Huawei kommer med to versjoner av sin nye smartklokke, Huawei GT2 Pro. Foto: Huawei

KLOKKER OG PC FRA HUAWEI

Kineserne lanserer seks nye produkter, og hinter om at deres første telefoner med eget operativsystem kan være på markedet allerede neste år.

Publisert Sist oppdatert

Huawei holdt som så mange andre, en strømmet pressekonferanse da de lanserte sine nye produkter globalt, men viste også fram nyhetene på et lokalt arrangement i Oslo.

Slår Samsung på mobil

Den norske divisjonen av Huawei har fått en ny landssjef for konsumentsiden, Felix Xu, som sier at til tross for utfordrende tider med amerikanske sanksjoner, fortsetter selskapet å vokse globalt.

PR-sjef Anders Bigseth, global partner- og strategiansvarlig Siri Børsum og ny norgessjef Felix Xu viste fram Huaweis siste lanseringer på et arrangement i Oslo. Foto: Marte Ottemo.

– Selv i tøffe tider som nå har vi gjort det bra i første halvdel av 2020, hvor vi er opp 16 prosent målt i omsetning i vår konsumentdivisjon, til 37,8 milliarder dollar. Vi fortsetter å investere i forskning og utvikling, det er en av grunnene til at vi fortsetter å gjøre det bra, sier han.

Det vi har fått opplyst er at vi vil se mobiler med HarmonyOs neste år

– Vi har akkurat passert Samsung globalt på markedsandeler for smarttelefoner, og vi ser at hjemmekontor-trenden har økt etterspørselen etter bærbare PCer og nettbrett kraftig, sier Xu.

– Huawei har en todelt strategi framover; vi skal lage det ypperste av produkter på den ene siden, og programvare og apper sammen med partnere på den andre. De to driver hverandre framover, og vokser fram et intelligent økosystem, sier den nyslåtte norgessjefen.

To nye bærbare

Huawei skryter av at nye Matebook X er både superlett og tynn. Foto: Huawei.

De nyeste produktene som skal bidra til veksten også i Norge, er blant annet to bærbare PCer. Toppmodellen Huawei MateBook X har ifølge Haris Suljic, opplæringsansvarlig i Huawei Norge, fått et endra bedre design og smartere funksjoner.

– Den nye MateBook X veier mindre enn to kaffekopper med en vekt på én kilo, måler bare 13,6 mm på sitt tykkeste og er smalere enn et A4-ark, sier han. 

PCen er ifølge selskapet selv den første bærbare datamaskinen med det Huawei kaller «3K Infinite FullView Display». Skjermen utgjør hele 90 prosent av chassiset, og har en 3000x2000 pikslers oppløsning med 100 prosent sRGB-farge.

Huaweis nyeste PC har en skjerm i 3:2-format og flere touch-funksjoner, hvor man kan bruke flere fingre på skjermen samtidig for å utføre forskjellige oppgaver. For eksempel tas skjermbilde ved å dra over skjermen med tre fingre, akkurat som på en smarttelefon. Funksjonen har tekstgjenkjenning slik at man for eksempel kan kopiere tekst fra et låst PDF-dokument.

Haris Suljic, opplæringsansvarlig i Huawei Norge, viser fram den siste Matebook X fra selskapet. Foto: Marte Ottemo.

«Multi Screen Collaboration» i Huawei Share skal gi en bedre og sømløs samhandling mellom smarttelefoner og PC-er. Når en smarttelefon først er tilkoblet MateBook X, vil smarttelefonens skjerm være integrert og du kan styre telefonen fra PC-en. I tillegg til enkel dra-og-slipp-filoverføring, tillater denne funksjonen å direkte åpne og redigere filer på smarttelefonen via PC-en, men funksjonen krever at både PCen og mobilen kommer fra Huawei.

MateBook X har en 10. generasjons Intel Core -prosessor og opptil 16 GB RAM, Batteriet er noe mindre enn på forgjengeren, 42Wh, men Suljic sier mer effektiv prosessor og smartere strømstyring gir svært god batterilevetid. PCen skal holde til ni timers vanlig kontorbruk eller avspilling av video, og 7,5 timer med nettsurfing.

Vi er midt i et maratonløp, men vi blir målt på en sprint og det er litt urettferdig

Den nye maskinen er den første som har touchpad med Huawei Free Touch, en forbedring av styreplaten som Huawei sier både er større og støtter full haptisk respons for en mer taktil opplevelse.

Den nye Huawei MateBook X vil være tilgjengelig i Norge fra 19. oktober til en pris på rundt 17.000 kroner.

