Egil Bjørne Rosenverd ønsker velkommen til Interfotos butikk på Skøyen i Oslo. Han er en av grunnleggerne, daglig leder og medeier i selskapet. Foto: Stian Sønsteng

LEICA GJØR SKØYEN TIL SENTRUM FOR FOTO

– Drammensveien 130 er med Leica Store Oslo blitt den viktigste destinasjonen for fotografi i Norge, sier Egil Bjørne Rosenverd i Interfoto.

Publisert

Han er daglig leder og medeier i Interfoto AS, som eier Leica-importøren Bresson AS. På samme adresse ligger også kameraverkstedet FotoCare AS, som har samme eierkonstellasjon som Interfoto, men mer om dette lenger ned i artikkelen.

Leica Store Oslo er på 60-70 kvadratmeter, har egen inngang fra Verkstedgata, og gjennomgang til Interfotos butikk. Butikken ble åpnet fredag 12. mai, og dagen før var det mottakelse med 200 gjester.

– Dette var fotografer, lidenskapelige Leica-entusiaster og forhandlere fra hele landet, sier Katrine Adler-Gjerde.

Se videoen fra åpningen av Leica Store Oslo. Foto: Doan M. Nguyen og Øyvind Høgmoen.

Hun er daglig leder i Bresson AS, som er eneimportør og distributør av Leica-kameraer, objektiver og kikkerter i Norge. Firmaet het tidligere Lars Farnes AS, men ble kjøpt opp av Interfoto i 2007 og skiftet i 2009 navn til Bresson AS.

– Som leverandør selger vi Leica til Interfoto og de andre fotoforhandlerne, sier Adler-Gjerde.

Bresson ønsker å distribuere kvalitetsmerker innen optikk og foto, og har blant annet også Lastolite, Induro, Tenba, B+W, Harman by Hahnemuhle og Gossen i porteføljen.

– I 2008 ble det åpnet to Leica-shops, hos daværende FotoVideo i Møllergata og hos Interfoto her på Skøyen. Leica har bestemt seg for å åpne Leica Store over hele verden, og dette ønsket vi å være med på. Det åpnet i København i fjor, og nå er vi kommet etter som den andre butikken av dette slaget i Norden, sier Adler-Gjerde.

Nytt galleri vegg i vegg

Historien til det tyske selskapet Leica Camera AG går tilbake til midten av 1920-tallet, da de kom med sitt første serieproduserte kamera, Leica 1.

Dette vil gjøre at alle forhandlerne selger mer Leica

Samtidig med åpningen av Leica Store Oslo ble Galleri Thune innviet, og den første utstillingen besto av fotografier fra noen av Norges fremste Leica-fotografer.

– Ingen bruker så mye ressurser på selve fotografiet som Leica, og både nye og gamle mestere jobber tett på Leicas utviklingsavdeling. Vi ble utfordret til å finne plass til fotografier i forbindelse med Leica Store Oslo, og løsningen ble at vi sammen med gårdeier Malling & co. etablerte et utendørsgalleri i en passasje som ligger vegg i vegg med butikken, sier Adler-Gjerde.

Hun sier Galleri Thune skal vise nasjonal og internasjonal fotokunst, og at galleriet følger i fotsporene til Interfotos mangeårige debutantutstilling på restaurant Bølgen & Moi, som ble avsluttet for noen få år siden.

– Hvilken posisjon har Leica i Norge?

– Vi har en trofast og lojal brukergruppe. Det er et lite miljø, der de fleste har kjennskap til hverandre, sier butikksjef Arash Taheri i Leica Store Oslo.

– Er kundegruppen stor nok til å ha en egen butikk?

– Absolutt. Leica Store Oslo skal dessuten være noe mer enn en ren butikk. Vi vil være et samlingspunkt hvor lidenskapelige Leica-fotografer kan samles, og vil holde en rekke ulike arrangement, sier Taheri.

Adler-Gjerde mener Leica Store Oslo vil løfte varemerket i hele Norge.

– Dette vil gjøre at alle forhandlerne selger mer Leica, sier hun.

Daglig leder Katrine Adler-Gjerde i Bresson AS og butikksjef Arash Taheri i Leica Store Oslo. Foto: Stian Sønsteng

Tette skott som leverandør

– Vil ikke denne butikken bety at dere konkurrerer med kundene deres?

