Rekordmange nyheter fra Canon

– I høst slipper vi 30 nye produkter i markedet innen foto, skrivere, multifunksjonsmaskiner og skannere.

– Vi har aldri hatt en større bredde i en lansering, sier Trond Langeland, administrerende direktør i Canon Norge AS.

Han kaller det som nå foregår i bildemarkedet for en revolusjon, og mener vi beveger oss inn i en helt ny verden.

– Folk tar ikke lenger bilder bare til fødselsdager og spesielle høytider eller anledninger. Jeg synes det er en entusiasme rundt det å ta bilder som fører til at bildemarkedet nærmest eksploderer i mengde og skaperevne. Samtidig blir det stadig enklere å lage bilder digitalt. Dette gir muligheter for alle aktørene i bransjen, sier han.

Ixus med 12 megapiksler

Det er ikke lenge siden vi snakket om at fire til seks megapiksler var et bra mål for høyeste oppløsning i kompaktkamera til amatørbruk. Kort tid etter fikk vi nye normer, og nå presenterer Canon Ixus 960 IS med 12 megapikslers bildebrikke. Dette kamera blir av Canon karakterisert som det råeste hittil, og det stopper sannsynligvis ikke med det.

Pikseljaget og konkurransen mellom ledende produsenter vil føre til stadig høyere oppløsning i alle typer digitalkamera. Greit i og for seg, men det stiller også nye krav til brukerne fordi datafilen for hvert bilde øker i takt med oppløsningen. Selvfølgelig kan alle innstille kamera på lavere oppløsning og dermed få mindre datafiler til behandling, men fristelsen er jo alltid stor for å bruke høyeste ytelse. Hva mener så Canons direktør om dette spørsmålet?

Ikke mer komplisert

– Heldigvis øker også andre deler av datateknologien sin ytelse, for eksempel når det gjelder prosessorer og overføringssystemer. Det i seg selv gjør det lettere å håndtere stadig større datafiler. Overføringen av data tar ikke så mye lenger tid i dag, selv om filene er blitt større. Hovedmålet vårt er å utvikle alle deler av digitalkameraet: optikk, bildebrikke, prosessor og redusert elektronisk støy uten at det blir mer komplisert for brukerne. Hvis det kan bli både enklere og bedre er det flott, sier Langeland.

Når det gjelder megapikseljaget, mener Langeland at dette ikke lenger er det aller viktigste. Han mener det er relevant å diskutere dette nå. Når det gjelder spørsmålet om å lede på bildebrikkens oppløsning i forhold til konkurrentene, avfeier Langeland spørsmålet ved at dette bare er et teoretisk tall. Det viktigste er det som totalt gir bedre bilder i et kamera.

– Helt fra starten har folk sett på antall megapiksler som noe meget viktig. Derfor er det vanskelig å unngå dette som konkurranseparameter også i dag. Vi kan ikke sakke akterut på dette feltet, sier han.

Canons Ixus 960 IS har bildebrikke med 12,1 megapikslers oppløsning. Kamera har DIGIC III prosessor og 3,7 ganger optisk zoom. Brennvidden tilsvarer 36 til 133 millimeter med småbildeformat. LCD-skjerm på 2,5 tommer. Pris: 4.300,-
Ixus 860 IS har relativt kraftig vidvinkelfunksjon med brennvidde tilsvarende 28 millimeter i småbildeformat. Bildebrikkens oppløsning er 8 megapiksler, og kameraet har 3 tommers skjerm. Pris: 3.600,-
G9 er en ny toppmodell i PowerShot-serien. Kamera har bildebrikke med 12 megapikslers oppløsning, 6 ganger optisk zoom og 3 tommers skjerm. Kameraet kan ta bilder i RAW-format. Pris: 5.200,-
Til toppen