Stig-Ove Langø i Samsung viser hvordan Note med sine 5,3 tommer plasserer seg mellom Galaxy Tab 7.7 og Galaxy S II med 4,27 tommers skjerm. Foto: Stian Sønsteng

NOTE NY KATEGORI mellom smarttelefoner og nettbrett

– Vi plasserer Note i en ny kategori, som vi har døpt nettopp Note. Den plasserer seg mellom mobiltelefoner og nettbrett.

Det sier senior nøkkelkundesjef i Samsungs telekom-avdeling, Stig-Ove Langø. På IFA kunne han vise frem Note, som har en 5,3 tommers super amoled HD-skjerm.

– Selv om skjermen er stor er produktet lite og hendig, det ligger godt i hånda. Du kan ta det med deg over alt. Samsung har tatt frem dette produktet etter massive kundeundersøkelser, der det viser seg at folk ønsker seg et produkt som har samme funksjonalitet som et nettbrett og samtidig er en smarttelefon, sier Langø.

Han tror bedrifter blir blant de første kundene, mens man på sikt vil se også andre kjøpe Note.

– En god del av kundene vil være dem som ønsker alt i én dings, som vil slippe å ha med seg flere enheter. Note skal bygge bru mellom de andre kategoriene, og skal klare de ulike oppgavene. Man må inngå noen kompromiss, for eksempel er skjermen mindre enn et nettbrett og enheten er større enn en smarttelefon, sier markedssjef Tommy Jensen.

– Når vi ser på Samsung-hallen her på IFA er det viet mye større plass til nettopp nettbrett og smarttelefoner enn tidligere. Hva er dette et tegn på?

Nettbrett på 300 gram

– Nettbrett er i seg selv en ny og viktig kategori. Dessuten viser dette hvor tett nettbrettene og TVene våre hører sammen. Smarttelefoner har vært et eksplosivt voksende marked, og det er viktig for oss å være ledende i denne kategorien, sier Jensen.

Han mener den stadig hyppigere lanseringen av nye produkter gjør det naturlig å vise nye telekomprodukterogså på andre messer enn World Mobile Congress i Barcelona i februar.

På IFA viste Samsung sitt nye nettbrett Tab 7.7. Dette er selskapets første nettbrett med super amoled HD-skjerm.

– Fargene er så klare og bildet så godt som ingen andre på markedet. Vi lanserte den litt mindre sjutommeren i fjor, i tillegg kommer 8,9- og ti-tommeren. Det viser litt av mangfoldet fra Samsung; vi skal tilfredsstille de ulike ønskene fra kundene. Når det gjelder 7,7-tommeren er den bare 7,5 millimeter tynn. Den veier litt over 300 gram, så dette er også en enhet du kan ha med deg stort sett over alt, sier Langø.

– Er det enkelt sagt storesøsteren til Note?

Langø drar litt på det.

Note over alt

– Selv om du har muligheten til å ringe med 7,7-tommeren tror jeg ikke folk kommer til å gjøre det i stor grad. Det kjenner vi til fra sjutommeren. Note og 7,7-tommeren har samme prosessor, en 1,4 GHz tokjerne-prosessor med samme internminne. Begge støtter minnekort og skjermene har de samme spesifikasjonene, sier han.

– Den store forskjellen er mobiliteten. Note tar du nok med deg over alt, det samme gjør du kanskje ikke med 7,7-tommeren, sier Jensen.

Da Samsung i fjor lanserte nettbrettet sitt på sju tommer la de vekt på at det passet i innerlommen på en dressjakke. Den nye og litt større varianten ligger i grenseland; Jensen får plass til det i sin lomme – Langø gjør det ikke.

– Hva skiller de nye nettbrettene fra den første generasjonen dere kom med i fjor?

– Det har skjedd store ting på ett år. Sjutommerenfra i fjor virker stor og tung i forhold til den nye 7,7-tommeren. Spesifikasjonene er bedre og du har flere muligheter også fordi operativsystemet fra Android er gått et steg videre. Vi snakker egentlig om et helt nytt produkt, sier Langø.

– Du nevner operativsystemet, hva er strategien til Samsung nå?

– Samsung står fortsatt på at vi har en multiplattformstrategi. Vi gjør mye med Android, men vi har også Windows Phone og vårt eget operativsystem Bada, sier Langø.

Windows-brett

– Dessuten kommer vi med Slate, som er en berørings-PC med Windows som operativsystem. Denne var hovedfokus på pressekonferansen til Samsungs IT-divisjon her på IFA, skyter Jensen inn.

Det er ikke avklart hvorvidt Samsung vil lansere Slate i Norden. Også denne kommer med en penn og den kan konvertere håndskrift til tekst. Med det medfølgende tastaturet vil den fungere som en bærbar PC, og med en skjermstørrelse på 11,6 tommer kan den fungere som et litt stort nettbrett.

– Dere satser på flere plattformer. Hvor tror dere utviklingen går?

– I forhold til produktlinjen vår i 2011 og så langt vi kan se inn i 2012 er det Android som står på agendaen. Dette er verdens største operativsystem og vi har et tett samarbeid med Google. Dessuten skal vi være med på reisen som starter når Windows Phone 7 kommer i ny versjon. Vårt eget operativsystem Bada er et viktig ben å stå på for at vi kjapt skal kunne komme på markedet med vår egen nye teknologi, sier Langø.

I Samsung har de internt løst det slik at telekomavdelingen håndterer alt som er mobilt; mobiltelefoner og nettbrett. Slateligger under IT-avdelingen.

– Telefonoperatørene er neppe interessert i Slate siden den ikke har plass til SIM-kort, sier Langø.

Slate PC har Windows som operativsystem. Samsung kaller det en berørings-PC, men likheten med et nettbrett er stor.
Markedssjef Tommy Jensen tegnet med pennen som følger med Samsung Note.
Galaxy Note har superamoled HD-skjerm på 5,29 tommer. Android 2.3. Tokjerneprosessor på 1,4 GHz. I butikk i november. Pris: 5.700,-
Galaxy Note er i følge Samsung både smarttelefon og notisblokk, som kan brukes med penn. Mål: 146,85x82,95x9,65 mm.
Miss IFA viser Wave 3 med Samsungs eget OS Bada 2.0. Smarttelefonen har fire-tommers super amoled-skjerm og 1,4 GHz prosessor. I handelen etter nyttår. Pris: 3.000,- Foto: Samsung
Galaxy Tab 7.7 skal være verdens første nettbrett med superamoled pluss-skjerm. Kan også brukes som telefon eller fjernkontroll.
Nettbrettet Galaxy Tab 7.7 er Samsungs nye flaggskip, 7,89 millimeter tykt. Vekt: 335 gram.
Nettbrettet Slate PC har 11,6-tommers berøringsskjerm, penn og trådløst tastatur medfølger. Vekt: 890 gram. Dybde: 12,9 mm. Intel Core i5.
Slate PC kjører Windows og kan brukes som nettbrett eller bærbar datamaskin. Det er ikke avklart om Slate lanseres i Norden.
Galaxy Tab 8.9 kommer ved årsskiftet i LTE-versjoner. Tab 8.9 LTE har tokjerneprosessor på 1,5 gigahertz og operativsystemet Android 3.2.
Galaxy S II kommer i LTE-versjon ved årsskiftet. Tokjerneprosessor på 1,5 GHz, operativsystemet Android 2.3, 4,5 tommers skjerm med super amoled.
Til toppen