Huawei-sjef Richard Yu lanserte ny bærbar PC fra selskapet. Foto: Marte Ottemo.
Huawei-sjef Richard Yu lanserte ny bærbar PC fra selskapet. Foto: Marte Ottemo.

GLIMT FRA MWC 2018

Her legger vi fortløpende ut nyheter fra Mobile World Congress-messen som holdes denne uken i Barcelona.

Publisert

FORMEL 1-SIRKUSET PÅ MESSA

MWC-deltakerne kunne teste egne kjøreferdigheter på Formel 1-standen. Foto: Marte Ottemo.
MWC-deltakerne kunne teste egne kjøreferdigheter på Formel 1-standen. Foto: Marte Ottemo.

Formel 1 er for første gang til stede på MWC med egen stand. Her kan messedeltakerne teste sine egne kjørekunnskaper i en digital racerbil. Formel 1 lanserte i høst sin egen esport-løsning, og september startet konkurransen om å bli den beste virtuelle racerbilførereren. Vanligvis spiller man på Playstation4, Xbox One eller PCen, men i anledning mobilmessen hadde selskapet bygd egne virtuelle racerbiler. 

Konstituert teknisk direktør Christer Eneroth, skandinaviasjef Berit Svendsen og toppleder Sigve Brekke i Telenor møtte pressen under årets MWC. Foto: Marte Ottemo.
Konstituert teknisk direktør Christer Eneroth, skandinaviasjef Berit Svendsen og toppleder Sigve Brekke i Telenor møtte pressen under årets MWC. Foto: Marte Ottemo.

INGEN 5G-HAST FOR BREKKE

PRODUKT: Asus Zenfone 5Z.
PRODUKT: Asus Zenfone 5Z.

På en MWC-messe hvor 5G uten tvil er hovedtema, sier Telenor-sjefen at selskapet ikke stresser med å bygge ut 5G-nettet. Telenor har ingen egen stand på MWC-messen, men er til stede med store deler av ledergruppen. Toppleder Sigve Brekke, skandinaviasjef Berit Svendsen, nylig konstituert teknisk direktør Christer Eneroth og Bjørn Ivar Moen, leder for mobil, møtte pressen til en oppdatering på Telenors 5G-satsning.– Jeg er er styremedlem i GSMA-styret, sammen med de største mobiloperatørene i verden. Der drøfter vi 5G ganske intensivt. I dag er det to ulike retninger; de som pusher 5G som en revolusjonær ny teknologi, slik som kineserne, japanerne og koreanerne, som ikke vil komme i bakleksa slik de kanskje gjorde på 4G. De pusher en kommersialisering veldig fort. Resten av verden ser nok på 5G mer som en evolusjon oppå 4G. Du oppgraderer ikke hele nettet ditt til 5G, men avhengig av gode brukerprosjekter. Jeg er bekymret for at prosjekter startes før standarder og spektrum er klare, sier Brekke.– Er det et problem at asiatiske operatører pusher så hardt, i forhold til at vi havner bakpå i forhold til innovasjon?– Jeg mener det ikke spiller noen rolle. 5G-eventyret kan bli veldig kostbart om det bare handler om å være først til mølla. I Norge bygger vi nå ut 4G i hele landet, og det vil vi fortsette å utvikle framover. Det er en litt mer forsiktig tilnærming til 5G i Europa, og Telenor ligger ikke etter i denne utviklingen. Det er ingen andre som er kommet særlig mye lengre, sier Brekke.Dermed gir Telenor-sjefen svar på tiltale til infrastruktur-leverandører som Ericsson og Huawei, som begge sier de har kommersielle løsninger for 5G klare, og at det nå bare er for operatørene å investere i utstyr.

Rikard Skogberg i Sony Mobile viser fram selskapets to nye toppmodeller på årets MWC. Foto: Marte Ottemo.
Rikard Skogberg i Sony Mobile viser fram selskapets to nye toppmodeller på årets MWC. Foto: Marte Ottemo.

