Statssekretærene Lotte Grepp Knutsen fra Kulturdepartementet og Erik Lahnstein fra Samferdselsdepartementet stod for slukkingen av de siste analoge bakkesenderne fra et improvisert telt i Kautokeino 1. desember.

TO GANGER RUNDT JORDKLODEN

Sendeavstanden mellom mastene i det nye digitale bakkenettet tilsvarer det en lengde på to ganger rundt jordkloden.

Så er det analoge bakkenettet for TV i Norge historie. Litt over klokken 13.00 den 1. desember slo statssekretærene Lotte Grepp Knutsen og Erik Lahnstein av de siste analoge bakkenettsenderne i Troms og Finnmark. Dette skjedde fra et provisorisk telt ved den ene av de to TV-senderne i Kautokeino. Herfra ble resten av senderne slått av via fjernstyring styrt fra Tryvannstårnet i Oslo. Til begivenheten var det invitert rundt 70 gjester med ledere fra de berørte departementene, Norkring, NRK, TV 2, NTV, Telenor og Riks-TV i spissen. Etter mer enn 50 år med analog TV må overgangen til et fulldigitalisert nett sees på som en nasjonal begivenhet. Dette ble understreket i mange av innleggene som ble holdt ved slukkingen i Kautokeino.

30.000 aktiviteter

– Legger vi sammen sendeavstanden mellom de nye TV-senderne vil summen utgjøre en lengde to ganger jorden rundt. Den største utfordringen for oss i NTV har vært å få alle de 30.000 aktivitetene til å bli løst i tide. Stikkord er samarbeid med mange aktører. Fra hovedlageret vårt har det gått 1.000 lastebillass med utstyr landet rundt. Nye sendere er montert opp og gamle analoge demontert, sa teknisk direktør Trude Malterud i Norges Televisjon.

Nå gjenstår bare tilpassning av det ferdige nettet, muligens montering av enkelte skyggenettsendere som tillegg og forberedelser til at bakkenettet får økt kapasitet med to nye signalpakker i løpet av sommeren.

Les også:

– Det ble fjernsyn likevel

– En stor opplevelse

– Vi var usikre

De var en spesiell stemning som hersket ved TV-senderen i Kautokeino i den korte stunden det var dagslys og 15 kuldegrader på vidda med rimdekte trær.
Om lag 70 gjester, alle berørte parter av utbyggingen, var invitert til begivenheten i Kautokeino.
Teknisk direktør Trude Malterud i NTV hadde mange artige tall å legge fram om den digitale utbyggingen, blant annet at sendenettet til sammen ville strekke seg to ganger rundt jordkloden.
Hva var vel mer naturlig enn at same med reinsdyr dukket opp for å kaste glans over slukkingen blant gjester og lavvoer.
I lavvoene ble det servert mat og drikke. Bålet varmet den ene siden av kroppen.
Kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas talte ned til slukking sammen med statssekretær Erik Lahnstein og NTV-sjef Svein Aarvik.
Den prisbelønte samiske sangeren og musikeren Niko Valkepää med band stod for den kulturelle delen av programmet.
Til toppen