Kunngjøringen om Sonys oppkjøp skjedde på et pressemøte i London 27. oktober. På bildet LM Ericssons konsernsjef Hans Vesterberg (t. v) og Sonys toppsjef Howard Stringer.

SONY KJØPER UT ERICSSON

For drøyt ti år siden inngikk Sony og LM Ericsson et mobiltelefonsamarbeid. Nå kjøper Sony ut Ericssons andel.

Salget ble kunngjort sist i oktober. Sony Corporation kjøper LM Ericssons 50 prosent andel i Sony Ericsson-selskapet for 1,05 milliarder Euro, rundt 8,5 milliarder kroner. Samarbeidet mellom de to konsernene tar slutt ved kommende årsskifte. Da konsernene startet selskapet i et joint venture-selskap var det for å utnytte begge firmaenes ekspertise innen telekommunikasjon og mobiltelefon. Dermed blir Sony Ericsson Mobile Communications et heleid datterselskap av Sony.

– Da vi startet samarbeidet, så vi på det som en perfekt kombinasjon. I starten samarbeidet vi om den tidens mobiltelefoner, som var enkle modeller. Utviklingen gjennom disse ti årene har vært enorm for mobiltelefonene. De er i dag smarttelefoner. Det har ført til at det er naturlig for oss å avbryte samarbeidet og for Ericssons del å satse på det som er vår kjernevirksomhet, sier Ericssons toppsjef Hans Vesterberg.

Da oppkjøpet ble kunngjort, la Sonys toppsjef Howard Stringer vekt på at oppkjøpet gjør at Sony kan få hurtigere omskiftinger til nyere produkter og teknologi.Det betyr også at forbrukerne kan tilbys avanserte smarttelefoner sammen med Sonys utvalg av datamaskiner, nettbrett og TV. Her har Sony utviklet en fireskjerms-strategi.

– Dette er produkter som kommuniserer sømløst og får mer og mer de samme egenskapene. Med oppkjøpet får vi muligheten til å utnytte dette enda bedre, sa Stringer.

Ingen forandringer i Norge

– Dette er først og fremst en endring i eierstrukturen, og jeg venter ikke at det på kort sikt vil skje endringer med oss i Norge. Vi vil fortsette som før i det norske selskapet, sier Erik Sandsmark, som er Norgessjef for Sony Ericsson.

Han gleder seg til å være med på overgangen til Sonys fireskjerms-strategi.

– Dette blir meget spennende, og vi er entusiastiske til det som nå skjer, sier han.

Til toppen