Norge mest avansert innen video- og stillbildekamera

Norske brukere foretrekker mer avanserte og dyrere video- og stillbildekamera enn folk i våre naboland.

Dette viser tall fra Panasonics nordiske markedsavdeling. Innen stillbildekamera øker Panasonic markedsandelene sine i alle de nordiske landene. Det japanske merket går best i Finland, der markedsandelen er ti-tolv prosent. I Sverige er den for tiden seks-sju prosent. Det opplyser Anders Jonsson, nordisk produktsjef for kamera og media hos Panasonic.

– Vi har lavere markedsandel i Norge foreløpig, men vi har god økning, først og fremst med den kampanjen vi har nå med TZ-serien. Både TZ-kameraene og FZ50 gjør at vi øker markedsandelene i Norge på kompaktkameraer. I Norge selger vi kamera med gjennomsnittlig høyere markedspris enn i de andre landene i Norden.

Dyrere modeller i Norge

De nye kameraene DMC-FX55 og FX33 er erstatningsmodeller. I tillegg legger Jonsson vekt på at disse modellene har nye brukeregenskaper som skal gjøre dem mer attraktive i markedet. Målet er at brukerne oftere skal få gode bilder når de fotograferer.

– Jeg tror at god vidvinkel, bildestabilisator og enkel menystyring i tillegg til kameraenes nyutviklede autofokussystem vil være de viktigste fordelene i forhold til konkurrentene i markedet, sier Jonsson. Han legger også vekt på at alle kameraene har Leica-optikk.

I tillegg fremhever han FZ18, som skal gi Panasonic et bredere sortiment i markedet. Han tror også at dette kamera, sammen med andre high end-modeller vil oppnå bedre salg i Norge enn i Sverige og Danmark.

– Årsaken til dette tror jeg ligger i at fotointeressen er enda større i Norge enn i de andre nordiske landene. Vi ser det spesielt på det store salget av speilreflekskameraer.

Rask overgang til SD

Panasonic har lenge hatt stor del av markedet for videokamera i Norden. Nå kommer denne produsenten med små nye modeller som har full HD oppløsning på bildebrikkene.

– Vi ser det som veldig viktig å komme med HD-kamera. Nå kjøper de aller fleste ny TV med flatskjerm som er HD Ready. Jeg tror de aller fleste vil bli veldig skuffet hvis de tar opp egne videoprogrammer med standard oppløsning og synes bildekvaliteten blir dårlig på en stor flatskjerm. Nå bør alle i butikkene snakke om HD-oppløsning i alle deler av bildeprosessen, sier Jonsson.

Panasonic har lenge hatt bildestabilisator og videokamera med 3CCD-brikker som kvalitetskriterier. Jonsson ser dette som et viktig moment i tillegg til HD oppløsning for kommende videokamera. På samme måte som for stillbildekamera mener han det er større interesse i Norge for mer avanserte modeller enn i våre naboland.

Når det gjelder lagringsmedier, ser Jonsson at det blir en rask overgang til SD-kort. Et av de nye videokameraene har kombinert HD-DVD og SD som lagringsmedier. Det gir spesielle fordeler for redigering uten bruk av PC. Men generelt mener han minnebrikkene snart vil ta over som lagringsmedium i denne type produkter. SD-kortene får nå en kapasitet på 32 GB, det gir 320 minutter videoopptak med høyeste bildekvalitet.

– Vi har erfaring for at norske brukere satser på mer avanserte kamera enn folk i nabolandene, sier nordisk produktsjef Anders Jonsson hos Panasonic og viser fram den nye modellen FZ18.
– Nå får SD-minnekort med kapasitet opp til 32 gigabyte. Det gjør at vi får rask overgang til HD kamera der minnekortene er eneste opptaksmedium, sier Christer Ericsson, markedskommunikasjonssjef for Panasonic i Norden.
Panasonic satser på stillbildekamera med 28 millimeter vidvinkel. Det er bedre enn de fleste konkurrenter som stopper ved 35 millimeter.
Panasonic har utviklet denne opptakeren for DVD-RAM. Modellen heter VW-BN1. Den er imidlertid ikke beregnet på HD-innspilte videofilmer.
Til toppen