TELENOR ÅPNER 4G FOR MOBILER

Nå kan Telenor-abonnenter med 4G-telefoner endelig bruke mobilene til å surfe på superhastigheter.

Publisert Sist oppdatert

Telenor åpnet sitt 4G-nett i Norges fire største byer 10. oktober, men da kun for sine PC-baserte mobilt bredbåndsløsninger.

På en lansering i Telenors hovedkvarter på Fornebu 7. desember annonserte selskapet at de nå også var klare for å ta løsningen til mobil.

– Dette er den største hendelsen i Telenor i Norge i år, nå tar vi 4G ut til massemarkedet. Vi er først i Norge med å støtte mobilsurfing, 10 år etter at vår konkurrent var først ute med 4G-nett, sier sjef for Telenor Norge, Berit Svendsen.

Dette er den største hendelsen i Telenor i Norge i år

Ny teknologi bak

Årsaken til at 4G først nå kommer til mobil er teknologien. Når det kommer inn en samtale til telefonen din, har 4G ikke telefoni-funksjon. Så håndsettet går automatisk ned på 3G for å ta samtalen, og denne teknologien heter CS Fallback.

 – Etter lanseringen i oktober ser vi allerede at to prosent av pakkedata går på 4G nettet, sier Frøslie.

Når samtalen er avsluttet kobler telefonen seg automatisk tilbake opp på 4G, og det vil ta noen sekunder avhengig av funksjonaliteten i radionettet der du er, sier Ole Frøslie, ansvarlig systemarkitekt i Telenor Norge.

– De første telefonene vi selger nå er Samsung Galaxy SIII, Sony Xperia V og Nokia Lumia 920, men det kommer flere håndsett i januar. Vi kommer også til å støtte iPhone 5 med utbygging i 1800-båndet, men vi kommer tilbake med mer informasjon om når og hvordan, sier Svendsen.

Flere får 4G

Med lanseringen utvider Telenor også det geografiske nedslagsfeltet for 4G, med Lørenskog, Sandnes, Lillestrøm, Asker, Bærum, Lofthus i Hardanger og Longyearbyen. Fra 17. desember fikk også Drammen Fredrikstad, Sarpsborg, Skien, Porsgrunn, Kristiansand dekning, og Tromsø på nyåret.

– I 2015 vil 90 prosent av befolkningen ha 4G-dekning, sier Svendsen.

Det betyr hastigheter som er opp til 10 ganger raskere enn dagens dataoverføring på 3G-nettet, og det trengs. Ifølge Telenor har det vært en økning i datatrafikken på 70 prosent år over år.

Kun garanti for Telenor-mobiler

Lanseringen betyr likevel ikke at de som var tidlig ute og kjøpte seg en 4G-mobil er garantert raske hastigheter.

– Vi kan bare garantere for telefoner solgt gjennom Telenors salgskanaler. Grunnen til dette er at vi er avhengige av at telefonene har den rette programvaren, altså programvare utviklet spesielt for Telenor Norge, sier Stein Hermansrud, systemansvarlig for terminaler i Telenor Norge.

På den annen side kan selskapet heller ikke garantere at telefoner som er kjøpt inn forut for lanseringenikkevil fungere.

– Det kan godt være at telefoner kjøpt i andre butikker vil fungere i nettet vårt. Vi kan bare ikke garantere at de vil gjøre det, sier han.

Hermansrud forteller Telenor har kjørt en omfattende testing av håndsettene, og har hatt representanter fra alle leverandørene på hovedkvarteret for å teste. Men støtte for roaming på 4G er heller ennå ikke på plass, så krysser du grensen må du ta til takke med de gamle 3G-hastighetene.

Powered by Labrador CMS