– Det var litt tilfeldig at vi endte opp her hos Interfoto, og vi har vært innom flere mulige samarbeidspartnere før vi endte opp her, sier Adler-Gjerde.

I forbindelse med åpningen av Leica Store Oslo produserte Leica en spesialutgave av kameramodellen M Monochrom, i kun 10 eksemplarer, til 74.000 kroner.

– Siden både eierselskapet Interfoto og Leica Store Oslo selger fotoutstyr, konkurrerer dere med Bressons kunder?

– Vi har ikke opplevd dette som et problem. Hvis man skal operere med en slik modell må man ha hel rene linjer. Det blir heller slik at den nærmeste forhandleren, altså Interfoto, følges dårligere opp enn resten av markedet. Vi har tette skott, og det er vi kjent for å ha, sier Adler-Gjerde.

Taheri, som er butikksjef for Leica Store Oslo, er ansatt i Interfoto.

– Er du fornøyd med Bresson som importør?

– Absolutt, ler han.

– Jeg har tidligere hatt en god relasjon til Bresson, da jeg arbeidet som fagansvarlig for Leica hos Scandinavian Photo, sier Taheri.

Han har arbeidet i fotobransjen i mange år, og er selv Leica-bruker.

– Hva betyr Leica for deg?

Leica Store Oslo er på 60 kvadratmeter. Foto: Øyvind Høgmoen

– Mye følelser og lidenskap. Det er her alle sparepengene går, smiler han.

Taheri sier Leicas M-system er den mest inspirerende måten han kan arbeide på når det gjelder fotografering.

– Det krever mye av deg som fotograf, siden alt må stilles inn manuelt. Samtidig er det utrolig givende når bildet først sitter. Dessuten har Leica verdens beste optikk, og kamerasystemet er veldig kompakt.

Sterke følelser

Vi har funnet vårt særpreg og vår nisje der vi knytter oss nært til dem som er mer enn middels interessert i fotografi

– Hva kjennetegner den typiske Leica-brukeren i Norge?

– Mange ser på dem som bruker Leica som litt sære, opptatt av høy kvalitet og bildet, ikke nødvendigvis at kameraet har mange funksjoner. Det er ikke mange kamera man får så sterke følelser for, bortsett fra Leica, sier Taheri.

Adler-Gjerde sier Leica-brukerne er lidenskapelig opptatt av selve fotografiet.

– Kundene våre sier man ser på en annen måte når man fotograferer med Leica, sier hun.

– Hvem ligger nærmest Leica av andre kameraprodusenter?

– Det er bare Leica, mener Taheri.

– Hvor mye bruker en gjennomsnittlig Leica-kunde på fotoutstyret?

– Det kommer an på hvilket system det er snakk om. Leicas kompaktkamera er noe helt annet enn SL- og M-systemene. Et M-system koster nytt rundt 70.000-80.000 kroner, men da har du et kamera i svært mange år, sier Taheri.

– Leica har kamera fra 3.000 til et par hundre tusen kroner, sier Adler-Gjerde.

– Hvilken posisjon har det norske markedet hos Leica sentralt?

Leica Store Oslo ligger i Drammensveien 130, med inngang fra Verkstedgata og gjennomgang til Interfoto. Foto: Doan M. Nguyen

– Vi får mange positive tilbakemeldinger som går på at vi har gjort mye riktig, for eksempel at vi tar godt vare på fotografene gjennom ulike arrangement. Leica selv plasserer alltid fotografene i førersetet, og det er fantastisk å arbeide med et varemerke som gjør dette, sier Adler-Gjerde.

Bresson har i mange år har samarbeidet med kjente norske fotografer, og Adler-Gjerde trekker frem Damian Michael Heinisch, Bjørn Opsahl, Andreas Småland og Eivind H. Natvig.

Ti Leica-forhandlere i Norge

– Hvor mange forhandlere har dere?

– Rundt ti fotoforhandlere, i tillegg til flere andre som selger kikkerter og kikkertsikter.

– Når vil det komme Leica-kamera til salgs hos en elektrokjede?

