Salget av fotobøker og papirbilder øker kraftig i starten av 2021. Foto: iStockPhoto/ AndreyPopov

TAR FÆRRE BILDER I KORONA-ÅRET

Korona-året gjør at nordmenn tar litt færre bilder, men andelen knipset med mobilen setter ny rekord. Salget av fotobøker og papirbilder vokser kraftig.

Publisert Sist oppdatert

Det norske folk tok i gjennomsnitt 1.748 bilder i fjor, mot 1.833 i rekordåret 2019. Men andelen tatt med mobilkamera øker fortsatt, viser Stiftelsen Elektronikkbransjen årlige fotoundersøkelse. Undersøkelsen er gjort av Respons Analyse.

Kraftig vekst i bildesalget

– I et år hvor hjemmekontor, få utenlandsturer og sammenkomster som konfirmasjon, julefest og 17. mai har preget folks hverdag, har det nok gjort at nordmenn har tatt færre bilder enn tidligere, sier kommunikasjonssjef i Stiftelsen Elektronikkbransjen, Marte Ottemo.

Salget av fotobøker, papirbilder og interiørbilder vokser likevel kraftig.

– I årets to første måneder er salget av fotobøker og bilder forstørret opp for å henge på veggen hjemme økt med 20 prosent, sier hun.

Cecilie Gaustad, daglig leder i FotoKnudsen, og resten av bildebransjen ser en kjempevekst i framkalte bilder i starten av 2021. Foto: FotoKnudsen

Hjemmekontor og oppussing ligger bak økningen.

Undersøkelsen viser at 51 prosent av nordmenn totalt sier de har fremkalt bilder tatt med mobilen

– Sammenfallende med økte restriksjoner og utbredt bruk av hjemmekontor, kom interiør-boomen også til fotobransjen. Vi antar at dette er sammenfallende med tid til å pusse opp, men også et økende behov for ulike soner i hjemmet. Variasjonen innen bilder som finner veien til et interiørprodukt er bred. Noen savner familien, hytta, reiser – og dekorer med minner fra en mer normal tid. Noen er opptatt av det estetiske og bestiller bildevegger av fotokunst. Uansett motiv er driveren det samme, personlighet inn i interiøret, sier Cecilie Gaustad, daglig leder i Fotoknudsen.no.

Mobilen har for mange blitt det foretrukne kameraet. Foto: Sony

Knipser og skriver ut med mobilen

Men én trend holder seg også i korona-året; vi tar stadig flere av bildene våre med mobilkameraet.

– I 2017 var første gang vi tok flere bilder med mobilen enn med kameraet, og denne trenden fortsetter i år. Nå er 63 prosent av bildene vi tar gjort med mobilen, mot 60 prosent året før, sier Ottemo.

Vi knipser en stadig større andel av bildene med mobilkameraet. Ill: Stiftelsen Elektronikkbransjen

Og bildene tatt med mobilen blir ikke bare liggende på telefonen eller delt i sosiale medier. Stadig flere skriver ut bilder og lager fotobøker av mobilbildene sine.

– Undersøkelsen viser at 51 prosent av nordmenn totalt sier de har fremkalt bilder tatt med mobilen, opp fra 48 prosent i forrige undersøkelse. Og har du barn går fremkaller du enda flere bilder, hele 72 prosent av de med hjemmeboende barn gjør det, sier Ottemo.

Undersøkelsen viser at 51 prosent av nordmenn totalt sier de har fremkalt bilder tatt med mobilen

Fotobøker og papirbilder på topp

Ser vi på totalsalget av bildeprodukter, på tvers av bilder tatt med kamera og mobil, kjøper halvparten av nordmenn en fysisk utgave av bildene sine.

Vanlige papirbilder og fotobøker er de to mest populære produktene vi kjøper, hhv 22 og 21 prosent av nordmenn bestilte et slikt produkt i løpet av det siste året.

I et nedlukket Norge har flere hatt tid til å lage fotobøker av bildene sine. Foto: iStockPhoto/ LeoPatrizi

– Når de store bryllupene og de eksklusive utenlandsreisene uteblir, da lager nordmenn bøker om de nære tingene. Årbøker om familiens små, men betydningsfulle opplevelser i Norge, og når 2020-boken er ferdigstilt begynner de på 2019 og 2018 boken. For nå har bordmenn tid til å rydde i bildearkivet sitt, sier Gaustad.