Under den virtuelle lanseringen presenterte Huawei også Huawei MateBook 14, en maskin utviklet for produktivitet på farten. Den har en AMD Ryzen 4000 H-serieprosessor med Huawei Shark Fin-vifter slik at den ikke kjører seg varm, og en 2K Huawei FullView Display4-skjerm. PCen har flere av de smarte funksjonene som storebror, inkludert samarbeid med flere skjermer, for å hjelpe forbrukerne å holde seg produktive på veien. MateBook 14 kommer på markedet 12. oktober og vil koste mellom 10.000 og 11.000 kroner avhengig av konfigurasjon.

Den klassiske versjonen av Huaweis nye smartklokke GT2 Pro har skinnreim. Foto: Huawei.

To versjoner av flaggskipklokken

Watch GT2 Pro er Huaweis nye toppmodell i sportsklokkekategorien, og kommer i en sports- og en klassisk versjon, hvor forskjeller er at sportsversjonen har en silikonrem og klassisk-versjonen har fått en rem i skinn.

Klokken har to ukers batterilevetid, trådløs lading, og lar forbrukeren følge med på fysiske prestasjoner og helsestatus.

Glasset er laget av safir mens chassiset er av titan, og mens forgjengeren hadde en bakside i plast, er denne nå laget i et keramisk material.

Sportsversjonen av GT2 Pro kan skilte med en reim i silikonmaterial. Foto: Huawei.

Med over 200 digitale design å velge mellom, gir Watch GT2 rom for personlig tilpasning, og har med en Huawei-telefon man «tæppe» telefonen sin på klokken for å overføre bilder fra eget bildebibliotek via Huawei Share for å tilpasse urskiven ytterligere.

GT2 Pro har over 100 treningsmoduser å velge mellom og flere av disse er nye, som ski, snowboard og golf driving range. Ski-modusene følger blant annet brukerens gjennomsnittshastighet og distanse, samt kumulativ nedstigning og maksimal stigning, hjerterytme og oksygenmetning i blodet. Den tilbyr også talepåminnelser for å ytterligere øke kontroll og nøyaktighet. Klokken tilbyr også automatisk gjenkjennelse av seks treningsmoduser.

Til utendørs bruk kan har den en sikkerhetsveiledningen for å holde forbrukeren oppdatert på vær og vind, soloppgang og solnedgang, månefase og tidevann, samt varsler om dårlig vær.

Huawei Watch Fit kommer med en rekke ulike treningsprogram. Foto: Huawei.

Ifølge Huawei er også helsefunksjonene betydelig forbedret i den nye klokken. Den oppgraderte pulsmålingsteknologien, Huawei TruSeen 4.0+, kombineres med et 6-i-1 LED-objektiv og safirglass for mer nøyaktige målinger. Klokken støtter også pulsmålinger i sanntid, enten man løper, svømmer eller bedriver andre aktiviteter. Den måler treningspuls, oksygenopptak, restitusjonstid og varsler deg om du skulle få for høy puls. Watch GT2 Pro støtter i tillegg 24-timers overvåking av hjertefrekvens, hvilepuls, søvnkvalitet, stressnivå og oksygenmetning i blodet. Både den klassiske modellen og sportsversjonen vil koste 3.300 kroner når de kommer på markedet 28. september.

Enklere sportsklokke

Huawei tar steget inn i fitness-markedet med Huawei Watch Fit, deres første sportsklokke med en avrundet, rektangulær form. Den nye klokken har blant annet en egen, animert trener for de som vil teste ut nye treningsformer, med 12 treningsøkter og 44 demonstrasjoner av øvelser.

Huawei Watch Fit kommer med 96 ulike treningsmoduser med datamåling ved hjelp av sensorer som måler puls og hjertefrekvensintervall. Klokken har også en SpO2-sensor som måler oksygenmetning i blodet, og samme pulsmålingsteknologi som GT2 Pro-klokkene. Den gir også varsel ved unormal hjertefrekvens.

Huawei FreeBuds Pro kan sømløst bytte mellom to tilkoplede enheter. Pris: 2.000,-. Foto: Huawei.

Huawei TruSleep 2.0 gir overvåking av søvn og søvnstadier, puls i sanntid og søvnpustekvalitet. Klokken gjenkjenner når du sovner og våkner, og bruker disse dataene til å lage en omfattende søvnanalyse som viser deg de forskjellige stadiene av søvn. Huaweis AI-teknologi skal kunne identifisere seks typiske søvnproblemer, inkludert søvnvansker, lett søvn, rastløshet, tidlig oppvåkning, for mange drømmer og en uregelmessig arbeids- og hvileplan.

