Svante Brodin (t. v.) og Magnus Olsson i Crafton Musik AB med to av modellene i den nye Ibanez AZ-serien. Foto: Stian Sønsteng

TIL NORGE FOR ØKT VOLUM

– Vi håper Crafton Musik AB ved å være her oppnår at kundene kommer inn i forretningene og etterspør våre produkter, sier Magnus Olsson.

Det svenske selskapet har lenge vært representert i hjemlandet og i Danmark, og begynte for et par år siden satsingen på Norge.

– Vi arbeider for å få merkene våre inn i Norge, som er blitt et veldig viktig marked for oss. Hele bransjen er prispresset, så man må øke volumet for å bedre dekningsbidraget, sier Olsson til fagbladet Elektronikkbransjen.

Vi møter ham på salgsmessen under Larvik gitarfestival, der Crafton stiller med tre ansatte, samt Mike Smale fra D’Addario.

– Vi var her i fjor, og synes det var både nyttig og trivelig å være her, sier Olsson.

Crafton Musik AB har hovedkontor i Kungälv i Sverige, i overkant av 20 ansatte, og er representert i de tre skandinaviske landene. Det siste halvåret har de hatt en egen selger i Norge, Børre Arveng, som tidligere var hos Gulmoen og Engh AS.

Ibanez’ historie går tilbake til 1900, men de har siden 1987 hatt samme profil frem til i dag

Selskapet ble grunnlagt 1942, med egenproduksjon av strengeinstrumenter, blant annet brukt av Evert Taube. I 1965 ble de Ibanez’ første representant i Europa, og i 1974 tok de inn D'Addario. Begge disse merkene viser de på salgsmessen under Larvik gitarfestival.

– Ibanez og Tama er eid av det japanske selskapet Hoshino Gakki, og vi representerer begge. I tillegg har vi varemerker som Planet Waves, Promark, Evans, D'Addario, Meinl, Dimarzio og EMG, sier Olsson.

Shred-snubbar

Han sier Ibanez har en slags nystart i år, der de lanserer mange nye serier.

Tre av gitarene i Ibanez AZ-serien, med litt rundere kanter. Til høyre den klassiske RG652BG-NTF. Foto: Stian Sønsteng.

– Det har de senere årene blitt populært blant dyktige gitarister å ha superspesifiserte instrumenter, og vi har lansert noen slike i år, som er utrolig gode, men til en fornuftig pris, sier Olsson.

Han sier Ibanez på verdensbasis er den tredje største gitarprodusenten, etter Gibson og Fender.

– Hvem velger Ibanez fremfor for de to andre?

– Folk som vil ha så gode instrument man kan få, uten å få en image som mange forbinder med noe som er gammelt. Ibanez’ historie går tilbake til 1900, men de har siden 1987 hatt samme profil frem til i dag. De er foretrukket av mange heavy metal-gitarister, og snubbar som spiller riktig fort og driver med shredding. Ibanez brukes også av mange jazzgitarister, og er godt kjent for George Benson-modellene, sier Olsson.

Crafton Musik selger Ibanez-gitarer fra 2.000 til 80.000 kroner.

Når det gjelder D’Addario, trekker Olsson frem NYXL-strengene.

– D’Addario utviklet en ny type høykarbon-stål som ikke tøyer seg like mye, slik at stemmingen holder kanskje ti ganger lenger enn en vanlig streng. Nå er denne stålkjernen lansert i en akustisk versjon, i en streng som heter Nickel Bronze. Denne gir en helt annen karakter på lyden, som blir fyldigere og tar mer plass, sier Olsson.

Steve Vais signaturmodell fra Ibanez. Foto: Stian Sønsteng.
Til toppen