ASUS ZENFONE 5 OG 5Z

PRODUKT: Sony Xperia XZ2.
PRODUKT: Sony Xperia XZ2.

PRODUKT:  De to nye mobilene fra Asus har lik design og samme skjermstørrelse på 6,2 tommer i 18:9-format. Skjermen er av type Super-IPS med oppløsning på 2246 x 1080 piksler. En sensor over skjermen skal automatisk justere fargene etter omgivelsene. Hovedkameraet har fått Sonys nye bildebrikke IMX363 som skal gi 12 megapikslers oppløsning og har blender på F1.8 og 24 mm dybde. Et sekundærkamera har fått vidvinkel på 120 grader slik at man kan ta foto med bredere perspektiv separat. Frontkamera er på åtte megapiksler. Mobilen har både ansiktsgjenkjenning og fingeravtrykkssensor. Batteriet er av type lithium-Ion med kapasitet på 3300 mAh. Operativsystemet er Android 8 med ZenUI 5.0. Forskjellen på de to modellene er at Zenfone 5 kommer med prosessor Snapdragon 636, 4 eller 6 GB minne og 64 GB lagring mens Zenfone 5Z har Snapdragon 845-prosessor, 8 GB minne og 256 GB lagring. Begge kommer i fargene Midnight Blue og Meteor Silver.

PRODUKT: Sony Xperia XZ2 Compact.
PRODUKT: Sony Xperia XZ2 Compact.

NY DESIGN FRA SONY

PRODUKT: Huawei 5G CPE.
PRODUKT: Huawei 5G CPE.

Sonys lanserer to nye flaggskipmodeller, Xperia XZ2 og XZ2 Compact. Fokus er på underholdning, og mobilene har fått en helt ny design.– Det viktigste med XZ2 og XZ2 Compact er den reisen vi har gjort i innovasjon, men også endringen i design. Vi minsker størrelsen og runder av designen ganske mye. Og så kommer vi nå med støtte for 4K HDR videoopptak, noe vi er alene om å tilby på markedet, sier Rikard Skogberg, nordisk PR- og produktsjef i Sony Mobile Communications, til fagbladet Elektronikkbransjen.Xperia XZ2 har fått en utvidet 5,7 tommer stor full HD- og HDR-skjerm, kraftige stereohøyttalere, og et helt nytt dynamisk vibrasjonssystem som skal gjøre opplevelsen av innholdet enda mer engasjerende. Motion Eye-kameraet er det første i verden som har 4K HDR videoopptak og 960fps Super slow motion i en smarttelefon.– Smarttelefoner er ikke bare en telefon lengre, men en underholdningsmaskin for film, musikk og bilder, sier Skogberg. Begge de to nye modellene har Qualcomm Snapdragon 845 under panseret, og støtter Gigabit LTE nedlastingshastigheter. Den kompakte flaggskipmodellen XZ2 Compact har nå fått en fem tommer stor skjerm, noe som gjør den til verdens mest kompakte 5-tommers smarttelefon.  XZ2 Compact har også en rekke oppdateringer som kan bli funnet i XZ2.– Vi har også forbedret 3D-skanningen vi viste fram for første gang på MWC i fjor, nå kan du blant annet skanne deg selv via frontkameraet, etterbehandle dataene for et enda bedre resultat, og annonserte et samarbeid med Postnord, som gir billigere, raskere og bedre 3D-utskrifter, sier Skogberg.

PRODUKT: LG V30S ThinQ.
PRODUKT: LG V30S ThinQ.

SONY XPERIA XZ2

PRODUKT: Samsung Galaxy S9+.
PRODUKT: Samsung Galaxy S9+.

