WIMP OG SPOTIFY GODT NOK FOR LYTTEROMMENE

– Det er nesten sånn at det blir aktuelt å bruke Wimp eller Spotify i lytterommene våre.

Det sier butikksjef Stig Aune ved Soungarden i Trondheim. Sammen med nettstedet til det nasjonale opplevelsessenteret for pop og rock, rockheim.no, har han gjennomført en lyttetest av de to musikktjenestene Wimp og Spotify. I et lytterom i butikken ble disse utsatt for en blindtest på et anlegg til over 300.000 kroner.

– Totalt er kvalitetsforskjellen ørliten, men de skiller seg ved at Spotify er mer troverdig mens Wimp gir litt mer “ompa-ompa”. Men det viktigste av alt: Begge er fullgode til vanlig lytting, og jeg tror at for vanlige brukere på vanlige anlegg, så er lyden helt opp mot CD-kvalitet, sier Aune til rockheim.no.

Han satt selv i lyttepanelet, sammen med Marius Thorvaldsen (bookingansvarlig og DJ på baren Brukbar og nattklubben Supa i Trondheim) og Ivar Håkon Eikje (konservator på Rockheim). Panelet visste ikke om det var Wimp eller Spotify de lyttet til, og de ga poeng fra 1 til 10 for bassgjengivelse, oppløsning i mellomtonen, luftighet i diskanten og dynamikk. Artistene som ble spilt var Kari Bremnes, Jarle Bernhoft, Siri Gjære, Pony the Pirate, Montée, Donkeyboy, Jonas Fjeld og Röyksopp. To av kuttene ble også spilt på CD som en referanse, der CD-kvaliteten skulle definere høyeste poengverdi.

Wimp vant

Norske Wimp, som drives av Aspiro Musikk, Platekompaniet og Telenor, går av med en knepen seier over svenske Spotify. I følge rockheim.no har Thorvaldsen og Eikje gitt best karakter til Wimp, og de mener begge at bass og dynamikk er bedre enn hos Spotify. Aune mener tvert om.

– Det kan synes som om vi “brukslyttere” liker det lille ekstra oomphet som Wimp leverer? sier Thorvaldsen til rockheim.no.

– Ja, det kan tenkes. Jeg har en mistanke om at Spotify leverer lyden mer “slik den er”, mens Wimp ved komprimeringa tar litt tydeligere valg, og farger lyden mer, repliserer Aune.

– Jeg må si at det var veldig vanskelig å høre forskjell, det vippet fram og tilbake fra låt til låt. Men det virka på meg som om den musikken som var komprimert en del fra før, typisk “radioproduksjon”, ble gitt mer liv av Wimp, sier konservator Eikje på Rockheim.

Aune mener i følge rockheim.no at resultatet er så jevnt at man nesten må velge plattform i forhold til hva slags innspilling du hører på.

Wimp og Spotify er betalingstjenester der brukeren får tilgang til å lytte til en nettstrøm av musikk. Man kan selv velge blant låtene som ligger i biblioteket, og filene lastes ikke ned.

Powered by Labrador CMS