VIDEOKAMERA I LOMMESTØRRELSE for YouTube-generasjonen

– Vi er spent på hvordan markedet vil ta mot Vado, siden det ikke finnes et tilsvarende produkt her i Europa.

Det sier nordisk PR-sjef Jan Hvidberg i Creative Labs AS, som lanserer videokameraet Vado Pocket med 640x480 VGA videooppløsning og en markedspris på 900 kroner. Selskapet mener Vado vil endre måten folk tar opp, oppbevarer og deler video. Vekten er mindre enn 90 gram, og kommer først på markedet i sølv, siden i rosa. Målgruppen er barn og unge fra 10 til 20 år.

– Dette er YouTube-generasjonen, som ønsker en enkel måte å laste opp videoene sine direkte fra Vado. Vi er spent på mottakelsen i Europa, siden Flix Media i USA har elleve prosent av videokameramarkedet med et dyrere produkt med færre funksjoner, sier Hvidberg.

Vado er et rent videokamera, og kan ikke brukes til å ta stillbilder eller MP3-avspilling. Det har ikke leser for minnekort eller andre muligheter til å utvide det innebygde fastminnet.

I Norden har Creative fire distributører, og de selger direkte til enkelte kjeder.

Større enn Apple i antall

– I Norden har vi en markedsandel på 25-30 prosent i verdi når det gjelder rene MP3-spillere, i Norge 26-27 prosent. Snakker vi antall er vi større enn Apple, med rundt 40 prosent siden vi har Zen Stone og Zen Stone Plus som er rimeligere spillere som selger i store antall, sier Hvidberg.

Han håper handelen ser potensialet han mener ligger i Vado, som innebærer en ny kategori for Creative. Hviberg innrømmer at avanserte mobiltelefoner gjør det samme, men mener Vado til 900 kroner er et bedre alternativ for barn og unge.

– Utgangspunktet er at Vado skal være enkelt å bruke. Man kan

filme inntil to timers video i bare ved å trykke på en knapp. Vado har 2 GB innebygd minne, samt avtagbart og oppladbart batteri slik at man slipper engangsbatterier. Filmen overføres til datamaskinen via en innebygd USB-kontakt, og programvaren i Vado gjør det enkelt laste videoer opp på YouTube, sier Hvidberg.

Tilbehør er reiseveske, ekstra oppladbare batterier, strømadapter/ladestasjon, AV-kabel for å koble kameraet til TVen, en anordning for å feste kameraet til kroppen, samt stativ.

Nytt produkt med X-Fi

USB Sound Blaster X-Fi Surround 5.1 er Creatives første system med USB 2.0, og skal gi en oppgradering fra vanlig lydkvalitet til selskapets Xtreme Fidelity.

– Enheten støtter både film, musikk og spill, og er en mellomting mellom X-mod og vårt PCI-kort. En nøkkelfunksjon er at det følger med programvare som skal gjøre det lettere å få tilgang på underholdningen som ligger på datamaskinen, og gi 5.1-lyd enten analogt eller digitalt via en optisk utgang, sier Hvidberg.

Enheten har sort design og bruker Creatives nyeste X-Fi-teknologi. Fjernkontroll følger med, og enheten kobles til stasjonær eller bærbar PC. X-Fi-teknologien skal gi full omgivelseslyd til DVD eller nedlastede videoer, og nyutviklede HD-effekter skal gi realistisk lyd på spill.

Skal gi krystallklar lyd

– X-Fi-teknologien har to hovedegenskaper: X-Fi 24-bit Crystalizer gir nytt liv til nedlastet musikk og film ved å gjenopprette detaljer og vibrasjoner som har gått tapt under komprimering, og fremhever høye og lave frekvenser slik at lyden fremstår krystallklar. X-Fi CMSS-3D utvider tokanals MP3-lyd og lyden i digital film til omgivelseslyd, også ved bruk av hodetelefoner. Teknologien sentrerer stemmer foran brukeren mens andre lyder/instrumenter plasseres rundt, og utgjør et realistisk lydbilde som minner om en live opptreden, sier Hvidberg.

– Hvordan er X-Fi mottatt?

– Teknologien blir stadig mer kjent og vi har hatt god suksess sett i forhold til markedsføringspengene vi har brukt, sier Hvidberg.

Creative har flere produktlanseringer i ermet de nærmeste månedene, innen både MP3 og høyttalere. Disse er i følge Hvidberg mer avanserte modeller til gunstige priser.

Fagbladet Elektronikkbransjen nr.5/2008

Powered by Labrador CMS