OPERATØRER I FARESONEN

– De norske bredbåndsoperatørene er i faresonen med for mye gjeld i forhold til driftsresultatet.

Publisert Sist oppdatert

Det mener analytiker i Intelis, Salvadore Baille, i sitt foredrag under Tek-konferansen i Strømstad.

Han sier én tredel av norske bredbåndsoperatører har for mye gjeld i forhold til driftsresultatet. Baille gjorde en analyse for av norske bredbåndsselskaper for tre år siden. Hans konklusjon den gang var at to av tre var i trøbbel på grunn av for høy gjeld i forhold til ebitda, driftsresultat før av- og nedskrivninger og finansielle poster.

Fortsatt trøblete

Driften er stort sett mer effektiv enn for tre år siden. Mange når imidlertid fortsatt ikke målet om at gjelda ikke skal overskride tre ganger ebitda

Siden analysen i 2013 har en tredjedel av selskapene Baille analyserte blitt kjøpt opp, fusjonert eller gått konkurs. To har også hentet nye penger. Men i 2016 er det fortsatt mange som er i trøbbel, mener Baille.

– Dersom gjelden er mer enn tre ganger høyere enn ebitda, kategoriserer internasjonale kredittratingbyråer operatøren som junk, en ikke bærekraftig investering, sa Baille på konferansen.

For tre år siden pekte Baille på det skumle i at operatørene leverte mindre effektiv drift jo større de ble. Nå har dette snudd.

– Bransjen har tatt kontroll over de operative kostnadene. Driften er stort sett mer effektiv enn for tre år siden. Mange når imidlertid fortsatt ikke målet om at gjelda ikke skal overskride tre ganger ebitda, sier Baille.

4 av 10 i fare

Han mener at 40 prosent av dagens bredbåndsoperatører fortsatt er i faresonen, og at disse selskapene må stille seg noen sentrale spørsmål:

Frank Maaø er seniorrådgiver for teknologi, media og telekom i DNB. Han mener det ikke er så ille å ha høy gjeld i telekom, bare gjelden er riktig strukturert.

– Rent finansielt ser vi at telekom ikke er den bransjen som gir best avkastning på investert kapital. Det er en kapitalintensiv sektor, men også en bransje som tåler mye gjeld. Med høyere giring kan man oppnå en egenkapitalavkastning på 20 prosent eller mer, sier Maaø i sitt foredrag.

Powered by Labrador CMS