Skjermen er 1,64 tommer og klokken veier 34 gram og kommer med flere ulike fargealternativ på reimen. Huawei Watch Fit er tilgjengelig i norske butikker fra 28. september og koster rundt 1.300 kroner.

Propper og egen høyttaler

– Nye Huawei FreeBuds Pro har fått et redesign fra forgjengerne; de har blitt litt mindre, kortere og fått et mer firkantet design, sier opplæringsansvarlig Suljic.

Øreproppene går inn i øregangen og tilbyr derfor tre forskjellige størrelser silikonputer. Huawei AI Life-appen skal hjelpe til med å finne riktig passform på silikonputene, en funksjon som er utviklet ved hjelp av ørekanal-data fra over 1.000 brukere verden over.

De trykkfølsomme kontrollene lar brukeren kontrollere volum, skru av og på støykansellering, svare på samtaler eller bytte sanger ved å stryke over utsiden av proppene.

Huawei hevder også de har verdens første intelligente, dynamiske støykansellering, og kan fjerne lyder helt opp til 40 desibel. I tillegg kan de doble mikrofonene på innsiden og utsiden av proppene identifisere støy rundt deg og bytte mellom tre forskjellige støykanselleringsmoduser.

Når aktiv støykansellering er aktivert varer batteriet opp til 4,5 timer, mens det kan varer sju timer med funksjonen skrudd av. Brukeren kan være tilkoblet to enheter og bytte mellom disse sømløst.

Høyttaleren Sound X blir nå også tilgjengelig på det norske markedet. Foto: Huawei.

Huawei FreeBuds Pro kommer i tre farger; sort, hvitt og sølv, og koster rundt 2.000 kroner.

Huawei vil også være med på smarthøyttaler-trenden, og har i samarbeid med den franske Hi-End produsenten Devialet har utviklet Sound X, en imponerende trådløs Wi-Fi-høyttaler som nå også er tilgjengelig på det norske markedet.

Huawei Sound X er sertifisert for høyoppløselige lydformater, og støtter strømming av musikk over Wi-Fi, en funksjoner som kommer i en oppdatering senere i høst.

Huaweis høyttaler er den rimeligste inngangen på markedet til Devialets hi-end-teknologi til en pris på 3.500 kroner, og kom i norske butikker 21. september.

Vi har akkurat passert Samsung globalt på markedsandeler for smarttelefoner

Et tredje mobil-system?

Med på den norske lanseringen var også Siri Børsum, som tidligere i år gikk fra jobben som leder for digital transformasjon i Google Norge, og er nå «global VP finance vertical eco-developmenet & partnerships» i Huawei globalt.

– Det er en munnfull å presentere seg med, sier Børsum.

Hun skal bygge og lede en ny, global avdeling i Huawei med kontor på Fornebu utenfor Oslo.

– Jeg har jobbet 12 år i teknologibransjen, og nå står jeg her for første gang og representerer et maskinvareselskap. Jeg startet i Huawei for seks måneder siden, det vil si 16. mars, så jeg fikk en kjempestor pappeske med gøye produkter og ble sendt rett på hjemmekontor, sier Børsum.

Artikkelen ble første gang publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 5/2020, som ble distribuert 12 oktober. Her kan du lese artikkelen og bla gjennom digitalutgaven av bladet. Du kan lese alle utgaver av bladet digitalt, fra og med nr. 1/1937, på elektronikkbransjen.no/historiskarkiv.

– Den største forskjellen mellom Google og Huawei er at det her er mindre godteri på kontoret og et høyere arbeidstempo. Ellers er det mange likheter mellom Google og Huawei, sier hun.

– Jeg er ansatt globalt, men vi er 10-12 stykker som kun jobber lokalt med Norge og flere er på vei inn, sier Børsum.

– Vi er midt i et maratonløp, men vi blir målt på en sprint og det er litt urettferdig. Jeg husker da jeg jobbet i Google og vi kom med vår Playstore for Android-telefoner, da var det mange apper som fantes på iPhone som jeg ikke hadde. Det gikk helt fint, og i Huawei jobber vi knallhardt med å fylle det gapet som har oppstått, sier hun. 

– Vil vi se telefoner med HarmonyOS i Norge i nærmeste framtid?

– Det vi har fått opplyst er at vi vil se mobiler med HarmonyOs neste år. De appene som allerede er lagt inn i Huawei App Gallery skal kunne fungere ganske sømløst på HarmonyOS også, sier Bigseth.

Powered by Labrador CMS