Slik illustrerer Lefdal i sin pressemelding at de gir Kongen en Radionette-radio i 80 års-gave. Skjermdump.

GIR KONGEN RADIO PÅ 80 ÅRS-DAGEN

Hans Majestet Kong Harald fyller 80 år i dag. En annen 80-åring, Lefdal Elektromarked, gir ham en dab-radio i gave.

Publisert

– Vi i Lefdal Elektromarked er kjempestolte over å ha like lang fartstid som en så folkelig, flott og stødig kar som Kong Harald. Vi vet selv hvor spesielt det er å bli 80 år og ønsker derfor å gjøre litt stas på jubilanten ved å sende ham en kul, snedig og veldig aktuell elektrogave, sier kommunikasjonssjef Øystein Schmidt i en pressemelding.

Da Kong Harald ble født på Skaugum i 1937 hadde Lefdal Elektromarked allerede tatt sine aller første skritt kun 13 kilometer unna, på Bekkestua, heter det.

Radioen er, selvsagt, en dab+. Merket er Radionette. Siden fagbladet Elektronikkbransjen også feirer 80 år i år, og alle utgaver av bladet ligger søkbart i vårt historiske arkiv, har vi enkelt søkt oss frem til Radionettes historie.

Selskapet ble etablert i januar 1928 av Jan Wessel, og Radiohandleren nr. 1/1938 skrev i anledning 10 års-jubileet at «45.000-50.000 apparater er bygget av Radionette på disse 10 år, bare i det siste år blev det sendt ut over 16.000 apparater. Det er blitt en anseelig bedrift som beskjeftige mer enn 100 mennesker».

Direktør Jan Wessel begynte med fabrikasjon av lysnettapparater, og var ifølge bransjebladet pioner på dette området i Norge.

Radionette annonserte i første utgave av Radiohandleren, nr. 1/1937, som kom ut måneden før Kong Harald ble født.

– Det var mange «radioter» som ofret penger og nattesøvn på å finne en enklere løsning på disse innviklede apparater – en sådan var Jan Wessel, heter det.

Resultatet var en enkel kasse med ledning til å sette i en stikkontakt.

– Grunnlaget var lagt for Radionettes enkle apparat, det første billige vekselstrømapparat, Europa. Alt søl med batterier, ledninger og lamper var borte, skrev Radiohandleren.

Så fremtiden i 1938

Bladet forteller at det i fremtidens apparater er «meget mulig at man helt kan sløife skalaen. Når man skal ha en bestemt stasjon, trykker man bare på en knapp. Radionette eksperimenterer endog med en spesiell programvelger, hvorved man kan innstille apparatet på mottagelse av f. eks. dansemusikk, klassisk musikk, foredrag, værvarsler o. s. v.».

// Vi vet jo at kongen vår er meget glad i sport og vi vet også at han er mye på farten. Redningen er dermed digitalradio i bilen

Dab-radioen Kongen får av Lefdal i 80 års-gave har disse mulighetene. Radionette eksisterer i dag kun som varemerke for Elkjøp og Lefdal, og produseres i Asia.

– Kongeriket Norge er i ferd med å gå fra FM til dab+, en overgang det har blitt skrevet mye om den siste tiden. Veldig mange har kommet til oss i Lefdal med spørsmål rundt dette skiftet. Nå går ikke Østlandsområdet over til dab+ før om noen måneder, men ved å sende Kong Harald denne radioen allerede nå vil han ha god tid til å bli kjent med den nye teknologien, samt ha muligheten til å høre sine radiofavoritter på Slottet fra dag én, sier Schmidt i pressemeldingen.

Kommunikasjonssjef Øystein Schmidt i Lefdal Elektromarked. Foto: Lefdal.

Han oppfordrer den nybakte 80-åringen til å besøke nærmeste Lefdal-varehus dersom man i tillegg skulle trenge hjelp til å få dab+-radio i Slottets mange kjøretøy.

– Vi vet jo at kongen vår er meget glad i sport og vi vet også at han er mye på farten. Redningen er dermed digitalradio i bilen, sier kommunikasjonssjef Øystein Schmidt i pressemeldingen.

Siden sommeren 1936 har Lefdal solgt elektriske apparater i Norge. Historien til selskapet startet på Bekkestua i Oslo, og i dag består kjeden av 22 varehus. Lefdal Elektromarked A/S er som Elkjøp eid av Dixons Carphone. Selskapet drives som et selvstendig selskap med egen administrasjon og ledelse, står det i pressemeldingen.

Den første gangen Lefdal er nevnt i bransjebladet, er i nr. 2/1941, der det står å lese at Klaus Lefdal & Co. A/S på Stabekk er innmeldt i N.R.L. gjennom Osloforeningen.

Powered by Labrador CMS