SIKKERT PÅ MOBILEN

F-Secure bruker Euronics’ messe til å lære butikkmedarbeiderne om viktigheten av sikkerhet på mobilen.

Publisert Sist oppdatert

– Her på kompetansedagene viser vi fram våre sikkerhetsprodukter og vår VPN-klient, som kanskje er det mest spennende. Det er ikke så mange andre som har denne type produkt som selges over disk, sier kanalsjef Petter Strande i F-Secure til fagbladet Elektronikkbransjen.

Produktet Strande snakker om er Freedome, en tjeneste hvor dine data blir kryptert og overført via VPN. Det muliggjør sikker tilkobling ved offentlige hotspots og at mellommenn ikke kan få tilgang til innholdet i kommunikasjonen.

– Hvordan er interessen for sikkerhetsprodukter i markedet?

I dag ønsker de som lager skadelig programvare å gå under radaren, for å i stedet hente ut informasjon om deg

– Folk har forstått at de trenger sikkerhet, og vi får mye hjelp fra media. Men vi trenger fortsatt drahjelp for å få samme rundt sikkerhet på mobil. Markedet har eksplodert i antall trusler, men det er ingen som skriver noe særlig om det og da skjønner heller ikke forbrukeren at de er utsatt. I dag bruker du jo mobilen mye mer enn PCen, og telefonenerjo en datamaskin, sier han.

De tradisjonelle virusene finnes så godt som ikke lengre, i dag er det andre måter å introdusere skadevare på mobil og PC som gjelder. Målene har også endret seg, nå handler det om i fiske ut personopplysninger og kredittkortnummer for å tjene penger, ikke ødelegge folks maskiner. Og dette skjer nå også på mobilen, sier Strande.

VPN-løsning

– Usikrede trådløse nett brukes gjerne til dette, og mens man med en PC gjerne setter seg ned et sted og er mer selektiv til hvilket nett man kobler seg til, er man med en mobiltelefon mye mer ute og går og bare glad man finner et åpnet nett. Da blir det lettere til at man kobler seg til noe som kan være skadelig, og man stiller ingen kritiske spørsmål, sier kanalsjefen.

– Hva er de største truslene for norske mobilbrukere?

– Virus er ikke noe som eksisterer i den forstand man så tidligere, at de forvolder skade. I dag ønsker de som lager skadelig programvare å gå under radaren, for å i stedet hente ut informasjon om deg, bankkontoen din, påloggingsinformasjon og mer, for å tjene penger, sier Strande.

Det ønsker F-Secure å hindre, via sin Freedome VPN-løsning.

– Dette er kanskje den enkleste VPN-klienten på markedet, slik at også folk som ikke har teknisk kunnskap skjønner å bruke den. Det er én knapp, så er du på, ingen kontopålogging og ingen innstilliger som må endres, sier han.

– Hvor viktig er kompetansen til de som står i butikken og skal selge dette produktet?

Freedome krever en viss kompetanse fra de butikkansattes side, de må selge produktet aktivt siden ikke sluttbrukeren vet hva Freedome VPN er. Forbrukeren må vises hvilke muligheter som ligger i produktet, så handler de gjerne. Vi har jo hatt en eksepsjonell vekst i Norge det siste halve året, sier Strande.

Powered by Labrador CMS