PRODUKT: Sony lanserer sitt nye flaggskip Xperia XZ2 som en underholdningstelefon. Mobilen har HD-skjerm i 18:9-format på 5,7 tommer og HDR. Ved bruk av Sonys Bravia TV-teknologi X-reality kan man se HDR-innhold på mobilen og den skal også konvertere innhold til nær HDR kvalitet. Det vil si at også innhold som blir strømmet får oppgradert kvalitet for bedre filmopplevelse. Et nytt dynamisk vibrasjonssystem skal analysere lyddata og la deg føle handlingen i hendene. Høyttalersystemet er av type S-Force Front Surround og skal være den kraftigste hittil i Sonys telefoner. Hi-Res Audio sammen med DSEE HX-teknologi skal gi oppskalering av lydfiler og den forbedrede blåtann-teknologien LDAC skal gi nær høyoppløst lyd når man er koplet til trådløse høyttalere. Motion Eye-kameraet er oppgradert og skal gi filmopptak med HLG-format i 4K HDR og super slow motion videoopptak er oppgradert til 960fps i full HD. Kamera har videre funksjoner som Predictive Capture, Autofocus burst og Predictive autofocus. 3D Creator-appen er også inkludert slik at man kan skanne objekter og ansikter med hovedkamera. Med frontkamera skal man kunne lage 3D-skanninger av deg selv og det er nå blitt mulig å behandle 3D-modellen i en skytjeneste for bedre kvalitet og høyere oppløsning. Med flytende 3D glassoverflate ha XZ2 fått et nytt designuttrykk og den sømløse formen skal gi god komfort i hånden. Videre har mobilen Qualcomm Snapdragon 845 mobilplattform med X20 LTE, som skal gi tilkoblingshastighet på opptil 1,2 Gbps. Andre generasjons Gigabit LTE-løsning skal gi rask nedlastning. Mobilen har 3180 mAh -batteri og det er mulig å lade trådløst med WCH20 eller andre kompatible Qi-ladere. Leveres i fargene Liquid Silver, Liquid Black, Deep Green og Ash Pink. I salg fra 6. april. Pris: 8.000,-

PRODUKT: Alcatel 3 og 1.
PRODUKT: Alcatel 3 og 1.

SONY XPERIA XZ2 COMPACT

Huawei-sjef Richard Yu lanserte ny bærbar PC fra selskapet. Foto: Marte Ottemo.
Huawei-sjef Richard Yu lanserte ny bærbar PC fra selskapet. Foto: Marte Ottemo.

PRODUKT: Sonys kompakte modell XZ2 Compact har fått utvidet fem tommers full HD+ HDR-skjerm. Telefonen har fått en rekke oppdateringer som XZ2; alle Motion Eye oppgraderinger inkludert selfie-funksjonen 3D Creator og full HD Super Slow Motion. Den har også fått forbedringer på lyd med frEmoverlente stereohøyttalere og Hi-Res Audio. Den drives av Qualcomm Snapdragon 845-mobilplattformen og har fått samme buede design som storebror. XZ2 Compact har fått et frostet finish og kommer i fargene White Silver, Black, Moss Green og Coral Pink. Telefonen er IP65- og IP68-klassifisert og har metallramme. I salg fra 6. april. Pris: 6.000,-

PRODUKT: Land Rover Explore.
PRODUKT: Land Rover Explore.

HUAWEI 5G CPE

PRODUKT: Doro 7060.
PRODUKT: Doro 7060.

PRODUKT:  Huawei har lansert sin første 5G Customer-premises equipment-ruter. I følge leverandøren skal dette være den første kommersielle CPE-bredbåndsruteren som støtter 3GPP-telekomstandarden for 5G. Ruteren har Huaweis Balong 5G01-chipset som skal gi hastighet opptil 2.3bps. Ruteren skal også støtte 5G på alle frekvenser. Huawei 5G CPE kommer som to modeller, en lavfrekvent sub6GHz og en høyfrekvent mmWave. Den første skal være kompatibel med både 4G- og 5G-nett med en hastighet opptil 20 ganger raskere enn 100Mbps-fiber. Dette skal passe for VR-video og spill samt nedlasting av filmer og TV-serier. Den høyfrekvente modellen er laget for innendørs- og utendørsenheter. Huawei 5G CPE skal ha støtte for en million enheter per kvadratkilometer og lav latens på 0,5 ms.

PRODUKT: Doro 8035.
PRODUKT: Doro 8035.