– Det tror jeg nok ikke vil skje. Leica har tatt sine valg, og vi arbeider i en smal nisje av markedet. Det går vel heller andre veien, at konseptet spisses ytterligere. Som mange andre har Leica sett til Apple, og satser sterkere på færre forhandlere, sier Adler-Gjerde.

– Så hva sier du hvis du kontaktes av en dyktig og fotointeressert forhandler som er tilknyttet en elektrokjede?

– Da vurderer man alltid det. Per i dag har vi ingen slike som selger Leica. Vi har hatt noen interessenter, men det har til nå ikke ført frem. I 2009-2010 var vi litt inne på elektro med de små kompaktkameraene, men dette markedet er nesten borte, sier Adler-Gjerde.

– Hva sier de andre forhandlerne om at dere åpner en egen flaggskipbutikk i Oslo?

– Jeg snakket med noen av dem, og de synes det er viktig at det er kommet en butikk med maksimalt utvalg av demo-produkter kundene kan prøve, sier Taheri.

– De føler at varemerket løftes, og vi tror salget for alle vil øke ved at man får mer blest rundt Leica, sier Adler-Gjerde.

Mange starter med D-Lux eller Q

– Hvilken Leica-modell selger dere mest av?

– M-systemet er klassikeren, og det er her Leica skiller seg fra alle andre system. Kompaktkameraet D-Lux er populært, og Q-systemet er ekstremt viktig siden man her har hentet mye fra M-systemet, samtidig som det er mer moderne med et raskt autofokussystem og en veldig rask søker, sier Taheri.

– Er det nye kunder som velger Q-systemet?

– Veldig mange starter med en D-Lux eller en Q, og ofte ender det med at de går videre til et av de andre systemene, sier Taheri.

– Når det gjelder Leica snakker vi vel også om et stort bruktmarked?

Vegard Kvamme (f. h.), Magnus Hansen og Arild Johansen i FotoCare. I forgrunnen en Infinity collimator. Foto: Stian Sønsteng

– Absolutt, og dette satser vi på. Optikken til Leica er den beste på markedet. Objektivene er tidløse, og kvaliteten er så god at de varer i svært mange år. Du kan fortsatt bruke optikk fra 50-60-tallet, så det vil alltid være aktivitet i bruktmarkedet både på optikk og kamerahus, sier Taheri.

Leica C er den minste kompaktmodellen, og koster 5.400 kroner.

– Dette passer i skjortelomma. D-Lux er litt større, koster 11.000 kroner, men har en stor sensor slik at bildekvaliteten er veldig høy. V-Lux er et ditalkamera med stor zoom, dette koster 11.400 kroner, sier Taheri.

Høsten 2016 lanserte Leica instantkameraet Sofort, som koster 3.000 kroner. TL er den minste systemserien, med APC-sensor og en pris på 16.500 kroner. Nå kommer TL2, som koster 20.000 kroner for huset. I tillegg kommer systemene S, SL og M.

Huawei og Leica

– Hva synes dere om at Leica samarbeider med Huawei om deres kameramobiler?

– Det er viktig for varemerket. Kompaktmarkedet er nesten borte, og erstattet av smarttelefoner. Samarbeidet med Huawei, der Leica leverer optikken, kan være en inngangsbillett og skape interesse for foto, og ikke minst fremme Leica som varemerke, sier Taheri.

Katrine Adler-Gjerde solgte for en tid tilbake eierandelen sin på 30 prosent i Bresson AS til Interfoto AS, som i dag eier selskapet i sin helhet. I dag eier hun fire prosent av Interfoto, mens selskapets tre grunnleggere Egil Bjørne Rosenverd, Ole Christian Frenning og Anders Sven Olof Bergman kontrollerer 96 prosent gjennom Lighthouse Holding AS.

Lighthouse Holding eier også fotoverkstedet FotoCare AS, som holder til i samme bygg som Interfoto. Det fjerde selskapet i gruppen, FotoWare AS, har 26 ansatte på Aker brygge og omsatte i 2016 for 45 millioner kroner. Selskapet er representert i 41 land, og leverer løsninger for lagring, behandling, gjenfinning og distribusjon av alle typer mediefiler, blant annet lyd, film og bilder.

