Tom Vedvik (t. v.) i TT Micro og Andy Middleton i LiquidNano tilbyr skjermbeskyttelse som påføres med en våtserviett med silisiumdioksid, kalt flytende glass, og dermed passer på alle mobiler og nettbrett. Foto: Stian Sønsteng

USYNLIG SKJERMBESKYTTER FRA LIQUIDNANO

Publisert Sist oppdatert

Det sier Tom Vedvik i TT Micro, som er nordisk distributør av skjermbeskytteren LiquidNano, som påføres mobilen eller nettbrettet med en våtserviett.

– Mange ønsker ikke en skjermbeskytter i form av en film som limes på glasset. Med LiquidNano beskytter de skjermen, samtidig som mobilen er like fin og elegant, så vi tror produktet henvender seg til en helt ny kundegruppe – og dermed skaper et nytt marked, sier Vedvik til fagbladet Elektronikkbransjen.

Vi møter ham ved TT Micros kontor på Skullerud i Oslo. Her har han administrerende direktør Andy Middleton fra LiquidNano på besøk, og de to demonstrerer hvordan produktet påføres en mobiltelefon. Produktet koster 200 kroner uten forsikring, og i esken ligger det to våtservietter og en mikrofiberklut. Først vaskes skjermen med den alkoholholdige servietten, deretter påføres LiquidNano med serviett nummer to, og etter 20 minutters tørketid poleres glasset med en mikrofiberklut.

Dette demonstrasjonssettet har TT Micro selv laget, for å viser hvordan LiquidNano får regnvann til å prelle av frontruten, samtidig som middelet skal styrke glasset. Foto: Stian Sønsteng.

– Etterpå ser mobilen, eller nettbrettet, helt likt ut, bortsett fra at skjermen er lettere å holde ren, og – ikke minst – den er blitt over 30 prosent sterkere. Da vi lanserte produktet for fire år siden, merket vi at det var vanskelig å selge et produkt som ikke syns. Derfor innførte vi en garantitid på ett år, hvis man kjøper versjonen til 600 kroner. I Norge får man med denne dekket inntil 2.500 kroner for utskifting av glasset hvis det knuses, sier Middleton til fagbladet Elektronikkbransjen.

I Norge får man med denne dekket inntil 2.500 kroner for utskifting av glasset hvis det knuses

Silisiumdioksid

LiquidNano består av to våtservietter. Først vaskes skjermen, så påføres mikroskopiske sandmolekyler (silisiumdioksid, SiO2), som er 500 ganger mindre enn et hårstrå. Foto: TT Micro.

LiquidNano er en væske basert på nanoteknologi, med mikroskopiske sandmolekyler (silisiumdioksid, SiO2), som er 500 ganger mindre enn et hårstrå.

– Partikler på denne størrelsen oppfører seg som væske, og teknologien omtales ofte som flytende glass. Denne danner en sterk forbindelse til materialet det påføres, og gir en solid og motstandsdyktig film som verken kan sees eller føles. Alt glass har i utgangspunktet små feil. I et mikroskop ser disse ut som fjell og daler, og det er disse svake punktene som gjør at glasset sprekker. LiquidNano trenger ned i og fyller opp disse dalene, og gjør skjermen mer motstandsdyktig, sier Middleton.

Han sier en typisk sprekk i skjermen skjer ved at mobilen faller i gulvet, treffer hjørnet på mobilen, og at spennet som oppstår i glasset gjør at det knuses.

– Mange nye mobiler har Gorilla-glass, som er helt fantastisk. Faktisk er det slik at jo sterkere glasset er, dess bedre fungerer LiquidNano, sier Middleton.

Han viser til Mohs skala, som brukes til å måle materialers hardhet eller ripefasthet, og at en skjerm med en høyere verdi her vil bli mer styrket av LiquidNano på grunn av den prosentvise økningen.

Middleton er administrerende direktør for selskapet, med ansvar for alle marked unntatt USA.

Etter en tørketid på 20-30 minutter poleres skjermen med den medfølgende mikrofiberkluten. Foto: TT Micro.