LG V30S ThinQ

PRODUKT: Doro SmartCare.
PRODUKT: Doro SmartCare.

PRODUKT: LG lanserer TinkQ telefon på MWC. Mobilens fundament er basert på LG V30S plattform og skal ha integrert AI-teknologi for de mest brukte funksjonene. ThinQ ble lansert under CES-messen og skal identifisere alle LGs produkter og tjenester som kan bruke kunstig intelligens. Vision AI gjør kamera smartere og skal inkludere tre nye funksjoner som AI CAM, QLens og Brigth Mode. Ai CAM skal analysere objektet i skjermen og anbefale en av åtte kategorier som for eksempel portrett, mat eller dyr. Hvert modus skal forbedre faktorer som farge, refleksjon, lys og synsvinkler. QLens skal forbedre handleopplevelsen og har QE-kode skanner. Her kan man ta bilde av et produkt og få informasjon om hvor man kan handle det, billigste pris og anbefaling om lignende produkter. Bright Mode-funksjonene skal gi bedre lys ved å benytte algoritmer i stedet for å måle lyset. Voice AI er talestyrt AI som skal la deg kjøpe apper og endre innstillinger gjennom tale. LGS talekommandoer skal fungere parallelt med Google Assistant. LG V30SThinQ leveres med Qualcomm Snapdragon 835 Mobile Platform og minne på 6GB RAM, 128GB ROM på V30SThinQ eller 256 ROM på V30S+ThinQ, begge med mulighet for microSD på opptil 2TB. Hovedkamera er på 16 megapiksler og frontkamera er på 5. Operativsystemet er Android 8.0 Oreo og batteriet 3300mAh. Skjermen er på seks tommer i 18:9-format med QuadHD+ OLED FullVision Display 2880 x 1440 / 538 ppi. LG V30SThinQ kommer i fargen Moroccan Blue mens V30S+ThinQ kommer i fargen Platinum Grey.

SAMSUNG GALAXY S9 OG S9+

Den kanskje minst overraskende nyheten på MWC var Samsungs lansering av Galaxy S9 og S9+, etter at ryktene gikk i forkant av messen. De nye mobilene S9 og S9+ skal ha fått Samsungs mest avanserte kamera hittil, Infinity-skjerm og innebygde Dolby Atmos stereohøyttalere.Kameraet er utstyrt med dobbel blender, F1.5 – F2.4, som automatisk skal justere lysinslippet til low-light kameraet. Dette skal gi klare og tydelige bilder uavhengig om det er lyst eller mørkt.– Dette er første mobil hvor du kan skifte blenderåpning. Du kan velge mellom F1.5 og F2.4, og det gir veldig bra bilder i lav belysning. Note8 tar tre bilder samtidig for å renske ut støyen som blir i dårlig lys, S9 og S9+ tar 12 bilder. Det gir en kvalitetsforbedring på 30 prosent. Når folk skal kjøpe mobil i dag, så er kamerakvaliteten det aller viktigste. Vi mener vi har satt standarden her med S9 og S9+. S9+ har også dobbelt kamera med telelise, og litt større batteri og mer arbeidsminne. Ellers er modellene helt like, sier Stig-Ove Langø, salgssjef mobil i Samsung Norden, til fagbladet Elektronikkbransjen. Når folk skal kjøpe mobil i dag, så er kamerakvaliteten det aller viktigste. Vi mener vi har satt standarden her med S9 og S9+. S9+ har også dobbelt kamera med telelise, og litt større batteri og mer arbeidsminne. Ellers er modellene helt lik.Su kan også filme i dynamisk slow-motion med 960 bilder i sekunde, og lage egne AR emojis for bruk i sosiale medier.  Telefonene har også Bixby integrert for stemmestyring og oversettelse. Telefonene støtter, som de første, SmartThings-appen som lar deg styre Samsungs IoT-tjenester for smarte hjem.Videre har mobilene sikkerhetsløsningen Konx 3,1, er vann- og støvbestanding med IP68-klassifisering og de har tre ulike biometriske autentifiseringsmuligheter som iris, fingeravtrykksensor og ansiktsgjenkjenning. Samsung Galaxy S9 har Octa-core (2.7GHz Quad + 1,7GHz Quad) og 4GB RAM-minne, 64GB internminne samt rom for 400GB med micro SD, 5.8 tommers Quad HD 2960x1440 Super AMOLED-skjerm på 570ppi og batteri på 3,000 mAh. Samsung Galaxy S9+ har Octa-core (2.7GHz Quad + 1,7GHz Quad) og 6GB RAM-minne, 64GB internminne samt rom for 400GB med micro SD, 6.2 tommers Quad HD 2960x1440 Super AMOLED-skjerm på 529ppi og batteri på 3,500 mAh.I tillegg til bedre lydopplevelse med de innebygde Dolby Atmos-høyttalerne leveres både S9 og S9+ med hodetelefoner kalibret av AKG. Tilgjengelig fra 16. mars i fargene midnight black, coral blue og lilac purple. Pris S9: 8.800,-. Pris S9+: 9.800,-

