Helge Åmotsbakken er fornøyd med miljøavtalene han har inngått. Foto: Bo Mathisen.

Nordiske miljøavtaler

Elkjøps 235 nordiske butikker får nye løsninger for håndtering av ee-avfall, emballasje og paller.

Det Dixons-eide selskapet har nylig framforhandlete avtaler innen transport og gjenvinning for de fem markedene i Norden.

- Vi har forhandlet fram priser og løsninger som gjør at vi vil håndtere miljøkravene innen ee-avfall og emballasje på en måte ingen tidligere har vært i nærheten av, sier Helge Åmotsbakken.

Selskapet har skrevet gjenvinningskontrakter med svenske Ragnsells AB, danske H.J.Hansen AS, Stena Metall AB og finsk-svenske Kuusakoski AB for behandling av ee-avfall, emballasje og paller. I tillegg skal selskapet bruke sin nordiske transportør GT Spedition AS som hovedtransportør.

- Gjennom nordiske forhandlinger har vi oppnådd vilkår vedrørende gjenvinning som nasjonale returselskaper generelt sett ikke har sett maken til. Samtidig har vi en svært kostnadseffektiv transport, ved at GT Spedition, som daglig leverer varer til våre 235 butikker fra terminalen i Jønkøping, tar med kasserte produkter, emballasje og paller som returfrakt. Dette er en miljøvennlig transport, som tidligere var preget av at mange av trailerne tidvis ikke hadde full returlast, sier Åmotsbakken.

Selskapet har etablert egne, nasjonale returselskaper i Finland og Danmark sammen med gjenvinningspartnere og andre leverandører. I Norge og Sverige er selskapet fremdeles medlem i de bransjeeide returselskapene Elretur AS og El-kretsen AB.

- Om forholdet til disse vil jeg bare si at vi til enhver tid vil gjøre det som best tjener miljøet og vår egen virksomhet. Vi har stor pågang fra leverandører som ønsker å se på mulige, felles løsninger utenfor de såkalte etablerte returselskapene. Dette er en kommende trend, både i Norden som ellers i Europa, sier Åmotsbakken.

Til toppen