Trond Langeland (t. h.) går av i Canon. Ny administrerende direktør i Canon Norge AS blir Erik Mikalsen. Foto: Canon.

NY STRUKTUR OG LEDELSE I CANON

Canon slår sammen forretningsområdene for konsument og bedrift. Trond Langeland, som har ledet konsumentvirksomheten i Norden og Baltikum, slutter i selskapet.

– Vi er inne i en omstillingsprosess som vi kaller One Canon. Bakgrunnen er at vi har vært to selskaper i selskapet, og vi er kommet til et punkt der vi gjennom en sammenslåing kan oppnå synergier fra begge selskapene, sier Erik Mikalsen som er ny administrerende direktør i Canon Norge AS.

Han overtar denne funksjonen etter Trond Langeland, som hadde sin siste arbeidsdag i Canon 9. mars.

Canons nye europasjef, Ryoichi Bamba, har satt i gang prosesser der de separate forretningsenhetene i større grad skal samles i en felles struktur.

– Det ble besluttet på europeisk nivå å bygge ned den nordiske organisasjonen vi har hatt på konsumentsiden. Jeg så ingen spennende muligheter videre i Canon i Norden, og valgte å takke nei til en stilling i ledelsen av konsumentvirksomheten ved hovedkontoret i London. Følgelig inngikk vi en avtale om at jeg sa opp, sier Langeland til fagbladet Elektronikkbransjen.

Han har hatt stillingen som leder for Canon Consumer Imaging (CCI) i Norden og Baltikum, mens Erik Mikalsen har hatt ansvaret for Canon Business Solutions (CBS) i Norge. Mikalsen tror kundene og markedet i mindre grad vil merke omorganiseringen.

Større dynamikk

– Nå får vi en forretningsstruktur der vi hele tiden kan vurdere hvilke kanaler og markeder som er potensielle for det enkelte produkt. Vi får en større dynamikk på produkter og kanaler, og kan dra synergier på tvers av dette, sier Mikalsen til fagbladet Elektronikkbransjen.

Med seg i den nye ledelsen får han Anton Grimsmo som servicedirektør, mens Tor Hjelle er markedsdirektør. I tillegg kommer fire salgsdirektører med ansvar for sine respektive kanaler; Kim Henriksen (direktesalg bedrift), Petter Sjaastad (partnersalg bedrift), Niklas Åkesson (detaljhandel konsument), samt en nyansatt salgsdirektør for distributører. I tillegg vil de ansvarlige for finans og personal, som begge rapporterer europeisk, sitte i ledergruppa.

Åkeson blir Canons representant i Fotorådet, mens Hjelle går inn i Lyd og bilde-gruppa i Stiftelsen Elektronikkbransjen.

Tårer og latter

– I 2009 nådde vi en omsetningsvekst for konsumentvirksomheten i Norden og Baltikum på 13 prosent, tjente penger i alle nordiske land og gikk i null i Baltikum. Min siste arbeidsdag ble markert med kake, taler, tårer og mest latter, og det føltes godt å oppleve at Canon også er et hyggelig sted å slutte, sier Langeland.

Før han kom til Canon for tolv år siden arbeidet han blant annet i Lilleborg og Jordan. Tiden i Canon deler han inn i tre fireårsperioder:

– Jeg begynte som direktør for foto- og videodivisjonen noen måneder etter at Canon Norge AS ble etablert. I 2002 begynte restruktureringen i forbindelse med at CCI ble etablert europeisk og lokalt, og i 2006 startet vi det nordiske prosjektet der vi har bygd opp en nordisk og baltisk organisasjon på konsument, sier Langeland.

Han forteller at hans viktigste jobb de siste månedene har vært å bygge ned den nordiske organisasjonen.

– Nå gleder jeg meg til å finne noe nytt å brenne for, sier Langeland.

STIAN SØNSTENG

Til toppen