Sammenfallende med økte restriksjoner og utbredt bruk av hjemmekontor, kom interiør-boomen også til fotobransjen

15 prosent sier de har kjøpt temakort av typen julekort, takkekort og invitasjoner, mens 14 prosent har kjøpt en fotokalender. 11 prosent har bestilt dekorasjonsbilder til hjemmet, mens 7 prosent har skrevet ut bilder i fotoplakat-størrelse. 5 prosent sier de har kjøpt gaveprodukter som kopper, musematter eller t-skjorter.

Det ser ut som salget av bilder og bildeprodukter bare kommer til å øke i år. 30 prosent av de spurte sier de planlegger å lage fotobøker av bildene sine, 17 prosent vil lage jule- og takkekort og hele 27 prosent vil forstørre bildene sine og henge på veggen som dekorbilder eller fotoplakat.

Nordmenn skriver ut en stadig større andel av bildene knipset med mobilen. Foto: Sony

44 prosent har bestilt bilder via nettet, mens 17 prosent har framkalt i butikk. Det er en nedgang på 12 prosentpoeng siden forrige undersøkelse, årsaken er at mange fotobutikker har vært stengt i perioder på grunn av korona-restriksjoner. 16 prosent har skrevet ut bilder på fotoprinteren hjemme.

Halvparten av nordmenn sier det er viktig at bildeprodukter produseres på en bærekraftig måte, mens dette ikke er viktig for den andre halvparten. Kvinner er mer opptatte av bærekraft enn menn, og det er også viktigere for de profesjonelle fotografene enn for nybegynnere og entusiaster.

Kamerakvalitet viktig for mobilkjøp

Med flere fremkalte bilder fra telefonen, er det kanskje ikke så merkelig at kvaliteten på kameraet blir stadig viktigere for folk når man skal kjøpe ny mobil.

Hele 54 prosent oppgir at det er meget eller svært viktig. Kvaliteten på mobilkameraet er viktigere for kvinner enn for menn, og for aldersgruppen 25-34 år. Like viktig er det for de som har barn.

36 prosent av norske husstander sier de har et systemkamera i hjemmet. Foto: Canon

Ifølge undersøkelsen brukes mobilkameraet oftere i alle situasjoner, spesielt på skole og jobb, sosiale arrangement og hjemme i hverdagen.

Når vi er på ferie og i selskaper er kameraet oftere med og brukes dermed oftere. Kvinner bruker generelt mobilkamera oftere enn menn i de fleste situasjoner.

Nordmenn har også blitt flinkere til å ha backup av bildene sine. Andelen som lagrer bilder hos egen bildelagringstjeneste øker fra 52 til 59 prosent, mens andelen som lagrer på PC fortsetter å gå ned, fra 64 til 60 prosent. (Tallene overstiger 100 prosent da mange lagrer bildene flere steder).

Nye typer kamera populære

46 prosent av norske husstander sier de har et kompaktkamera i hjemmet, mot 49 prosent i 2019. 36 prosent har et systemkamera, og 20 prosent eier et videokamera.

10 prosent av nordmenn har et kamera som kan skrive ut bilder direkte hjemme. Foto: Instax

Blant de mer spesialiserte kameraene sier 20 prosent at de har et action-kamera, og 10 prosent eier et kamera med direkte bildeutskrift som for eksempel Polaroid. 7 prosent har installert et dashbord-kamera i bilen.

For de som planlegger å kjøpe nytt kamera i år, er det systemkamera som gjelder. 41 prosent sier de vil kjøpe et kamera med utskiftbar optikk, mens bare 20 prosent har tenkt å investere i et kompaktkamera.

Salget av tilleggsutstyr har falt noe det siste året, og det er generelt menn som kjøper med ekstrautstyr enn kvinner. 59 prosent av de spurte sier de har kjøpt minnekort, 42 prosent har handlet fotobag og 26 prosent har kjøpt ett eller flere objektiv.

Blant de som har kjøpt nytt kamera de siste årene har 57 prosent handlet det i en fysisk butikk, mens 20 prosent sier de har kjøpt det på nett.

Artikkelen er tidligere publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 3/2021, som ble distribuert 21. juni. Her kan du lese artikkelen og bla gjennom digitalutgaven av bladet. Du kan lese alle utgaver av bladet digitalt, fra og med nr. 1/1937, på elektronikkbransjen.no/historiskarkiv.
Powered by Labrador CMS