Riks-TV satser norsk i det digitale bakkenettet

– Vi får ikke samme datakapasitet i nettet som konkurrentene våre på satellitt, kabel og bredbånd. Derfor må vi selektere.

Det sa RiksTVs administrerende direktør Espen Thorsby da selskapet presenterte programmene i bakkenettet den 12. juni. Også på denne plattformen kommer programpakkene til å bli subsidiert.

De norske TV-selskapene og norske TV- og radiokanaler blir vinnerne når det gjelder innholdet i programpakkene fra RiksTV i det digitale bakkenettet. Taperne blir først og fremst internasjonale underholdnings- og nyhetskanaler.

Fra starten av har RiksTV inngått samarbeid med Sagem, Grundig og Thomson om å levere bokser. Det er satt en egen godkjenning på boksene, som blir delt i tre hovedtyper. Den enkleste varianten har bare kortleser, den andre PVR-funksjonalitet med harddisk, mens den dyreste varianten også vil ha MHP-funksjonalitet. RiksTVs merking av boksene skal sikre at de har riktig teknologi og i tillegg meget enkel oppkopling. Flere boksleverandører slipper til etter hvert. RiksTV samarbeider med 80-90 produsenter som på kort eller lang sikt ønsker å komme i markedet.

24 TV- og 16 radiokanaler

Fra starten får det digitale bakkenettet tre multipleksere (blokker) som hver har en total datakapasitet på 22,5 Mbits per sek. De vil samlet overføre 24 TV- og 16 radiokanaler. NRK er radiovinneren i nettet, med hele 13 av de 16 kanalene - som alle i tillegg ligger i DAB-nettet. Som kjent har NRK fått tildelt en multipleks alene. NRK har imidlertid ikke behov for hele denne kapasiteten foreløpig, og har lånt ut noen kanaler til andre aktører. Programutvalget er NRK1, NRK2, NRK3 og NRK Super, som starter 1. desember.

TVNorge er nok den store TV-vinneren i bakkenettet. De får hele seks TV-kanaler. TV 2 får fire TV-kanaler pluss den nye Super Sport og Kanal 24 på radio. MTG får tre til fire TV-kanaler pluss P4 på radio.

Når det analoge nettet er slukket, vil digitalnettet få to multiplekser til, i alt fem. Da kan det gi plass til 15 til 20 TV-kanaler i tillegg til de 24 i første runde.

Når det gjelder HD-kanaler, ble det på lanseringen opplyst at dette ikke er aktuelt før nettet er ferdig utbygd. NRK-ledelsen har uttalt at det da vil bli sendt enkelte programmer i HD. Trolig vil flere av de andre programselskapene også komme med en blanding av SD- og HD-sendinger etter hvert.

3.200 kroner året

Som kjent har myndighetene bestemt at NRKs programmer skal sendes gratis i bakkenettet. Også TV 2 og Viasat4 skal være gratis i den tiden utbyggingen av bakkenettet pågår (til utgangen av 2009). Disse kanalene blir imidlertid lagt ut i betal-TV-pakken fra første dag.

Prisen for den såkalte RiksPakken blir nær 3.200 kroner første abonnementsår og om lag 200 kroner lavere fra andre år. RiksTV kommer til å gi store rabatter til dem som vil ha flere abonnement innen samme familie, det er snakk om opptil 70 prosent lavere pris for abonnement 2 og 3.

– Vi tror disse prisene blir meget konkurransedyktige med programpakkene på de andre plattformene, og jeg tror i tillegg at programinnholdet vil passe godt til dem som tar imot fra bakkesenderne, sa RiksTVs direktør Thorsby under lanseringen.

TV-boksene vil maksimalt koste 1.500 kroner i den perioden nettet blir bygd ut. Senere, når boksmarkedet blir fritt, vil det bli større variasjon i prisene for bokser med ulik funksjonalitet.

Ifølge direktør Thorsby kan de rimeligste boksene komme helt ned i under 500 kroner etter hvert som produksjonen av bokser øker og flere aktører kommer i markedet. Prisene vil også bli bestemt av elektronikkbransjens kjeder og handlere, sa han.

Powered by Labrador CMS