DETTE ØNSKER NORDMENN SEG TIL JUL

Nordmenn ønsker seg forbrukerelektronikk til jul. Høyest på ønskelisten står mobiler, nettbrett og smartutstyr, men en helt ny produktkategori seiler inn.

Publisert Sist oppdatert

Når det kommer til harde pakker, er det forbrukerelektronikk nordmenn ønsker oss aller mest under juletreet. Det viser en undersøkelse Respons Analyse har gjort for Stiftelsen Elektronikkbransjen. Det er femte året på rad undersøkelsen gjennomføres.

Vi regner med å bruke rundt 5.150 kroner på julegavene i år, mens nordmenn i fjor trodde summen ville havne på 5.100 kroner. Dermed øker summen vi kommer til å bruke til jul, etter å ha falt for første gang siden undersøkelsen startet. I 2014 var summen 5.400 kroner, i 2013 var 5.100 kroner, og i 2012 4.700 kroner.

Flere vil ha dingser

Vi har også en helt ny kategori som seiler inn på topplisten i 2016, nemlig virtual reality

Det er også flere som ønsker seg julegaver i år enn i fjor.

– I 2015 var det en kraftig økning i nordmenn som ikke ville ha gaver til jul, hele 26 prosent svarte de ikke ønsket seg noe. I år faller denne andelen til 20 prosent, sier kommunikasjonssjef Marte Ottemo.

Og vi vil gjerne har forbrukerelektronikk under treet. Det er den mest populære fysiske presangen, bare slått av ønsket om reiser og opplevelser (ønsket av 53%) og penger eller gavekort (36%).

Bryter man det ned på kjønn, er forbrukerelektronikk den andre mest populære julegaven blant norske menn, knapt slått av reiser og opplevelser.

– Det er fortsatt forskjeller mellom menn og kvinners julegaveønsker. 39 prosent av norske menn ønsker seg forbrukerelektronikk, mens 19 prosent av norske kvinner gjør det samme, sier administrerende direktør i Stiftelsen Elektronikkbransjen, Jan Røsholm.

VR mot toppen

Blant de som ønsker seg forbrukerelektronikk til jul, er det nettbrett, smartklokker og -armbånd og mobiltelefoner som topper listen.

– Vi ser at smartklokker og -armbånd blir stadig mer populære, og mobil og nettbrett holder seg i popularitet. Vi har også en helt ny kategori som seiler inn på topplisten i 2016, nemlig virtual reality, sier Marte Ottemo, kommunikasjonssjef i Stiftelsen Elektronikkbransjen.

Nettbrettene ligger på topp på folks ønskeliste, til tross for at Elektronikkbransjens statistikk viser et vedvarende fall i salget av nettopp disse produktene.

– Det kan skyldes at dette er produkter man ønsker seg, men ikke nødvendigvis handler selv. Nettbrett er også spesielt populære i ett alderssegment; 65 år og eldre, hvor 24 prosent av de spurte ønsket seg produktet, sier Ottemo.

Her er topp ti-ønskelisten innen forbrukerelektronikk:

2016

2015

2014

Nettbrett (13%)

1. Nettbrett (13%)

1. Nettbrett (15%)

Smartklokke/-armbånd (10%)

2. Mobil (13%)

2. Mobil (13%)

Mobil (10%)

3. Smartklokke/-armbånd (9%)

3. Musikkanlegg (9%)

Kjøkkenprodukter (7%)

4. Kjøkkenprodukter (8%)

4. Bærbar PC (8%)

Bærbar PC (7%)

5. Bærbar PC (8%)

5. Kjøkkenprodukter (7%)

Musikkanlegg (6%)

6. Foto-/videokamera (7%)

6. Foto-/videokamera (7%)

Foto/videokamera (6%)

7. Personlig pleieprod (6%)

7. Smartklokke/-armbånd (6%)

Virtual Reality-briller (5%)

8. Musikkanlegg (6%)

8. TV (5%)

Spillkonsoll (5%)

9. Hodetelefoner (6%)

9. Lesebrett (5%)

Personlig pleie-produkter (5%)

10. TV (5%)

10. Spillkonsoll (5%)

Det er spesielt innen ett område at kvinner og menns ønsker skiller seg fra hverandre; virtual reality og spillkonsoller. Der 9 prosent av menn ønsker seg VR-briller, kommer kategorien ikke en gang opp på topp ti-listen til damene.

Fagbladet Elektronikkbransjen kåret i år VR-brillene fra Sony Playstation til årets julegave, og tror kategorien kommer til å bli enda større utover i 2017.

Noen flere damer vil ha mobiltelefon og bærbar PC enn menn, mens gutta i større grad ønsker seg smartklokke og -armbånd.

– Smartutstyr som kategori har vokst kraftig de siste par årene, og i fjor var det damene som var mest interesserte i disse produktene. I år er det altså snudd, det kan bety at mange kvinner var tidlig ute med å kjøpe kanskje spesielt aktivitetsarmbånd, sier Ottemo.

Her er menn og kvinners ønskeliste for 2016:

Kvinner

Menn

Nettbrett (13%)

Nettbrett (12%)

Bærbar PC (11%)

Smartklokke/-armbånd (11%)

Mobil (11%)

Virtual Reality-briller (9%)

Smartklokke/-armbånd (8%)

Stasjonær PC (9%)

Kjøkkenprodukt (8%)

Mobil (8%)

Musikkanlegg (8%)

Spillkonsoll (7%)

Foto/videokamera (7%)

Kjøkkenprodukter (6%)

Personlig pleie-produkter (7%)

Foto/videokamera (5%)

Hvitevarer (6%)

Musikkanlegg (4%)

TV (6%)

Bærbar PC (4%)

Både kvinner og menn er derimot enige om hva som kjennetegner en fin julegave, nemlig at de er gitt med omtanke, mens rundt 40 prosent setter pris på at gaven er nyttig. At den følger ønskelisten havner på plass nummer tre både for menn og kvinner.

Her er det norske folks kjennetegn på en fin julegave:

Gitt med omtanke

Nyttig

I tråd med ønskeliste

Relevant

Gitt etter evne

Noe jeg ikke har fra før

Lang varighet

Morsom

Morsom å fortelle om

Høy verdi på gaven

Powered by Labrador CMS