TCL ALCATEL-SERIE

PRODUKT: TCL Communications lanserer det som skal være et komplett sortiment av Alcatel smarttelefoner med 18:9-skjermformat. Serien består foreløpig av tre modeller; Alcatel 3, Alcatel 3X og Alcatel 1X. Designfilosofien Simganic skal være standard for hele kolleksjonen. Alcatel 3-serien har i tillegg til fullskjerm i 18:9-format SmartCam, FaceKey og fingertrykkavleser. Kantene på mobilen skal være avrundet og både skjermen og baksiden skal være buet for god komfort i hånden. Alcatel 3 skal ha IPS HD-skjerm på 5,5 tommer og høyblank finish. Alcatel 3X har en større skjerm på 5,7 tommer, 32 GB pluss 3 GB minne og dobbelt baksidekamera på 13 MP + 5 MP med 120 graders super-vidvinkel. Acatel 1X skal ha følsom touch-funksjon, 5,3 tommer 18:9-skjerm og baksidekamera på 13 MP. Telefonen vil bli tilgjengelig i mai. Pris fra: 1.000,-. Acatel 3 og 3x blir tilgjengelige i april. Pris Alcatel 3 fra: 1.500,-. Pris Alcatel 3X fra: 1.800,-

NY PC OG NETTBRETT FRA HUAWEI

Huawei var et av de første selskapene til å avholde sin pressekonferanse på årets MWC. Kineserne lanserte blant annet en supertynn bærbar, Matebook X Pro og et nytt nettbrett, Mediapad M5. De som hadde håpet på å se den nye flaggskipmobilen P20, måtte derimot gå skuffet hjem. Den lanseringen har Huawei spart til 27. mars.I stedet fikk vi se lanseringen av selskapets andre bærbare PC, Matebook X Pro. Med den nye modellen retter Huawei seg inn mot toppsjiktet, og vil konkurrere med Apple Macbook Pro og HP Spectre. PCen kommer på markedet i andre kvartal, og Norge er blant de første som får modellen.– Norden er det mest avansert markedet i verden, og vi jobber med å bygge vår merkevare i regionen. Dermed vil vi fortsette å lansere våre nyeste produkter først her, sier Wang Shengli, sjef for Huawei i Øst-Europa og Norden, til fagbladet Elektronikkbransjen.Han sier Huawei vil jobbe for å få opp sin synlighet på andre produkter enn telefoner her hjemme.– Vår markedsandel i Norge er fortsatt lav, så Matebook X Pro, som retter seg mot high-end segmentet vil passe veldig godt inn her. Vi må dekke flere butikker, og jobbe med å skille oss ut i butikkene med dedikerte områder hvor kundene kan ta og føle på produktene våre, sier Wang.Huawei lanserte også nettbrettet Mediapad M5, og vi kommer tilbake med en større sak om nyhetene fra Huawei.Vi gjør oppmerksom på at Huawei har dekket Elektronikkbransjens flybillett til MWC.

