Satser på full HD i foto og video

Den raske utviklingen av HD for TV-skjermer har fått Panasonic til å forme en ny strategi for video- og stillbildekamera.

Nå tenker den japanske produsenten mer og mer på full HD oppløsning. Kommende sesong presenterer Panasonic nye videokamera med full HD kvalitet og bredformat som standard. Samtidig kommer en ny generasjon stillbildekamera med enda høyere oppløsning, med samme grunnstrategi. Det er den raske veksten av HD Ready-skjermer som gjør at den japanske elektronikkprodusenten går enda et skritt lenger med å tilpasse seg moderne fototeknologi. I følge Panasonic vil 89 prosent av TV-skjermene solgt i Japan neste år ha HD-skjermer. I Europa vil andelen neste år være 82 prosent. Samtidig tror japanerne at etterspørselen etter HD videokamera vil være 70 prosent i Japan neste år, mens den i Europa vil ligge på rundt 15 prosent. I tillegg går Panasonic et skritt videre og kommer nå med to videokamera som har full HD oppløsning. De nye modellene heter HDC-SD5 og HDC-SX5. HDC-SD5 er verdens minste og letteste HD videokamera med en oppløsning på 1920 x 2090 bildepunkter. Det har 3 CCD-brikker og lagringen skjer ved SD-kort. Med et åtte GB minnekort kan man spille inn 80 minutter med høyeste bildekvalitet. Modellen HDC-SX5 baserer seg p HD-DVD som lagringsmedium, men har i tillegg terminal for SD-kort. Her kan programmene kopieres fra minnekort til DVD-plate direkte på kamera. Oppløsningen er den samme som HDC-SD5. Begge kameraene har optisk bildestabilisator. Stabilisatoren kompenserer for skjelving 4000 ganger i sekundet.

Kompakt med god vidvinkel

Panasonics to nye Lumix kompaktkamera heter DMC-FX55 og DMC-FX33. Begge kameraene har en oppløsning på 8,1 megapiksler. Objektivet går fra 28 til 100 millimeter med en lysstyrke fra 2,8 til 5,6. Prosessoren skal gi full oppløsning helt opp til en hastighetsinnstilling på ISO 1600. Begge kameraene har innebygd minne på 27 MB. DMC-FX33 har 2,5 tommer LCD-skjerm med oppløsning på to megapiksler, mens DMC-FX55 har tre tommers skjerm med oppløsning på 2,3 megapikslers. Begge modellene har 5,7 ganger ekstra zoom med bildeoppløsning på tre megapiksler.

Panasonic øker modellutvalget med et nytt kamera som har elektronisk søker. DMC-FZ18 har 18 ganger optisk zoom og vidvinkel som går ned til 28 millimeter. Tid, blender og hvitbalanse kan stilles inn manuelt med en joystick. Kamera har LCD-skjerm på 2,5 tommer.

DMC-FX55 er kompaktkamera med 28 millimeter vidvinkel, 3,6 optisk zoom, 3 tommer LCD-skjerm og egenskaper som ansiktsgjenkjenning og autofokus uten at du behøver å trykke ned utløserknappen. Markedsprisen er cirka 3 500 kroner. Kamerahuset er i sølv og svart.
DMC-FX33 har de samme egenskapene som FX55, men noe mindre LCD-skjerm på 2,5 tommer. Markedspris er cirka 3 200 kroner. Kamerahuset kommer i sølv, svart, blått og brunt.
DMC-FZ18 har elektronisk søker og 18 ganger optisk zoom. Vidvinkel på 28 millimeter, 2,5 tommer LCD-skjerm. Markedspris cirka 4000 kroner. Kamerahuset kommer i svart og sølv.
Til toppen