Bettina Rental i Blaupunkt viser TravelPilot 500, som selskapet har størst forventninger til i Norge. Salgssjef Øivind Heine Olsen i Robert Bosch AS viser det innebygde videokameraet, som også kan brukes til navigasjon.

NAVIGASJON MED VIDEO ser skilt og veikant

Blaupunkts nye navigatører kombinerer et videobilde av trafikksituasjonen med piler som viser hvor du skal kjøre.

– Dette finner du ikke hos noen av konkurrentene. Et integrert kamera kombinerer trafikkbildet med veibeskrivelsen, noe som gjør navigasjonen enklere og mer realistisk enn noen gang, sier salgssjef Øivind Heine Olsen i Robert Bosch AS.

De to toppmodellene TravelPilot 500 og 700 kjenner igjen veiskilt og kan varsle om den aktuelle fartsgrensen uavhengig av hva som er registrert i det innebygde kartverket.

– Hvordan ligger Blaupunkt an i navigasjonsmarkedet i Norge i dag?

– Vi har noen store aktører foran oss, men lanserer nå en rekke spennende produkter som gjør at vi vil stå sterkere i konkurransen. Ikke minst tilbyr vi viktige funksjoner som øker trafikksikkerheten, og vi finner et marked for dem som vil ha noe mer enn kun navigasjon - som vil bruke enheten til å lese epost, være på internett eller se TV hvis du er i utlandet, sier Olsen.

Han mener de har de eneste enhetene i markedet med videokamera, og forteller at de allerede har hatt forespørsler fra trafikkskoler.

– De er interessert i å filme kjøretimen for siden å gå gjennom den sammen med elevene. Dette er et marked vi ikke hadde tenkt på, sier Olsen.

Når det gjelder den innebygde TV-mottakeren i TP700, støtter den ikke RiksTVs sendinger i Norge. Olsen tror derfor TP500 blir den viktigste modellen for det norske markedet.

TV i utlandet

– TP700 har et par andre tillegg, som kart for Russland og en pakke med kontorprogrammer som Word, Excel, Power Point, PDF, epost, kalender og tegneprogram. Siden prisdifferansen bare er 800 kroner vil nok mange likevel velge TP700, selv om de bare kan bruke TV-mottakeren i utlandet, sier Olsen.

De første enhetene kommer i handelen i midten av oktober, i første omgang i et begrenset kvanta.

Både TP500 og 700 har stemmegjenkjenningsfunksjonen, riktignok bare på engelsk og tysk, som gjør det mulig å angi destinasjon uten tastetrykk. Begge modellene blåtann for tilkopling av mobiltelefonen og bruk som håndfrisett. Via WLAN-tilkoplingen kan de brukes til bredbåndstelefoni (Voice over Internet).

En integrert lyssensor endrer automatisk mellom dag- og nattmodus. Kart for 41 land er forhåndsinstallert i TP500 – TP700 inkluderer i tillegg Russland. Enhetene har dual core titanium-prosessor med klokkefrekvens på 500 MHz, samt 8 GB harddisk.

– Tidligere hadde vi programvare fra Navigon, i fjor kunne vi for første gang tilby enheter med vår egen programvare. I dag har alle enhetene vår egen programvare, og ved begynnelsen av året byttet vi ut navnet Lucca med TravelPilot. TP100 og TP200 er innstegsmodellene, og TP200 er ett av de beste TMC-produktene på markedet. TP300 som har i tillegg blåtann, og TP500 og TP700 er toppmodellene våre med multimediafunksjonalitet av avanserte Driver Assistanse-funksjoner. Vi er de første som har dette i en personlig navigasjonsenhet (PND), sier Martin Giersbeck.

Han er sjef for marketing og utvikling i Product Center Driver Information Systems hos Robert Bosch.

Blaupunkt ønsker nå å etablere seg som en fullsortimentsleverandør innen PND-markedet. Selskapet er langt fra nybegynnere innen navigasjon, allerede i 1982 hadde de sin første prototype av systemet EVA, i 1989 lanserte de det første navigasjonssystemet i Europa og i 2004 hadde de det første systemet som viste optimale ruter.

Les også:

Mer sikkerhet i vente fra Blaupunkt

Fagbladet Elektronikkbransjen nr.7/2008

TP100 varsler hastigheten på veien og brukeren kan trinnløst velge mellom rask eller kort rute. Systemet beregner kjøretiden ut fra hastigheten, så det er ikke mulig å kjøre om kapp med denne navigatøren. SimBaLI viser navnet som ligner mest på det du skriver inn. 3,5 tommers skjerm, kartverk for Norden. Pris: 1.200,-
TP200 har de samme funksjoner som TP100, med TMC innebygd. Selv om du ikke kjører etter navigasjon, vil TMC ta mot varsler, egnet for dem som kjører samme vei til og fra arbeid hver dag. Pris: 1.700,-
TP300 har de samme funksjoner som TP200, samt blåtann håndfriløsning med mulighet for å laste ned adressebok og audio-streaming. Audio/video-spiller, bildeviser og spill. 4,3 tommers skjerm og kart over 21 europeiske land. Pris: 2.700,-
TP500 har multimedianavigasjon, stemmestyring av samme type man finner i Ford Mondeo og S-Max. Funksjonene er de samme som TP200, men med bilder av enkelte trafikkryss og kjørefelt-guide. Et innebygd kamera kjenner igjen trafikkskilt. Videonavigasjon viser et bilde av veien du kjører på. I oktober/november kommer kurvevarsling. Enheten har en rekke multimediafunksjoner som WLAN, blåtann og nettleser. Kart for 41 europeiske land er inkludert. Skjerm i 4,3 tommer bredformat. Harddisk på 8 GB. Spiller MP3 og WMA, viser bilder fra SD-kort. En ordbok oversetter meninger fra hele 18 språk. I tillegg følger det med en rekke spill. Pris: 4.200,-
I tillegg til funksjonene i TP500 har TP700 kart for Russland, en kontorprogrammer som Word, Excel, Power Point, PDF, epost, kalender og tegneprogram, samt DVB-T TV-mottaker (fungerer ikke i Norge). Pris: 5.000,-
Til toppen