Harald J. Andersen er direktør for Virke Handel. Foto: Virke
Harald J. Andersen er direktør for Virke Handel. Foto: Virke

SVERIGE ER NORGES 4. STØRSTE DAGLIGVAREAKTØR

Virke Handel gleder seg over at Stortinget ser ut til å avvikle mva-fritaket under 350 kroner, men raser over avgiftspolitikken og økt grensehandel.

Publisert

Mens seks prosent av norske dagligvarekroner havnet i Sverige i 2017, representerte Bunnpris-kjeden, som er Norges fjerde største dagligvareaktør, til sammenligning 3,7 prosent av markedet.

– I tillegg til den tradisjonelle grensehandelen, meldes det også om sterk vekst i netthandelen med godteri og mineralvann fra Sverige, heter det i en pressemelding fra Virke Handel.

Varer kan sendes over grensen helt uten avgifter så lenge kjøpesummen er lavere enn 350 kroner. Mange av Virkes medlemmer melder om at hyllene i Post-i-butikk stadig blir fylt opp av godterier og brus kjøpt på nett fra Sverige. 

Bør avvikles på dagen

– I stedet for å redusere avgiftsulempene for norsk handel, har politikerne gått motsatt vei det siste året. Nå er det på høy tid å våkne og erkjenne at norsk avgiftspolitikk ikke kan utformes i et vakuum. Det er bra at Virke nå ser ut til å få gjennomslag på Stortinget for en avvikling av 350-kronersgrensen, men vi ser virkelig ingen grunn til å kaste bort tid, og ikke minst arbeidsplasser og skattekroner, på en utredning - ordningen burde kunne avvikles på dagen, sier Harald J. Andersen, direktør for Virke Handel, i pressemeldingen sendt ut den 8. juni.

Her vises det til nye tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) lagt frem samme dato, der det går frem at antall dagsturer til Sverige har økt med 11 prosent de siste 12 månedene.

– Dette er dramatisk for norsk næringsliv! Nordbysenteret rett over grensen ved Svinesund forteller om rekordomsetning. Svensk Handel melder i en fersk rapport at svensk næringsliv langs norskegrensen går lyse tider i møte på grunn av norsk avgiftspolitikk, og det forventes betydelig vekst i både nordmenns kjøp av varer, men også tjenester som tannlege, frisør og bilreparasjoner, sier Andersen i pressemeldingen.

Ifølge Virke Handel har Norge blant verdens høyeste avgifter på grensehandelsutsatte varer.

69 prosent drar til Sverige

– På toppen av dette ble avgiften på sjokolade, sukkervarer og mineralvann økt med opptil 83 prosent fra 1. januar i år. Grensehandelen økte sterkt i 2017, og på grunn av avgiftshoppet fra nyttår har veksten i grensehandelen akselerert, heter det.

Andersen mener resultatet av avgiftshoppet ikke er bedre folkehelse, men mer storinnkjøp av sukkervarer fra utlandet.

– Det er en usedvanlig dårlig ide å stimulere til hamstring av godteri i Sverige og samtidig sende både arbeidsplasser og skattekroner over til nabolandet i øst, sier Andersen.

I en undersøkelse gjennomført i april i år av Opinion for Virke, sier én av tre at de vil grensehandle mer på grunn av avgiftshoppet fra nyttår. Mens 69 prosent av østlendingene planlegger eller har vært på grensehandelstur, vil hele 44 prosent av sørlendingene (inkludert Telemark) og 50 prosent av nordlendingene også grensehandle.

Powered by Labrador CMS