Utviklet og produsert i Tyskland

– Produktet er utviklet i Tyskland, og blir produsert der. Da de gikk fra mikro- til nanoprodukter, åpnet det seg nye muligheter. Det er ofte brukt i industrien, som i sement og industriglass, som for eksempel brukes i vinduer i en skyskraper. Vi etablerte LiquidNano for fire-fem år siden, og forretningsideen var å tilby produkter til mobiler og nettbrett. Vi testet en rekke formler, fant frem til denne utviklet av tyske Nanocare, og har global lisens på produktet i ti år fremover, sier Middleton.

Han er en av fire grunnleggere, av disse arbeider fortsatt tre i selskapet, og alle hadde bakgrunn fra telekombransjen.

– Vi er i dag 25 ansatte i USA og England, og har agenter og distributører over hele verden.

– Hvorfor er dere ikke kommet til Norden før nå?

Det er mye lettere å forklare hvordan produktet virker på frontruter, siden man enkelt ser hvordan frosten ikke legger seg eller hvordan regnet preller av

– I USA selger alle flytende skjermbeskyttere, vi er en av de desidert største aktørene der, så dette har tatt mye av oppmerksomheten vår. For å illustrere hvor stort dette markedet er, har en av kundene våre hver eneste uke i et halvt år solgt 18.000 enheter av en ODM-versjon av LiquidNano, sier Middleton.

– Hvilke forventninger gir dette for salget i Norden?

– Vi tror alle har ventet på dette produktet. For kundenes del får de et produkt som styrker skjermen uten at det syns. For handelens del er det en utfordring å lagerføre tradisjonelle skjermbeskyttere til alle mobil- og nettbrettmodellene som finnes. Med LiquidNano kan de tilby en skjermbeskytter som passer på absolutt alle modeller, og som ikke minst vil appellere til dem som uansett ikke ville kjøpt en tradisjonell skjermbeskytter, sier Vedvik til fagbladet Elektronikkbransjen.

Har tro på garantien

Slik illustrerer LiquidNano hvordan en skjerm ser ut med og uten den flytende skjermbeskytteren. Illustrasjon: LiquidNano

Han har stor tro på garantien som følger med produktet.

– Dette er en fin forsikring, og den gjelder i ett år. Det eneste kunden behøver å gjøre, er å taste inn garantinummeret i en app som kommer i norsk versjon, og å laste opp et bilde av skjermen – dette tar man med selfiekameraet vendt mot et speil, sier Vedvik.

– Er det mange kunder som benytter seg av garantien?

– Vi har kjørt garantien i USA i halvannet år, og har mindre enn én prosent klager, sier Middleton.

TT Micro selger også et tilsvarende produkt fra LiquidNano, beregnet på frontruten på biler.

– Det er mye lettere å forklare hvordan produktet virker på frontruter, siden man enkelt ser hvordan frosten ikke legger seg eller hvordan regnet preller av, sier Vedvik.

Kollegene hans i TT Micro har bygd en demonstrasjonsenhet som viser hvordan vannet preller av der frontruten er påført LiquidNano. En slik løsning har ikke Middleton sett tidligere.

LiquidNano har et annet produkt basert på nanoteknologi, Diox, som selges til tekstilbransjen. Dette skal gjøre tekstiler vannavstøtende, samtidig som stoffet puster. Foto: Stian Sønsteng.

– Det er en sann fornøyelse å samarbeide med TT Micro, som virkelig forstår hva vi driver med, sier han.

– Vi har stor tro på effekten av å gjøre varemerket LiquidNano kjent i bilbransjen, og produktet er allerede ute i flere kjeder. Jeg ser ikke bort fra at en kunde som ser LiquidNano på en Tesla også ønsker det på mobilskjermen sin, sier Vedvik.

Diox for tekstilbransjen

Artikkelen ble første gang publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 6/2019, som ble distribuert 20. november. Her kan du lese artikkelen og bla gjennom digitalutgaven av bladet. Du kan lese alle utgaver av bladet digitalt, fra og med nr. 1/1937, på elektronikkbransjen.no/historiskarkiv.

LiquidNano har også et annet produkt basert på nanoteknologi, til bruk i tekstilindustrien.

– Vi kaller det Diox, og når tøyet er behandlet med dette vil det fortsatt puste, samtidig som vannet preller av på det, sier Middleton og demonstrerer med et tøystykke og et glass med vann hva han nettopp har sagt.

– Vi er allerede i kontakt med norske tekstilprodusenter for også å selge inn dette, sier Tom Vedvik.

Powered by Labrador CMS