Joel Olsen med Sharp Aquos XS-1, en LCD-TV med RGB-LED baklys og som er 2,4 cm på det tynneste. Pris for 52-tommeren er 71.000 kroner.

SORT OG TYNN LCD takket være RGB-LED baklys

– Med RGB-LED baklys kan vi lage mye tynnere LCD-TVer med et kontrastnivå på 1.000.000:1, der sortnivået konkurrerer med de beste plasma-modellene.

– Dette er ingen prototyp, men en TV som kommer i handelen i oktober. Først ut er 52- og 62-tommeren, den minste har en veiledende pris på 77.000 kroner, sier Joel Olsen i Sharp.

Han innrømmer at Sharp ikke forventer å selge store volumer av Aquos XS-1 i denne størrelsen, men regner med et lite sprang ned til prisen på 42-tommeren når den kommer.

– Sharp har lagt vekt på design og bruk av materialer som gir produktet en mer eksklusiv følelse. Dybden er bare 2,3 centimeter på det tynneste, selv om dette ikke har vært hovedfokus for Sharp. Vi har ønsket å lage det beste LCD-TVet på markedet, og viser på bakrommet her på IFA en direkte sammenligning med det som blir regnet for å være den beste plasma-TVen på markedet. Sortnivået til Sharp står ikke noe tilbake for denne. Dessuten er vi fornøyd med designet i børstet stål, som fremstår som et friskt pust i mengden av modeller med pianolakk, sier Olsen.

Han forteller at XS-1 vil bli solgt gjennom utvalgte handlere.

– Høyttaleren på XS-1 er merket Pioneer, hvordan går dette samarbeidet?

– Sharp har som kjent kjøpt seg opp som største aksjonær i Pioneer, og vi gjør mye sammen som gagner begge parter. For eksempel har Pioneer vært med på å utvikle de kompakte høyttalerne vi bruker på XS-1. Likeledes leverer vi LCD-teknologien vår til Pioneer, slik at de kan bredde TV-linjen sin ytterligere. Sharp er store på LCD, og som ledende innen denne teknologien er det viktig at vi utnytter produksjonskapasiteten. Vi har også inngått et stort samarbeid med Sony i forbindelse med vår nye 10. generasjons LCD-panel-fabrikk i Japan. Fremover kommer man til å se et samarbeide mellom Sharp og Pioneer i en rekke produkter, som BD-spillere og på lydsiden, sier Olsen.

Ikke OLED

– Mange er opptatt av OLED, som glimrer med sitt fravær hos Sharp?

– Vi har i mange år forsket på OLED, men holdbarhetstiden er ganske enkelt for kort. Det blir feil for oss å selge produkter som kanskje ikke varer mer enn i fem år, derfor driver vi utviklingen av LCD fremover, sier Olsen.

I påvente av at markedet og produksjonskapasiteten er på plass, vil Sharp kun bruke RGB-LED-teknologien i sine dyrere modeller.

På IFA viste Sharp BD-spilleren BD-P21, som er på tur ut i butikkene til rundt 3.000 kroner. Spilleren har ikke BD-Live.

– Sharp har vært med på BD siden teknologien var i støpeskjeen. Vi ønsker å få ut så mange spillere som mulig, slik at folk får nytte av TVene sine. BDHP21 er en kompakt, rask og god spiller som også gir god oppskalering av DVD-plater, sier Olsen.

Sharp har 18 TV-serier i porteføljen, og Olsen forteller at de både strekker seg opp- og nedover.

– Vi kommer til å flytte mange bokser ut over denne høsten. I fjor hadde vi store ambisjoner her på IFA, men mange av modellene fikk vi ikke inn før etter et halvt år på grunn av oppstartsproblemer ved den nye fabrikken i Polen. Nå er disse tingene på plass! sier Olsen.

Fagbladet Elektronikkbransjen nr.8/2008

D65-serien med størrelser fra 32 til 62 tommer, med full-HD. Pris fra 8.000,- til 20.000,-
Hjemmekinomøbelet AN-PR 1500 har 2.1 virtuell flerkanalslyd og 300 watt effekt. – Mange vil ha flerkanalslyd, men de ønsker ikke mange høyttalere og kabelstrekk, sier Joel Olsen. Pris: 7.000,-
2.1-anlegget HTDV50 med design tilpasset Aquos-modellene. Pris fra 5.000,-
Til toppen