De danske avfallsmerkene fra 2017 (øverst) har vært utgangspunktet for de nye norske (nederst), som kan lastes ned på sortere.no. Illustrasjon: Loop

NY MERKEORDNING FOR AVFALL

Avfall Norge og Loop har laget en ny nasjonal merkeordning for avfall. Målet er lik merking på emballasjen, på dunken hjemme og ellers.

Publisert

Arbeidet har pågått i et års tid, med støtte fra Grønt Punkt Norge, Norsirk, Sirkel Glass, Norsk Metallgjenvinning, Norsk Resy, Batteriretur, Dekkretur, RENAS, ERP Norge, Recipo, kommuner og interkommunale selskaper, Ragn-Sells og Stena Recycling, heter det på Loop.no.

De nye merkene ble lansert den 5. mars.

– En tydeligere og enhetlig symbolbruk er et viktig grep for å gjøre det enkelt for forbruker og næringsliv å sortere riktig. Tidligere har det vært opp til hver enkelt kommune å bestemme hvilke farger man skal benytte for å guide innbyggerne til riktig sortering. Det har resultert i at det benyttes ulike farger over hele landet, heter det i en melding fra Loop.

Tanken skal være at et likt symbol på emballasje og avfallsdunk, vil øke sjansen for at søppelet havner på rett sted.

Hvem står bak?

Loop er en stiftelse som arbeider for mer kildesortering og gjenvinning, og mindre kasting, etablert i år 2000 av returselskapene for emballasje, elektronikk og dekk. Stiftelsen er finansiert gjennom bidrag fra returselskaper, kommuner og interkommunale avfallsselskap, bransjeorganisasjoner og annen offentlig og privat virksomhet, og mottar årlig grunnstøtte fra Klima- og miljødepartementet.

En tydeligere og enhetlig symbolbruk er et viktig grep for å gjøre det enkelt for forbruker og næringsliv å sortere riktig

Avfall Norge er en bransjeorganisasjon for avfalls- og gjenvinningsbransjen, med 200 medlemmer fra både privat og offentlig sektor, som til sammen er ansvarlig for 95 prosent av alt husholdningsavfall i Norge, samt store mengder næringsavfall, heter det på avfallnorge.no.

Norsirk, som er eid med 60 prosent av Stiftelsen Elektronikkbransjen, er med i både Loop og Avfall Norge.

Flere flater

– Den nye merkeordningen legger opp til en harmonisert farge- og symbolbruk i hele landet. De nye symbolene kan nå lastes ned fra sortere.no, og de er tilrettelagt i flere formater tilpasset ulike bruksområder som emballasjemerking, digitale flater, trykkefiler til bruk på for eksempel klistremerker, plakater, dunker og skilt, skriver Loop i meldingen.

Avfall Norge og Loop står bak prosjektet i fellesskap, og den nye merkeordningen baserer seg på det danske piktogramsystemet som ble lansert i 2017. Det er etablert et samarbeid med Avfall Sverige, og ambisjonen er en felles merkeordning for hele Norden.

Artikkelen ble første gang publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 2/2020, som ble distribuert 14. april. Her kan du lese artikkelen og bla gjennom digitalutgaven av bladet. Du kan lese alle utgaver av bladet digitalt, fra og med nr. 1/1937, på elektronikkbransjen.no/historiskarkiv.

– Etter at den første versjonen av symbolene ble presentert kom til sammen inn over 80 innspill fra ulike aktører. Det danske piktogramsystemet har ikke blitt utviklet med tanke på at det også skal benyttes på emballasjen eller på digitale flater. Et viktig grep har derfor vært å tilpasse de norske symbolene til dette, heter det fra Loop.

Powered by Labrador CMS