LAND ROVER EXPLORE

PRODUKT: Mobiltelefonen Explore fra Land Rover er designet for tøff utendørsbruk. Telefonen er utviklet i samarbeid med Built Group og blir lansert for første gang på MWC. Land Rover Explore kommer med et 4000mAh-batteri som skal holde til en dags aktivitet som sykling, skigåing eller vandring med aktivert GPS på skjermen. Det skal også være mulig å fordoble batterikapasiteten med en Adventure Pack. Telefonen skal være robust og ha fallhøyde på 1,8 meter og være vanntett i en halv time under vann på en meters dybde. En oppgradert GPS-antenne skal forbedre signalene slik at man har kontakt i ødemarken. Skjermen på fem tommer skal være optimalisert for utendørsbruk med Corning Gorilla Glass 5 og skal kunne betjenes med våte fingre og med hansker eller votter. Et spesielt betjeningspanel skal gi rask adgang til værinformasjon og relevante data. Explore kommer med Android Nougat OS med planlagt oppgradering til Oreo, Deca-core 2,6 GHz 64 bit MTK Helio X27 brikkesett med dual SIM, 4 GB RAM og 64 GB ROM. Frontkamera er på 8 MP og hovedkamera er på 16 MP med 4x digital zoom. Med Augmented Reality Skyline-funksjon. Skal man ha mulighet for detaljerte topografiske kart ved terrengsykling og det er også mulig å feste mobilen til styret på sykkelen. Tilgjengelig fra 26. april. Pris: 650 euro.

DORO 7060

PRODUKT: Dette er en enkel 4G klapptelefon for seniorer med støtte for VoLTE som skal gi oppgradering fra 3G til 4G-nettet. Doro 7060 har en hovedskjerm på 2,8 tommer i farger i tillegg til ent utvendig fargedisplay på 1,44 tommer. Telefonen skal støtte nettløsninger og apper i sosiale medier slik at man kan holde kontakt med familie og venner. For trygghetsfølelse har telefonen trygghetsknapp og pårørende kan få fjernstyrt tilgang gjennom mydoromanager.com. Videre har telefonen store kontrasttaster og hurtigtast for kamera. Tilgjengelig i mai 2018.

DORO 8035

PRODUKT: Nye Doro 8035 smarttelefon skal være enkel i bruk og kommer med en trinnvis oppstartsgudie. Oppstartsguide skal la brukere kunne skreddersy telefonens brukergrensesnitt og navigasjonsfunksjoner basert på egne behov. Med Easy Mode skal brukere med liten eller ingen erfaring med smarttelefon ha mulighet til å forstå og ta telefonen i bruk. Standardmodusen til telefonen skal minne om den klassiske Android-telefonen, men den skal være forbedret med Doro-DNA og ha store og tydelige ikoner og tekst samt høy og klar lyd. Innebygget fjernstyring via mydoromanager.com gir familie og venner mulighet til å hjelpe brukeren med telefonen uavhengig hvor de er. Doro 8035 er i tillegg kompatibel med Doros nye SmartCare, som er et skybasert varlsingssystem for bruker og pårørende.

DORO SMARTCARE

PRODUKT: Den skybaserte teknologiske løsningen SmartCare skal gjøre livet tryggere for seniorer ved å varsle pårørende om noe er galt. Doro SmartCare kommer med sensorer og en home gateway som skal knytter disse sammen med smarttelefoner og andre enheter. Enhetene kan tilhøre helsepersonell, slektninger og brukeren. Systemet skal kunne lære å kjenne individuell atferd for så å utløse en automatisk alarm ved behov. Doro SmartCare er basert på en åpen systemarkitektur slik at man kan kople til tredjepartssensorer og enheter. Sensorene skal oppdage fall i trapp og varsle for eksempel når kjøleskapet ikke er blitt åpnet på 24 timer eller at ytterdøren ikke har blitt lukket. Systemet vil bli tilgjengelig i fjerde kvartal og Doros nye telefoner skal være kompatible med SmartCare.

Powered by Labrador CMS