– Mikrobølgeovnen kan i dag lage nesten all slags mat, sier Vivian Sandman på prøvekjøkkenet til Whirlpool.

Maks med mikro som kan lage nesten all slags mat

– Med de nye funksjonene kan vi i dag lage nesten all slags mat i mikrobølgeovnen. I tillegg til kjøtt, fisk og grønnsaker kan vi lage kaker, brød og småmat.

Det sier Vivian Sandman, ansvarlig for prøvekjøkkenet på Whirlpools fabrikk i Norrköping. Hun legger spesiell vekt på nye matkulturer som kommer inn fra land som Spania, Italia, Kina og Mellom-Amerika.

– De siste årene har krisp vært en veldig viktig funksjon, men jeg skulle ønske at enda flere tok den i bruk fordi den gir så mange nye muligheter, sier Sandman.

Økt bruk tror hun må komme ved at folk er flinkere til å sette seg inn i ovnens mange muligheter ved å lese bruksanvisningen og litteratur rundt denne type matlaging.

Størst vekst på smått

Sandman tror at det største vekstpotensiale i fremtiden vil være småmat.

– Dette er mat fra tre kjøkkenkulturer: det mexikanske, italiensk-spanske og det asiatiske. Mikroen er suveren til retter som tapas, tortilla, tacos og fra det italienske kjøkken kan jeg nevne focaccio. Derimot kan mikrobøgeovnen ikke erstatte wok, men den er veldig god å lage ris i, sier Sandman.

Whirlpool har utviklet den såkalte fuzzy logic-funksjonen som de kaller 6. Sense. I denne sjette sansen inngår en spesiell føler for damp som skal gjøre det enkelt å koke ris. Sandman forteller at man til og med kan koke risgrøt med denne funksjonen.

Fremtid i kombinasjon

Sandman tror at utviklingen vil gå i retning av kombinasjonsovner.

– I dag har vi ulike typer oppvarming, i tillegg til mikrobølger bruker vi luft og nå kommer også dampfunksjon. Jeg tror det er fullt mulig å utvikle andre oppvarmingsmetoder også.

– Hva med induksjonsoppv arming?

– Jeg tror det er fullt mulig å bygge inn dette også. Men samtidig må vi lære folk en del nytt fordi det da blir snakk om høye overflatetemperaturer i ovnen. Isolasjonen i ovnens vegger og dør må også tilpasses slik bruk, sier hun.

– Tror du volumet på ovnene kommer til å bli større?

– Det trengs om vi tenker oss at mikrobølgeovnen skal romme alle funksjoner som vi har i en stekeovn i dag, sier Sandman.

Vivian Sandman (til venstre) og Birgitta Kidblad tryller frem lekre småretter fra mikrobølgeovnene.
Til toppen