Salgsdirektør Magnus Ekerot viser to av de mest populære Mobotix-produktene: overvåkningskameraet Q24 med halvkuleformet optikk og 360 graders bildevinkel montert i tak. Til høyre dørstasjonen T24 som inkluderer overvåkningskamera med 180 graders vinkel monter på vegg. Foto: Erik Andersen.

TOTALOVERVÅKNING MED ETT KAMERA

Med godt utviklet programvare kan et overvåkningskamera med kraftig vidvinkel utføre samme funksjoner som mange kameraer med normaloptikk.

I tillegg kan dette skje med meget høy bildekvalitet. Dette er blant hovedpunktene i firmastrategien til tyske Mobotix. Firmaet, som er representert i Norden gjennom et kontor i Danmark, har spesialisert seg på profesjonelle overvåkningskameraer med halvkuleformet optikk. Det betyr at linsen har samme egenskaper som et såkalt fiskeøye til fotoapparater med bildevinkel på 180 grader når det er montert på vegg eller 360 grader når det er plassert i taket. Hittil har Mobotix utviklet produkter i hovedsak for profesjonelt bruk, men firmaet er også nå på vei inn i forbrukermarkedet med enklere overvåkningsutstyr og tilbehør.

Liten i Norden

– Hjemmemarkedet vårt er Tyskland, og inntil nå har vi ikke vært store i Norden, sier salgsdirektør Magnus Ekerot i Mobotix.

Mobotix AG er i utgangspunktet et programvareselskap som i tillegg har startet å utvikle digitale overvåkningsprodukter som har bildekvalitet med høy oppløsning. En hovedvirksomhet er nettverkbaserte løsninger for videoovervåkning og sikkerhet. Viktige kunder for firmaet er ambassader, flyplasser, togstasjoner, banker, bensinstasjoner, hoteller og motorveier.

– Vi er sterke på nisjeprodukter som for eksempel avanserte overvåkningskameraer som skal virke under alle slags værforhold og temperaturer og allikevel gi toppkvalitetsbilder til de som styrer overvåkningen. I så måte passer produktene våre veldig godt inn i et land som Norge med sitt klima, sier Ekerot.

På verdensbasis finnes veldig mange produsenter av kameraer som konkurrerer med det Mobotix lager, men Ekerot legger vekt på at konsernets styrke ligger i et totalkonsept med avansert programvare. Når det gjelder IP-baserte kameraer og overvåkningssystemer ser Mobotix-ledelsen at produsenter i det fjerne Østen kan lage systemer som lett utkonkurrerer de tyske på pris. Det kompenserer Mobotix med høy kvalitet og finurlige løsninger.

360 graders teknologi

Ekerot legger vekt på at en viktig styrke hos Mobotix ligger i 360 graders-teknologien. Til denne løsningen ligger at ett overvåkningskamera montert i taket er nok til å overvåke et helt rom med alt som skjer av bevegelser. For å oppnå samme virkning med normale overvåkningskameraer, ville det trengtes mange enheter, og overvåkningen ville blitt mer komplisert. Tilsvarende montert på vegg vil et Mobotix-kamera dekke 180 grader. Nesten alle Mobotix-kameraene er utviklet for samme digitalplattform. Det skal gjøre det enkelt for kundene å velge riktig utstyr til sitt behov. Dette mener Ekerot også skal gjøre det enklere for firmaet å håndtere eksempelvis produksjonsstopp eller mangel på komponenter. Det betyr at man stort sett bruker samme hoveddatakort (CPU) i alle sentrale enheter. Mobotix kjøper inne mange av delene, for eksempel objektiver, fra andre produsenter, men produktene lages i fabrikken i Tyskland. Ledelsen er klar over at man nok kunne få laget produktene billigere i Østen, men Ekerot legger vekt på at fleksibilitet og tilpasning til mange kunders behov og etterspørsel etter stor ordre gjør det mer lønnsomt å produsere i Tyskland sett som en helhet.

Helhet

Ekerot legger stor vekt på helhetstankegangen. Han nevner eksempel på en stor ordre Mobotix fikk fra et tysk konsern. Her regnet man ikke bare ut hva salget av overvåkningsutstyret stod for alene. Kunden ønsket å se de totale kostnadene på lang sikt. I dette spørsmålet inngikk kostnadene for drift, vedlikehold og energi som viktige momenter.

– På grunn av at vi kunne levere et overvåkningssystem med stor effektivitet, kunne kunden foreta overvåkningen med langt færre personer og dermed lavere personalkostnader enn det konkurrentene våre tilbød. Dermed ble vår løsning målt over lang tid 37 prosent rimeligere enn konkurrentenes, sier han.

Nå mener Mobotix-ledelsen at de kan bevege seg inn på forbrukermarkedet gjennom elektroinstallatører.

– Når hus bygges eller renoveres ser installatørene behovet for eksempelvis videokamera til portåpnere. Her ligger et enormt spennende og stort marked for produktene våre i fremtiden, sier Ekerot.

Montert i tak kan Mobotix-kameraet med 360 grader bildevinkel gi samme oversikt på en enklere måte enn flere kameraer med normal bildevinkel.
Til toppen