RING MED NAVIGATØREN

Hittil har mobilprodusentene kommet med innebygd navigasjon i sine telefoner. Garmin går motsatt vei, og lanserer mobiltelefon i en av sine navigatører; Nüvifone.

Er Nüvifone en telefon eller en navigatør?

– Det er begge deler. Her får du alt i ett: navigatør, kamera, telefon, oppkopling til internett og epost. Denne modellen kommer også til å bli solgt som mobiltelefon. Da er vi jo avhengig av en avtale med en operatør for å få subsidiering, sier Per Anders Dalaasen, daglig leder hos Belanor, som er norsk Garmin-importør.

Fagbladet Elektronikkbransjen viste bilder av nye Nüvifone i forrige nummer. Dalaasen antyder at prisen vil ligge på 4-5.000 kroner før subsidiering. Planen er å markedsføre produktet fra august eller september i år. Modellen vil bli forsøkt distribuert hos de store kjedene innen elektronikkhandel og mobiltelefoni. Nüvifone veier 193 gram og har samme størrelse som mange mobiltelefoner. Skjermen fyller hele forsiden av produktet. Den er p å 3,5 tommer av berøringstype. Skjermen har tre faste ikoner: ”call”, ”search” og ”new map”. Dette skal forenkle bruken av produktets hovedfunksjoner. Telefonen skal være den første i sitt slag av type integrert premium 3.5G (HSDPA).

– Blir dette en ny toppselger også volummessig for dere?

– Til det blir den for dyr. Det største salget vil nok fortsatt ligge på navigatørene, sier Dalaasen.

Han legger videre vekt på at Nüvifone bør være ideell som navigatør også for fotgjengere i en by med alle funksjoner og informasjoner som ligger i minnet. Programvaren i produktet skal være skreddersydd for denne bruken.

Nüvifone vil få samme Europa-kart som de øvrige navigatørene fra Garmin.

Toppmodellen

Nüvi 760 er toppmodellen hos Garmin.

– Den har alt du kan tenke deg av funksjoner som MP3-spiller, trådløs FM-sender til bilunderholdningsanlegg, bildeviser og flere reiseverktøy for de som er på farten. Jeg karakteriserer modellen som et utrolig godt hjelpemiddel, sier Jardar Haddeland, markedsansvarlig hos Belanor.

Gamin 760 har også terminal for minnekort som gjør det mulig å utvide kapasiteten og legge inn tilleggsfunksjoner som for eksempel musikk, bilder og nye kart. Alt av musikk og navigasjonsstemmen kan sendes trådløst over til bilens FM-mottaker.

Nüvi 250 Wide er toppselgeren hos Garmin i Norge. Nüvi 760 kommer som en god nummer to, tiltross for at den er mye dyrere enn Nüvi 250. Haddeland legger også vekt på at 760-modellen egner seg godt også som håndholdt navigatør til bybruk.

Oppdatering av navigatørene fra Garmin skjer ved at brukerne kontakter handlerne og får kjøpt DVD-plater som de laster inn via PC tilkoplet navigatøren.

Garmin og TomTom driver navigatørmarkedet i dag. I følge Dalaasen har det skjedd får forskyvninger det siste året, også i det norske markedet.

– Etter min menig står vi og TomTom ganske likt i det norske markedet i dag, med rundt 35 prosent av navigatørmarkedet hver. Vi ligger langt foran de andre konkurrentene, og det samme er tilfelle i Europa, sier Dalaasen.

I fjor omsatte Belanor for 205 millioner kroner.

Sykkelmarkedet

Navigatørmarkedet for sykler er sterkt voksende - og interessant for Belanor.

– Mange bruker sykkel for å trene, både i skog og mark og langs landeveien. Vi har hatt produkter for sykkel i et par år. Nå er de blitt mer avansert, og Edge 705 som kommer på markedet i løpet av våren har blant annet følere for tråkkfrekvens og puls i tillegg til fargeskjerm. Det er også kartmuligheter i dette produktet. Det betyr at på denne modellen kan du både laste inn de topografiske kartene våre og vei- og bykart, sier Haddeland.

Garmin har hatt Edge-modeller den siste tiden, men Haddeland mener Garmin nå har kommet nærmere det produktet brukerne ønsker. Markedet for sykkelnavigatører er voksende både i Norge og resten av Europa. Det skjer samtidig med at stadig flere bruker sykkelen også til trening og konkurranser utenfor sitt lokale område. Prisen på Edge 705 vil være 3.500 kroner komplett.

VI SKRIVER ”NAVIGATØR”

Rådgiver Jostein Stokkeland i Språkrådet mener “navigator” passer mindre inn i norsk tradisjon, uttale og rytme. “Navigatør” er et kjent ord ingen vil ha problem med å uttale eller skrive, og vi oppfordrer bransjen til å bruke denne betegnelsen.

HVA BLIR DET NESTE?

Powered by Labrador CMS