig tøft konsept, spesielt fordi det skiller kjøkkenfunksjonene i et stort rom. Denne løsningen har en arbeidsstasjon, en oppvaskstasjon og en kokestasjon på tre for skjellige steder. Det tror jeg kan vise en framtid for kjøkkenoperasjoner. Grunnen til at dette ikke nådde opp, er at det nok er vanskelig å selge dette som et helhetlig konsept for det Siemens her er ute etter. Derfor falt de t nok igjennom i den nordiske sammenhengen. Det siste norske bidraget er tenkt for en liten kompaktleilighet slik vi ser i mange byer. Meningen med dette er å vise hvordan unge mennesker i etableringsfase kan inkludere kjøkkenprodukter i et begrenset område. Denne løsningen var også veldig bra, sier Thorsen.

ERIK ANDERSEN

Powered by Labrador CMS