NÅ SKAL SONY SNAKKE BEDRE MED SONY

Sony døper om nettverksplattformen Qriocity til Sony Entertainment Network og legger vekt på at alle produktene deres skal snakke sammen.

– Heretter skal du nærmest kunne kaste innhold fra nettbrett eller smarttelefon over til TVen eller musikkanlegget, sier nøkkelkundesjefene Lars Erik Fossum og Erik Skjerve.

De to norske Sony-representantene hadde mye å vise frem på årets IFA, og gjorde sitt beste for å henge med i alle nyhetene fra det japanske selskapet. Sony Entertainment Network består av Music Unlimited og Video Unlimited, den førstnevnte tjenesten lanseres i Norge, Sverige, Danmark, Finland, Belgia og Nederland i løpet av året, og vil gjøre det mulig å strømme musikk fra en database som består av ti millioner titler. Dette tallet vil stadig øke. Senere lanseres en tilsvarende videotjeneste. De ulike spilltjenestene i Playstation Network vil også legges inn under Sony Entertainment Network.

– Du har mulighet til spille på nett via Playstation 3. Alt hører inn under Sony-logoen, sier Fossum.

– Her snakker vi om Sonys egen plattform. Men som i fjor viser dere også Android-TVen i samarbeid med Google?

– Det er riktig. Denne TVen kjører Googles operativsystem Android på en Intel-prosessor, som gjør TVen i stand til å bruke Android-applikasjoner samtidig som den kan bruke våre egne tjenester fra Sony Entertainment Network, sier Fossum.

Også Sony Ericsson

– Hvor langt bakover i Sonys produktportefølje vil de nye innholdstjenestene være kompatible?

– Med fjorårets TV-modeller, BD-spillere og BD-system. De som har eldre produkter eller produkter fra andre leverandører kan kjøpe en separat boks som gir tilgang til Sony-universet, sier Fossum.

Når Sony Entertainment Network lanseres i Norge vil det være mulig å oppgradere kompatible produkter, også Playstation 3.

– Hva med Sony Ericssons produkter?

– Smarttelefonene fra Sony Ericsson som er Android-baserte vil komme inn under samme paraply. Nylig ble Android-telefonen Live with Walkman, samt en Android-basert Walkman, lansert. Disse får selvfølgelig Sony Entertainment Network. Flere av telefonene støtter DLNA og blir en naturlig del av hjemmenettverket sammen med andre Sony-produkter, sier Skjerve.

– Når dere snakker om paraply, er det snakk om en enkelt applikasjon på smarttelefonen?

– Opplevelsen vil være som en enkelt applikasjon, med et veldig brukervennlig grensesnitt. Mulighetene er derimot mye større enn en hvilken som helst applikasjon, mener Skjerve.

Video Unlimited består av alt fra lokale kortfilmer til de store kinotitlene – både dem Sony eier rettighetene til samt fra andre studioer. Playstation Network vil fortsette å fungere, i tillegg kommer nye Playstation-godkjente produkter som Sonys to nye nettbrett Tablet S og Tablet P og den nye spillkonsollen Playstation Vita.

Behagelig nettbrett

Tablet S, med 9,4 tommers skjerm, kommer i løpet av høsten. Fossum karakteriserer designet som nytenkende, med en brukeropplevelse som oppleves som myk og behagelig.

– Tablet S har blant annet en IR-diode slik at den kan brukes til å styre alle IR-baserte produkter, for eksempel som fjernkontroll til TVen. Ser du en film på nettbrettet er det bare å dra den over mot TVen, så vil den fortsette der. Hører du musikk, kan du dra den til produktet du ønsker å høre den på, sier Fossum.

– Vil dette si at folk heller vil ha nettbrettet liggende på stuebordet enn å ta det med seg?

– Dette er et produkt du kan bruke hvor som helst, som et hvilket som helst nettbrett, samtidig som du kan bruke det som et mediesenter hjemme, sier Fossum.

Tablet P har to skjermer på 5,5 tommer og kan klappes sammen. Kommer det lignende produkter fra andre leverandører må vi kanskje begynne å snakke om klappnettbrett. Fossum mener den vil passe i lommen når man er på farten.

– Du kan bruke den ene skjermen som tastatur, eller begge skjermene til for eksempel å lese ei bok, sier Fossum.

3D Personal Viewer er bokstavelig talt et hodesett, som består av to små oled-skjermer som skal gi samme opplevelse som å se et 750 tommers kinolerret på 20 meters avstand.

– Du får 5.1 omgivelseslyd rett i ørene. Dermed får du en fullverdig 3D kinoopplevelse hvor som helst; på flyet, på toget eller i senga.

3D-hjelm på toget

– Vil folk ha noen sperrer med å bruke settet på toget?

– Det må du spørre folk om, ler Skjerve.

Enheten er koplet til en boks med én ledning, som både gir strøm, lyd og bilde til settet. Boksen kan koples til alt som gir HDMI ut. Settet kommer i butikkene i slutten av september til 5.800 kroner.

