VERDEN GÅR VÅR VEI

– Nye systemer krever en helt annen form for drift av IT enn vi har sett til nå.

Publisert Sist oppdatert

Det sier Nils Ove Gamlem, regionsjef hos Cisco i Norge. Etter oppkjøpet av Tandberg Vision holder Cisco nå til i det tidligere Tandberg-bygget på Lysaker utenfor Oslo.

I 2009 lanserte selskapet Unified Computing Systems. Systemet skal forene databehandling, nettverk og lagring i en og samme løsning. I følge Cisco har systemet siden lanseringen satt over 50 verdensrekorder. Det har også vunnet en rekke priser for innovasjon. Ledelsen mener man møter en stadig økende etterspørsel etter den nye tilnærmingen til datasenter. Cisco har nå tatt innovasjonen et steg videre og lanserer nå tredje generasjon av systemet.

– Vi mener det nye systemet vil hjelpe kundene til å tilpasse seg endrede forretningsbehov. Vi ser også behovet for å tilpasse seg den stadig raskere overgangen til virtualisering og sky-tjenester, sier Gamlem.

Dataverdenen blir stadig mer kompleks, kundene blir mer og mer avhengig av datasystemenes løsninger

Konkurranse

Flere av de store datakonkurrentene til Cisco har ikke gitt firmaet lang tid å leve med det nye systemet. Det gir ikke Cisco-ledelsen store bekymringer.

– Vi mener tvert i mot at verden går Ciscos vei. De tjenestene og funksjonene vi har utviklet og selger tror vi det vil bli større og større behov for. Grunnen er at dataverdenen blir stadig mer kompleks, kundene blir mer og mer avhengig av datasystemenes løsninger og flytter mer og mer av sine funksjoner over på IT-systemer, og spesielt da på plattformene Cisco utvikler.

Tredje generasjon Unified Computing System baserer seg på den nye Intel-prosessorene fra Xeon IE5-2600-serien. Den gjør at plattformen kan levere opp til åtte ganger mer minnekapasitet enn forrige generasjons system. Cisco er at dette er nødvendig for å kunne håndtere den enorme veksten i datautviklingen vi kommer til å få globalt.

Øker 20 ganger

Det er beregnet at innen 2016 vil antall mobile enheter som smarttelefoner og nettbrett i bruk bli større enn antall mennesker på jorda. Dette kommer i tillegg til den ventede veksten i datatrafikk fra stasjonære og bærbare datamaskiner. En viktig årsak til den kraftige økningen er bruk av nye tjenester, spesielt video fra mobile enheter. Det blir anslått at video vil stå for hele 71 prosent av den mobile datatrafikken i 2016. Innen fire år er det ventet at den mobile datatrafikken vil vokse til nesten 20 ganger av hva den er i dag. Innen 2016 er det ventet at den globale mobile datatrafikken vil komme opp i 130 exabytes per år. Det tilsvarer noe slikt som datamengden til 33 milliarder DVD-plater.

Hybride skyer

En viktig del av utviklingen vil være behovet for sky-tjenester. Cisco spår at morgendagens dataverden vil være preget av stadig flere skyer. Det vil dukke opp mange typer data-skyer. Man tenker seg private skyer som inneholder informasjon fra enkeltbrukere. Videre vil det være skyer for offentlige datatjenester og fra den kommersielle verdenen. I skjæringspunktet mellom de ulike skyene tror Cisco det vil komme hybridløsninger. Alt dette skal være basert på styring og kontroll fra tradisjonelle datasentre, og her ligger årsaken til det enorme behovet for kapasitetsøkning. Behovet for optimalisering for alle fremtidige datasentre vil ligge i å kunne takle oppgaven for kombinasjon av virtuelle og ikke-virtuelle skyer.

– Med den nye systemløsningen vår har vi laget en ensartet dataløsning for en detaljisert plattform for skyene. Den skal være en mest mulig helhetlig, sier Gamlem.

Powered by Labrador CMS