ØDELEGGER EN MILLION MOBILER

Nordmenn knuser 962.000 mobiler hvert år, og sommeren er høysesong for kjøp av ny telefon.

Publisert Sist oppdatert

26 prosent av alle nordmenn har ødelagt mobilen sin i løpet av det siste året, viser ny undersøkelse YouGov har utført for Elkjøp. Det tilsvarer minst 962.000 mobiler.

– At så mange av oss har ødelagt mobilen sin i løpet av det siste året viser hvor viktig telefonen har blitt for nordmenn og at den er med oss uansett hvor vi går og hva vi gjør. I tråd med dette er det nesten ikke til å unngå at vi ved jevne mellomrom er uheldige og mister den i bakken eller i vannet, for eksempel når vi har tatt den frem for å ta bilder, sier salgssjef for telekom hos Elkjøp Norge, Thomas Brandsnes.

Vann og fallskader verst

Vi bruker stadig mer penger når vi kjøper ny mobil, så det kan definitivt bli en dyr affære å være uheldig

Knuste skjermer og ulike typer av vannskader er det elektrokjeden ser mest av når nordmenn kommer innom med sine ødelagte mobiler.

– Vi bruker stadig mer penger når vi kjøper ny mobil, så det kan definitivt bli en dyr affære å være uheldig. Samtidig vet fra før at 30 prosent av oss ikke beskytter mobilen med deksel eller etui. En slik beskyttelse vil ikke stå imot alt, men i ni av ti tilfeller vil det redde telefonen din dersom du mister den i bakken. Et vanlig deksel gir i tillegg grei beskyttelse mot både vann og støv, sier Brandsnes.

Elkjøps undersøkelse viser også at svært mange nordmenn bruker sommeren til å skaffe seg ny mobil.

33 prosent av de spurte sier at de enten allerede har få seg ny telefon denne sommeren eller at de vurderer å gjøre det. Dermed er 1,22 millioner nordmenn på mobiljakt i løpet av ferieukene.

Får mobil om sommeren

– Antallet i seg selv er jo helt vanvittig og viser tydelig at vi nordmenn ser på sommeren som mobilperiode nummer én. Mange foreldre syns sommerukene er en god anledning til å gi barna sin første telefon, noe som helt klart bidrar til de høye salgstallene. Samtidig er det flere aktører som annonserer mobiltjenester- og produkter nå om sommeren, sier salgssjef Brandsnes.

Han har også lagt merke til at nordmenn i større grad er uheldige og ødelegger telefonene sine nå om sommeren enn ellers.

– Vi har sjelden en mer aktiv bruk av mobilene våre enn om sommeren, og er man mye på farten på fjellet, på stranden eller i vannet så hender det jo at man er uheldig. I år har man i tillegg hatt Pokémon Go-bølgen, som har gjort at mange har brukt telefonen mye, sier Brandsnes.

Her er tallene fra undersøkelsen:

Har mobiltelefonen din blitt ødelagt i løpet av det siste året:

Ja: 26 prosent

Nei: 73 prosent

Husker ikke: 1 prosent

Har du planer om å kjøpe ny mobiltelefon til deg selv eller venner/familie i løpet av sommeren (eller har du allerede kjøpt en denne sommeren)?

Ja: 33 prosent

Nei: 59 prosent

Vet ikke: 9 prosent

Undersøkelsen utført av YouGov juli 2016 blant et representativt utvalg av 1.007 nordmenn mellom 18 og 75 år.

Powered by Labrador CMS