Sony viste også en glassplate som kan plasseres foran skjermen på en bærbar PC. En medfølgende programvare konverterer 2D-bildet til 3D, uten bruk av briller. Kameraet på datamaskinen vil måle hvor langt du sitter fra skjermen og avstanden mellom øynene, slik at 3D-opplevelsen skal bli best mulig.

I fjor viste Sony en Google-TV på IFA. Nå er denne døpt om til Android-TV, og den er allerede i salg i USA. Når den kommer til Norge vet ikke Fossum og Skjerve.

– TVen er selvfølgelig inne i Sonys sfære, men også i Googles verden med tilgang til over tusen Android-applikasjoner laget for TV. Operativsystemet er AndroidHoneycomb optimalisert for TV, sier Fossum.

– Dere snakker mindre om TVer enn det som er vanlig fra Sony på IFA?

– Det er fordi vi ikke lanserer noen nye modeller her. Fokus på messa er at produktene våre vil snakke sammen og få nye muligheter via Sony Entertainment Network, sier Skjerve.

– Hva skjer med 3D hos Sony?

– Dette er et sterkt voksende segment og vi har planer om å øke 3D-andelen betydelig neste år. Det er stor fokus på 3D i alle våre produktgrupper, sier Fossum.

Fortsatt aktive briller

– Hvordan går det med TV-salget til Sony i Norge?

– Tilbakemeldingene fra butikkene er at produktlinjen vår er sterk, man får veldig mye for pengene. Det er høyt verdsatt at vi har bygd inn 3D-senderen allerede fra EX7-serien, og at vi gir mye internettfunksjonalitet også i rimeligere prisklasser, sier Skjerve.

Når det gjelder 3D, går Sony fortsatt for løsningen med aktive briller.

– Vi vil levere best mulig 3D-opplevelse, og det gjør man med aktiv 3D i full HD med briller som unngår flimring, sier Skjerve.

Sony lanserer også en stasjonær datamaskin der alt ligger i berøringsskjermen, med 3D-panel og innebygd BD-opptaker.

– Hvor vil folk ha en slik?

– Den kan enten erstatte en kjøkken-TV, brukes på hjemmekontoret eller i stua hvis man ønsker noe som er enkelt, diskrét og lekkert. Den har dessuten HDMI-inn slik at man kan kople til ulike enheter, sier Skjerve.

– Hvordan har mottakelsen av Sonys bærbare datamaskin Vaio vært i Norge?

– Svært god. Både salg og distribusjon er økende, sier Fossum.

Alpha og Nex

På kamerasiden lanserer Sony to nye speilrefleksmodeller og to nye kompakte systemkamera i Nex-serien.

– Alpha 77 er en etterlengtet etterfølger til Alpha 700. Dette kan fint brukes som et profesjonelt verktøy, det har magnesiumhus og er værsikkert. Det virkelig revolusjonerende for Sony er at det tar 12 bilder per sekund med full autofokus. Kameraet tar progressivt videopptak i full HD med 50 bilder per sekund, også da med full autofokus, det har GPS og et profesjonelt grensesnitt. I tillegg har kameraet verdens første oled-søker som gir en fantastisk brukeropplevelse, med et skarpt bilde i søkeren kombinert med alle mulighetene en elektronisk søker gir når det gjelder informasjon i søkerbildet som elektronisk vater, levende histogram, fokushjelp og elektronisk telekonvertering, sier Skjerve.

– Hvem er konkurrentene til denne?

– Semiproffmodellene til Canon og Nikon, men konkurrentene kan ikke slå denne modellen når det gjelder hastighet og oppløsning. Prisen er 15.000 kroner inkludert vårt nyutviklede kit-objektiv, sier Skjerve.

– Det er noen år siden dere lanserte speilrefleksmodeller fra Sony. Hvordan har utviklingen vært?

Nummer tre innen foto

– Svært god. Vi har etablert oss som en sterk nummer tre, og vokser videre. Vi ser at SLT-løsningen med gjennomskinnelige speil har vært viktige for å differensiere oss, samtidig som vi gir konsumenten tilgang på nye funksjoner og raskere kameraer, sier Skjerve.

Lillesøster er Alpha 65 som har samme sensor og prosessor, men et litt enklere grensesnitt.

– Dette er modellen for dem som ikke har samme behov for manuell styring. Vi ser det samme i Nex-serien. Nex-7 er for dem som trenger manuell kontroll, men i et kompakt kamera. Det har den samme prosessor og sensor som i speilrefleksene, samme oled-søker som i Alpha 77, blitssko og progressivt videoopptak. Nex 5N har en 16 MP sensor og et grensesnitt tilpasset dem som vil ha de gode bildene, men vil slippe å lære hvordan.

– Hvilken fremtid ser Sony for kompakte systemkamera?

– De vil overta for lavpris speilrefleks, men det er vanskelig å spå når. Vi velger å posisjonere oss sterkt fordi vi vet at dette er noe folk ønsker seg, men vi er nødt til å utdanne publikum.

Powered by Labrador CMS