EXPERT I SVERIGE KONKURS

Samtidig som det offentliggjøres at Øivind Tiedemandsen kjøper seg opp til 50 prosent eierandel i Expert AS, slås Expert i Sverige konkurs.

Publisert Sist oppdatert

Den 18. september kom pressemeldingen fra Expert AS om at Øivind Tidemandsen kjøper seg opp til 50 prosent eierandel i selskapet gjennom Dolphin Invest AS, og at den tapsbringende virksomheten i Sverige slås konkurs.

– Dette bidrar til at Expert styrkes både finansielt og strategisk. Samtidig gjøres nødvendige grep for å gjenvinne lønnsomheten. Den fremtidige strategien vil være konsentrert om virksomhetene i Norge, Danmark og Finland, som alle er i god utvikling, heter det i pressemeldingen.

Ingen konsekvens for Norge

Vi har virkelig gjort et helhjertet forsøk, men vi må innse at vi ikke har lykkes

– Nedleggelsen i Sverige har ingen konsekvens for Norge. Vi er to separate juridiske enheter, og dette får ingen operative driftsmessige konsekvenser for oss. Dette vil øke handlefriheten vår til å gjøre det vi ønsker i de øvrige nordiske landene, sier administrerende direktør i Expert Norge AS, Lars Tendal, til fagbladet Elektronikkbransjen.

I juli i fjor kjøpte Expert Sverige 30 butikker fra konkursboet til elektronikkjeden OnOff. Expert Sverige hadde i 2011 en omsetning på 2,2 milliarder norske kroner. Konkursbegjæringen som den 18. september ble innlevert for Experts virksomheter i Sverige rammer selskapene som utgjør kjedekontoret og 73 kjedeeide butikker. Samtidig rammes 63 franchisetagere indirekte.

– Er det aktuelt for Expert i Norge å levere varer til de 63 handlereide butikkene i Sverige som rammes av konkursen?

– Nei, det er det ikke, sier Tendal til fagbladet Elektronikkbransjen.

Helhjertet forsøk

I pressemeldingen fra Expert AS innrømmes det at det nordiske Expert-konsernet har hatt svake resultater.

– Dette skyldes i hovedsak virksomheten i Sverige. Det er gjennomført omfattende tiltak for å gjenvinne lønnsomhet i hele konsernet. Virksomhetene i Norge, Danmark og Finland viser god utvikling i 2012, men på grunn av den spesielle markedssituasjonen i Sverige har det ikke vært mulig å oppnå lønnsom drift her. Nå setter styret en stopper for videre drift i Sverige, og innsatsen skal konsentreres om å styrke posisjonen og lønnsomheten i Norge, Danmark og Finland, sier styreleder Svein Sivertsen i pressemeldingen.

Her legges det vekt på at det er gjennomført tiltak og gjort betydelige investeringer for å snu utviklingen for Expert i Sverige.

– Vi har virkelig gjort et helhjertet forsøk, men vi må innse at vi ikke har lykkes, og vi kan ikke fortsette å drive med tap. Nå ser vi ingen annen utvei enn å stoppe finansieringen av den svenske virksomheten, sier Sivertsen.

Tiedemandsen i styret

I samme pressemelding offentliggjøres det at XXL- og Elkjøp-gründer Øivind Tidemandsen har kjøpt seg opp til en aksjepost på 50 prosent gjennom Dolphin Invest AS. I april kjøpte han 12,5 prosent av selskapet, og han fikk allerede da en plass i selskapets styre. Daværende hovedeier AWilhelmsen hadde lett etter en medinvestor med spisskompetanse på kjededrift og stormarkeder, og Tidemandsen har aktivt bidratt i å utvikle selskapet videre, heter det i pressemeldingen.

– Jeg ser et stort potensial i å være med i utviklingen av Expert som en sterk nordisk kjede, selv om konkurransen er hard. Jeg kommer til å engasjere meg personlig i dette arbeidet og ser store muligheter i å tydeliggjøre kjedekonseptet ytterligere, sier Øivind Tiedemandsen i pressemeldingen.

– Det er gledelig at en bransjekapasitet som Tidemandsen satser på Expert. Han har allerede rukket å tilføre oss viktig kompetanse, og sammen skal vi skape nye muligheter for Expert-kjeden i Norge, Danmark og Finland, sier styreleder Svein Sivertsen.

I Norge er Expert den nest største elektrokjeden med en omsetning inkludert franchise på 3,6 milliarder kroner i 2011 og 159 butikker per september 2012. Det norskeide Expert-konsernet omfatter også det heleide Expert Danmark med en omsetning på 2,6 milliarder kroner og det deleide Expert Finland med en omsetning på 1,6 milliarder kroner.

Powered by Labrador CMS