Fredag den 25. mars er årets vaffeldag, og årets feiring skjer med et rekordsalg av vaffeljern. Foto: iStock

Rekordsalg av vaffeljern i 2020 og 2021:

GIR DU JERNET PÅ VAFFELDAGEN?

Med rekordsalg av vaffeljern under pandemien, ligger alt til rette for tidenes markering av vaffeldagen på fredag. Kommer ditt firma til å gi jernet?

Publisert Sist oppdatert
Wilfa WM-623Bell har fått nytt sjassis med belegg som skal minske overflatevarmen, forbedret slippbelegg og enkelte nye komponenter. Nye manualer og FSC-godkjent emballasje. Foto: Wilfa

Oppfordringen til butikkene har i årevis vært klar; ingenting selger vaffeljern bedre enn lukten av nystekte vafler. Denne teorien har nå fått solide skudd for baugen; det har nemlig aldri blitt solgt så mange vaffeljern som de to pandemiårene. Rekordmange forbrukere har altså skaffet seg nye vaffeljern, i en periode der butikkene har hatt få muligheter til å servere nystekte vafler. De begrensede mulighetene til å få seg en vaffelplate på et idrettsarrangement eller en kafé har vært motivasjon god nok.

Del gjerne!

Salgstall fra Stiftelsen Elektronikkbransjen viser at det i 2021 ble solgt 420.000 vaffeljern. Dette er en økning på 30 prosent sammenlignet med 2020, da det ble solgt 320.000 vaffeljern. Bransjetallene for vaffeljern går tilbake til 1987, og vi må tilbake til 2013 for å finne året som kommer på tredjeplass, med 277.000 vaffeljern.

– Både 2020 og 2021 stod i vaffeljernets tegn, og mye av årsaken er nok at folk har kost seg hjemme under pandemien. Mange har sittet i karantene eller begrenset sin omgang med andre som følge av korona-viruset, og vafler på kontoret har det heller ikke blitt, sier administrerende direktør i Stiftelsen Elektronikkbransjen, Jan Røsholm.

Åviken Elegance 910 er Reuros bestselgende doble vaffeljern. Foto: Reuro

Han håper mange aktører i bransjen gir jernet på fredag, og serverer nystekte vafler til kundene.

Del gjerne bilder fra disse aktivitetene

– Del gjerne bilder fra disse aktivitetene på Facebook.com/vaffeldagennorge, sier Røsholm.

Dekning siden 2010

Det var i 2010 vi i bransjebladet for alvor begynte å skrive om vaffeldagen, direkte inspirert av en annonse vaffeljernleverandøren Wilfa rykket inn.

Adm. direktør Jan Røsholm i Stiftelsen Elektronikkbransjen. Foto: Marte Ottemo

Les mer om dette

Ifølge medieovervåkningsverktøyet Retriever ble vaffeldagen for første gang nevnt i norske medier i 2003, men inspirasjonen er hentet fra Sverige.

I middelalderen ble «Jungfru Marie bebådelsedag» feiret den 25. mars, dette var dagen da Jomfru Maria fikk budskapet fra engelen Gabriel om at hun var svanger med Jesusbarnet.

Dagen ble i Sverige også kalt Vårfrudagen, og historien skal ha det til at dette igjen ble til Våffeldagen fordi navnet ble slurvete uttalt. Det er ifølge svenske Nationalencyklopedin sagt at man spiste vafler denne dagen fordi man hadde større tilgang til egg og melk etter vinteren.

De første vaffeljernene ble utviklet allerede på 1300-tallet i Tyskland og Nederland. Dette var smidde jern som lagde store og firkantede vafler, det vi i dag kjenner som belgiske vafler. Vaflene spredte seg i Europa og til USA, og i 1869 patenterte Cornelius Swarthout of Troy et vaffeljern den 24. august. Denne datoen er blitt amerikanernes vaffeldag. I 1911 kom det første elektriske vaffeljernet på markedet.

OBH Nordica Deluxe vaffeljern har fått fem i stedet for fire hjerter, og erstatter forgjengeren Elite. Jernet kommer i enkel (6991) og dobbel (6992) versjon. Foto: OBH Nordica
Powered by Labrador CMS