Mobil- og fasttelefoni blir samme sak

– Over tid blir det ingen forskjell på mobil- og fasttelefoni. Alt kommer til å skje fra en terminal.

Det sa Jens Hetland, kommersiell direktør i Telio AS, under ElektronikkForbundets vårseminar (fra neste år Elektronikkbransjens vårseminar). Telio AS har vært tidlig ute som IP-aktør i Norge. Nå kommer konkurrentene etter hvert som bredbåndstjenesten griper om seg.

– Hvordan terminalen virker, vil avhenge av hvor du er og hvilket tilgangsnett du bruker, sier Hetland.

Han la han vekt på at Telio på banen allerede i 2004 med denne tjenesten. Nå kommer konkurrentene for fullt.– Til nå har vi fått over 70.000 kunder i Norge. Nå må vi venne oss til konkurransen fra andre aktører, og den største konkurrenten i Norge er Telenor, sier Hetland.

Han legger vekt på at konkurransen vil være positivt for å øke markedet ytterligere.

IP-telefoni blir også kalt bredbåndstelefoni, og er nå en tjeneste for folk flest. Dette er i første rekke en erstatningstjeneste for tradisjonell analog fasttelefoni. Denne tjenesten er spådd en lysende fremtid, og det vil komme et stort spekter av nye tjenester som blant annet inkluderer mobiltelefoni.– Folk flest vet ennå ikke mye om IP-telefoni, derfor er det et stort informasjonsbehov. Hva vil dere gjøre for å få flere kunder?

Informasjon

– Stikkordet er å bruke internett i tillegg til andre markedskanaler. Vi prøver også å stille opp på informasjonsmøter og holde foredrag for bransjefolk, slik som her på seminaret, sier Hetland.

En del av informasjonen går ut på å ufarliggjøre teknologien bak bredbåndstelefoni, slik at dette ikke blir skremmende. Egentlig er bredbåndstelefoni i sin enkleste form nærmest identisk med den gammeldagse fasttelefonen, bortsett fra at infrastrukturen er basert på internett-teknologi. – I foredraget ditt på seminaret snakket du både om tale og telefoni ser du også muligheter for andre tjenester som video?– IP-basert telefoni er basert på en fullstendig integrasjon av data og telekommunikasjonsteknologi. Forskjellen på data og telekom vil bli visket ut, og vi vil ganske raskt se et utall nye applikasjoner og terminaler slik vi er vant til fra dataverden. Dette har frem til nå vært en mangelvare innen telekommunikasjon som ofte har vært basert på egeneide teknologier og nett, sier Hetland.

Han legger vekt på at det kommer mange nye terminaler som kombinerer det beste fra flere verdener. Mye av dette utstyret vil bli å finne i brunevarehandelen om ikke alt for lenge. Videotelefoni vil være en av de tjenestene som blir tilgjengelig for folk flest til en helt annen pris enn det vi har vært vant til, mener han.

Hetland tror også slikt utstyr vil bli solgt gjennom elektronikkhandelen, men ser ikke bort fra at omsetningen vil komme også gjennom andre kanaler, for eksempel dagligvare.

Powered by Labrador CMS