TRÅDLØST IKKE GODT NOK

Bent Holter i norske Hegel vil ennå ikke henge seg på bølgen av produkter for trådløs tilkopling av lydkilder.

Publisert Sist oppdatert

– Trådløs overføring av lyd vil dessverre fremdeles vil begrense lydkvaliteten. Det går selvsagt an å overføre trådløs lyd, men man greier ikke hente ut hele potensialet i CD-kvalitetslyd. Kanskje kan Spotify-lyd på 320 kilobit per sekund overføres uten særlig tap. Hovedproblemet er at det er så mange trådløse apparater i hjemmet, og disse vil støye og skape interferens. Du vil få jitter og drop-outs i lyden, sier Bent Holter, innehaver av Hegel Music System AS.

– Hva sier du da til at nesten alle nå kommer med trådløs overføring, og at blåtann blir stadig sterkere?

– Det sier at brukervennlighet er viktigere enn lydkvalitet. Det kan man selvfølgelig mene noe om. Det kan jo hende at til og med vi må ha slike løsninger; hvis alle vil ha lyden overført trådløst kan vi ikke sitte i en krok og blånekte. Vi kan derfor ikke utelukke dette, men vi vil gjerne gjøre ting på vår egen måte. Vi har patentert teknologi i våre produkter, og det kan jo hende at vi kommer med løsninger som ordner opp i problemene. Blant annet er vi veldig flinke til å redusere jitter. Det er nok verre å konkurrere med de stadig flere trådløse apparatene som skal fungere i det samme området samtidig, sier Holter når vi møter ham på hotell Venetian under CES-messen i Las Vegas i januar.

Vi har patentert teknologi i våre produkter, og det kan jo hende at vi kommer med løsninger som ordner opp i problemene

Ny referansemodell

Her lanserer han etterfølgeren til H200.

– H300 er en helt ny integrert forsterker, en referansemodell der vi har kastet alle de gamle terningene og laget helt nye teknologiske løsninger på alle kretskortene. Vi bruker en dual mono forforsterker, helt separate der volumkontrollene og forforsterkerdelene sitter 40 centimeter fra hverandre for å få god nok kanalseparasjon. Den har også en innebygd høykvalitets DA-konverter, der man kan kople den til datamaskinen via USB. Den har to optiske innganger og to koaksiale innganger, sier Holter til fagbladet Elektronikkbransjen.

Prisen er 30.000 kroner, og den innebygde DA-konverteren er basert på Hegels enkleste DA-konverter, HD11, men man har gjort noen forbedringer av denne og puttet den inn i den integrerte analoge forsterkeren. Det er også hentet teknologi fra HD25, som er navnet på Hegels nye DA-konverter. Ifølge Holter er HD25 en betydelig oppgradering i forhold til den forrige toppmodellen, HD20.

Galvanisk digitalt skille

– Den har blant annet mulighet til 192 kilohertz-tilkopling, også på USB. Vi har et nytt galvanisk digitalt skille, slik at man ikke for overført støy fra datamaskinen til DA-konverteren. Etter det jeg vet, er det ingen andre som har nøyaktig samme løsning, sier Holter.

– Hegel har jo satset mye på frittstående DA-konvertere. Vil dere etter hvert komme med denne løsningen innebygd i de fleste forsterkerne deres, slik som på H300?

– Etter hvert er det helt klart behov for flere digitale innganger. Alle produkter fra Hegel vil fremover være utstyrt med dette.

– Hvordan er salget at frittstående DA-konvertere?

– Vi selger veldig mye av disse produktene, og dette har vært en god butikk for oss. Vi hadde trodd at det skulle gå litt over, men vi selger bare mer av dem. I dag står produkter med en eller annen form for DA-konverter for over en tredel av omsetningen vår, sier Holter.

Eget USA-kontor

I sortimentet til Hegel er fire integrerte forsterkere, tre effektforsterkere, to forforsterkere og fire DA-konvertere, samt en håndfull fjernkontroller. All produktutvikling foregår i Oslo, der tre ingeniører arbeider med ulike deler av produktene.

– Det er bedre at folk har komplementær kompetanse, tre hoder tenker ofte bedre enn ett, ler Holter.

Sammenstillingen av produktene foregår i Asia. Hegel kjøper inn nøkkelkomponenter i Norge, enkelte av disse er spesialprodusert. Skandinavia er fortsatt selskapets største marked, men Holter sier de har vokst voldsomt i USA etter oppstarten for tre år siden. Her har de et eget Hegel-kontor med én ansatt. Femtemann i selskapet er salgssjef Anders Ertzeid.

Powered by Labrador CMS