Interfoto AS rundet 50 år i fjor, omsatte i 2016 for 86,7 millioner kroner, og er ifølge sitt eget nettsted Norges mest velassortere totalleverandør av profesjonelt fotoutstyr. Selskapets styrke skal være skreddersøm, med hele produksjonslinjen fra opptak, håndtering, bearbeiding og arkivering til utskrift og publisering.

Lykkelig kombinasjon

Egil Bjørne Rosenverd er inne på eiersiden i de nevnte selskapene, og daglig leder i Interfoto. Han er glad Leica Store Oslo nå er kommet inn i Drammensveien 130 på Skøyen.

Daglig leder Egil Bjørne Rosenverd i Interfoto, Karin Rehn-Kaufmann i Leica Camera AG og Katrine Adler-Gjerde i Bresson AS foretok den offisielle åpningen av Leica Store Oslo. Foto: Erling Maartmann-Moe

– Leica har en spesiell plass hos alle fotografer, og kundene våre er som Leica lidenskapelig opptatt av bilder. Det er et ønske fra Leica at alle hovedsteder skal ha en Leica Store, og vi har lykkes i å kombinere denne butikken med det vi ellers har her, inkludert FotoCare som kanskje det viktigste kameraverkstedet i Norge, sier Rosenverd.

–Hvordan vil du beskrive fotobransjen i Norge anno 2017?

– Fotobransje er en generøs beskrivelse av noe som kanskje ikke helt er en bransje, siden det ikke er mange igjen, sier Rosenved.

Han synes det har vært spennende å komme seg helskinnet gjennom de store omskiftingene i bransjen.

– Vi har funnet vårt særpreg og vår nisje der vi knytter oss nært til dem som er mer enn middels interessert i fotografi. Butikkene og kjedene i elektronikkbransjen har tatt mye av det øvrige, og mobiltelefonen blir stadig viktigere som kamera. Interfoto har alltid fokusert på fotografi ut over det man har i et lommebasert kamera. Vi er selvfølgelig knyttet til fotobransjen, men bruker ikke så mye tid på å se på dette som en bransje, sier Rosenved.

– Hvem er konkurrentene deres i dag?

På egne ben siden 2005

– Vi har selvfølgelig konkurrenter, og takket være dem må vi holde oss skjerpet. De som er igjen er i utgangspunktet flinke, for de overlevde den voldsomme endringen vi har vært gjennom. Vi var tidligere Nikon-importør, inntil de etablerte et eget selskap. Nå er det meste av dette selskapet flyttet til Sverige, og det sier litt om hva man har vært gjennom disse årene. Om vi ikke har direkte konkurrenter i Oslo, må vi konkurrere med andre tilbydere på verdensbasis, og vi er ikke bedre enn at kundene må være fornøyde med oss hvis de skal handle her, sier Rosenved.

Åpningen av Leica Store Oslo og Galleri Thune foregikk for full musikk. Foto: Erling Maartmann-Moe

Interfoto importerte Nikon frem til høsten 2005, da Nikon Norge ble etablert.

– Hadde du den gangen trodd vi skulle stå her i dag?

– Når vi da måtte stå på helt egne ben, og ikke lenger lene oss på hva som skjedde i Tokyo, ble vi oss selv. Interfoto er blitt et eget varemerke, med sin egen personlighet. Jeg er ikke sikker på om jeg engang håpet at Interfoto skulle få den posisjonen vi har i dag. De fleste trodde jo at vi ikke skulle få det til! Nå er vi blitt en av de viktigste aktørene. Om det har vært flaks, eller mange heldige omstendigheter, vet jeg ikke, sier Rosenved.

Interfoto har siden 1991 hatt et eget verksted. I 2011 ble dette skilt ut som et eget selskap; FotoCare AS.

– Vi utfører reparasjoner på Nikon, Canon, Hasselblad, Profoto, Leica, Elinchrom, Broncolor, Sachtler, Visatec, Quantum, Lastolite, PocketWizard, Fujinon og Epson, samt stativer, sier daglig leder Vegard Kvamme.

FotoCare AS har de samme eierne som Bresson AS.

– Vi er ni ansatte, hvorav sju teknikere, og kanskje det største rene fotoverkstedet i Norge, sier Kvamme.

Powered by Labrador CMS