ULTRABÆRBAR MED EKSTRA TOMME

Samsung har fått plass til en 15-tommers skjerm i en maskin med 14-tommers størrelse.

Publisert Sist oppdatert

– Dette er et premiumprodukt som i utgangspunktet er ment for privatmarkedet, sier salgssjef Arve Uggedal i Samsung til fagbladet Elektronikkbransjen når vi møter ham på CES.

Samsungs ultrabærbare modeller i 9-serien blir ofte en god nummer to i tester, etter Apples Macbook Air. Uggedal har håp om at de skal bli nummer én med de nye modellene.

Tynnere og lettere

Du trenger ikke ta med deg laderen selv om du skal være borte én dag

– Absolutt. Vi strammer inn formfaktoren ytterligere for å konkurrere, og mener selv at vi i forholdet pris/ytelse absolutt er de beste, sier Uggedal.

Det er den samme maskinkraften i de nye modellene som i 2011-sortimentet, med SSD-lagring i i5-prosessor fra Intel.

– Maskinene er blitt tynnere og lettere, med enda raskere oppstart. Det vi legger stor vekt på, er batteriene våre. De holder 1.500 ladesykluser. Dette er viktig for at PCen skal være mobil, ikke bare det første året men også det andre og tredje. Du trenger ikke ta med deg laderen selv om du skal være borte én dag, dette er et viktig parameter hvis man ønsker å være mobil. Alle som er andregangseiere av en bærbar datamaskin har opplevd at batteritiden etter noen måneder er en brøkdel av hva som var tilfellet når maskinen var ny, sier Uggedal.

Minst tusen sykluser

Han mener dette kanskje er det beste salgsargumentet butikkselgerne kan bruke, som kundene lettest forstår.

– Samsung har egenutvikling og produksjon av batterier og ligger helt i fremkant i forhold til å ta siste teknolog i bruk. Dette gjelder både på våre konsumentprodukter og PC-modellene for bedriftsmarkedet. Disse batteriene leveres også til enkelte av våre konkurrenters produkter. Kjøper du en Samsung-PC i dag, får du uansett pris ikke en modell som tåler mindre enn tusen ladesykluser, sier Uggedal.

Samsung har flere serier som nå oppgraderes. 5-serien er en rimeligere ultrabærbar.

Vekt i kilo

– Den er litt tykkere og veier et par hundre gram mer, men har samme ytelse til en lavere pris. Her finnes det modeller med en slank konvensjonell harddisk på 500 GB men også en løsning med SSD på 128 GB, sier Uggedal.

På 7-serien bruker Samsung en kombinasjon med 500 GB eller 1 TB disk, samt en SSD på 8 GB der operativsystemet ligger. Dette er gjort for blant annet å redusere oppstartstiden.

– Vi lanserer dessuten et beist av en maskin for spillerne. Her måler vi ikke vekten i gram, men i kilo. Maskinen har 17 tommers 3D-skjerm og flere funksjoner som spillerne setter pris på. Prisen er også gunstig, til rett under 15.000 kroner, for en maskin spillerne er vant til å betale både 5.000 og 10.000 kroner mer for, sier Uggedal.

Wi-Di og MHL

Samsung lanserer også flere monitorer med nytt design. Uggedal mener den nye 9-serien tilbyr en fantastisk oppløsning og kontrast med et design som også passer inn i stua.

De nye 5- og 7-seriene lanseres med MHL (Mobile High Definition Link). Dette er et samarbeid mellom flere aktører for overføring av lyd og bilde i HD via en kabel som medfølger skjermen. Flere enheter støtter allerede dette, for eksempel Galaxy S2.

Enkelte modeller vil også komme med Wireless Display (Wi-Di). Dette er Intels teknologi for trådløs overføring fra PC til skjerm.